ESAM Çarşamba Konferansları'nın bu haftaki konuğu Azad Cammu Keşmir Cumhurbaşkanı Sultan Mehmood Chaudhry oldu…

Her hafta alanında yetkin isimlerin katıldığı Ekonomi ve Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin (ESAM) düzenlediği konferanslar hız kesmeden devam ediyor. Vatandaşların yoğun ilgisiyle devam eden konferansların bu haftaki konuğu 'Cammu Keşmir Anlaşmazlığı ve Çözüm Arayışları' başlığıyla Azad Cammu Keşmir Cumhurbaşkanı Sultan Mehmood Chaudry oldu.

AGD Gazze için Yürüdü! Aksa Tufanı'nın Sene-i Devriyesinde Büyük Kudüs Yürüşü AGD Gazze için Yürüdü! Aksa Tufanı'nın Sene-i Devriyesinde Büyük Kudüs Yürüşü

Cumhurbaşkanı Chaudhry, 1947 yılından itibaren Keşmir sorununun başladığını ifade ederek, zaman içerisinde öne sürülen çözüm arayışlarının başarısız kaldığını belirtti. Çözüm için Keşmirlilerin karar vermesi gerektiğini belirten Chaudry, '1971 yılında Pakistan ve Hindistan arasında ikili görüşmeler gerçekleştirilmişti, ancak ne yazık ki bu da işe yaramadı. Bu sürece başka devletler de dahil oldu. ABD, Avrupa Birliği ve hatta Japonya'nın dahil olmakla birlikte bu sorun hala çözüme kavuşabilmiş değil. Bunda tabii ki Hindistan'ın katı politikalarının etkisi vardır' dedi.

'HİNDİSTAN'IN UYGULAMALARI İSRAİL'E BENZİYOR'

Chaudhry, 'Hindistan'ın katı uygulamaları ciddi boyutlara vardı. Kadın-çocuk demeden 18 binden fazla Keşmirli adeta katledildi' diyerek, bölgede toplu mezarların da ortaya çıktığını söyledi. Chaudhry, 'Toplu mezarlar da keşfedilmeye başlandı. Bu keşifler sadece Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından değil, Hindistan İnsan Hakları Komisyonu tarafından da 2018-2019 yıllarında yapılmıştı. Bunun araştırılması için Birleşmiş Milletler kararları da mevcuttur. Hindistan'ın gayri resmi faaliyetlerinden ötürü 4,2 milyon Keşmirli doğrudan etkileniyor. İsrail'in Filistin'de yaptığının bir benzerini Hindistan, Keşmir de yapıyor' ifadelerini kullandı.

'ULUSLARARASI TOPLUM HİNDİSTAN'A YAPTIRIM UYGULAMALI'

Türkiye'nin ardından Avrupa ve Amerika'da da temaslarda bulunacağına işaret eden Chaudhry, Hindistan'ın faaliyetlerini anlatacağını vurguladı. Uluslararası toplumun Hindistan üzerinde baskı yapması gerektiğini belirten Chaudhry, 'Hindistan 900 bin askerini Keşmir'de konuşlandırdığını görüyoruz ki Avrupa ordularının toplamı dahi bu sayıya ulaşamıyor. Sivil oluşumların üzerinde böyle bir ordunun baskı kurucu şekilde konuşlandırılması kabul edilebilir değildir. Burada sıkıntı çeken sadece Keşmirliler değil, Hindistan içerisinde, Moodi yönetimde azınlıklar ciddi sıkıntılar çekmektedir. Uluslararası toplumu Hindistan'a gözle görülür yaptırımlar yapmaları için davet ediyorum' dedi.

'NÜKLEER SAVAŞIN KAPILARI AÇILABİLİR'

Keşmir olayında karşı karşıya gelen Pakistan ve Hindistan'ın nükleer güç olmalarından dolayı askeri bir çatışmanın, nükleer savaşın başlatabileceğini belirten Chaudhry, 'Burada herhangi bir askeri çözümden söz etmemiz mümkün değil. Pakistan ve Hindistan'ın karşı karşıya gelmesi nükleer savaşın kapılarını açacak bir tehlikededir. Bu sadece Güney Asya'yı etkileyen bir olay olmayacak, tüm dünyayı etkileyecek geniş çapta bir gelişme olacaktır' ifadelerini kullandı.

'DAHA FAZLA DESTEK İÇİN BURADAYIM'

Türkiye'nin Keşmir olayına verdiği desteği artırmak için geldiğini belirten Chaudhry, 'Türkiye, bu konuyu çok önceden beri destekliyor. Sayın Necmettin Erbakan'ın takipçileri ve sevenleri her zaman Keşmir olayını güçlü bir şekilde desteklemiştir. Bu yüzden buradayım, bu desteğin daha fazla olması amacıyla buradayım' sözlerini kullandı.

SAADET LİDERİ İLE AKŞAM YEMEĞİNDE BİR ARAYA GELDİ

Türkiye ziyaretinde bir dizi görüşme gerçekleştiren Azad Cammu Keşmir Cumhurbaşkanı Sultan Mehmood Chaudhry, bu kapsamda Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, ESAM Genel Başkanı Recai Kutan başta olmak üzere geniş bir heyetle akşam yemeğinde bir araya geldi.

milli gazete