Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ticaretten bilime kadar her şeyi kapsayan anlaşmayı imzalamak üzere cuma günü Moskova'da bir araya geldi.

Her ikisi de devam eden Batı yaptırımlarının hedefinde olan iki ülke son yıllarda yakınlaştı.

Rusya, Kiev ve Batı tarafından Ukrayna ile savaşında İran yapımı insansız hava araçları kullanmakla suçlanıyor, Moskova ve Tahran ise bunu reddediyor.

Putin "kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasını" bölge için "gerçek bir atılım" olarak selamlarken, Pezeşkiyan da iki ülke arasındaki "hayati, hassas ve stratejik" ilişkileri övdü.

Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov Rusya-İran anlaşmasının zamanlamasının Trump'ın 20 Ocak'taki yemin töreniyle hiçbir ilgisi olmadığını söyledi.

Ancak İran Cumhurbaşkanı anlaşmanın öneminden bahsederken ABD'ye açık bir imada bulundu.

Pezeşkiyan, büyük olasılıkla ABD'ye yönelik bir göndermede bulunarak, "Bölgede kaos yaratmak için dünyanın başka bir tarafından geliyorlar," dedi. "Bu bağlar onların planlarını kesinlikle etkisiz hale getirecektir."

Rusya ve İran, 1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılmasından önce sorunlu ilişkilere sahipti. O zamandan bu yana, özellikle de her ikisinin de Batı yaptırımlarından zarar gördüğü son yıllarda ilişkileri iyileşti.

Moskova, Ukrayna'daki savaşı nedeniyle bir dizi ekonomik yaptırıma maruz kalırken, Tahran nükleer hedefleri nedeniyle hedef alınmaya devam ediyor.

Batı, Rusya'nın Şubat 2022 sonlarında Ukrayna'yı işgal etmesinden kısa bir süre sonra Moskova'nın İran ile Shahed insansız hava araçları için 1.7 milyar dolarlık (60 milyar Türk Lirası) bir anlaşma imzaladığını söylüyor.

Bunun karşılığında İran, yaptırımlardan ağır darbe alan filosunu yenileyebilmek için gelişmiş SU-35 savaş uçakları almayı umuyor. Moskova bugüne kadar Tahran'a sadece birkaç Yak-130 eğitim uçağı verdi.

İran medyasında, Tahran'ın düşmanı İsrail tarafından saldırıya uğraması halinde Rusya'nın İran'a daha gelişmiş hava savunma füze sistemleri sağlayabileceğine dair haberler de yer aldı.

Hem Rusya hem de İran geçtiğimiz yıl önemli jeopolitik gerilemeler yaşadı.

Herzi Halevi: İsrail’in Suriye İşgaline Dair Çarpıcı Açıklama! Herzi Halevi: İsrail’in Suriye İşgaline Dair Çarpıcı Açıklama!

İran'ın sözde "Direniş Ekseni" 2024'ün sonunda bir dizi büyük darbe aldı. Bunlar arasında İsrail'in Lübnan'da İran destekli bir grup olan Hizbullah'ı zayıflatmaya yönelik başarılı çabaları da vardı.

Rusya ve İran'ın Orta Doğu'daki etkisi Aralık ayında Suriye'de Beşar Esad'ın devrilmesiyle zayıfladı. Bu iki ülke, Suriye'nin 13 yıllık acımasız iç savaşı sırasında Esad'ın iktidara tutunmasını sağlayan iki kilit müttefikiydi.

Editör: Muslim Port