İran, Basra Körfezi'nde "çevre kirliliğine yol açtığı gerekçesiyle" pazartesi günü Güney Kore bandıralı bir petrol tankeri ve 20 mürettebatını alıkoymuştu. Haberin ardından Tahran yönetimi Seul'den Amerika Birleşik Devletleri'nin yaptırımları nedeniyle Güney Kore'de dondurulan 7 milyar dolarlık fonu serbest bırakması konusunu gündeme getirmişti.

Lübnan’daki Patlama Nasıl Gerçekleşti? Lübnan’daki Patlama Nasıl Gerçekleşti?

Petrol tankerine el konulmasının seçilmiş başkan Joe Biden'ın göreve başlamasından kısa süre önce gerçekleşmiş olması, Washington yönetiminin bu yönde bir adım atması için İran tarafından yapılmış bir hamle olarak görülüyor.

Güney Kore Dışişleri Bakan Yardımcısı'nın Tahran ziyareti öne çekildi

Tanker ve mürettebatının alıkonulmasının ardından Seul hem diplomasi hem de askeri yollardan harekete geçmiş, Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Afrika ve Orta Doğu Dairesi Genel Müdürü Koh Kyung-sok, İran Büyükelçisi Said Bademci ile bir araya gelmişti.

Bakanlık ayrıca, Dışişleri Bakan Yardımcısı Choi Jong-kun'un daha önce planlanan ve bir dizi ikili meselenin görüşüleceği İran ziyaretini öne çekerek pazar günü Tahran'a gideceğini de açıkladı.

Güney Kore Dışişleri Bakanlığı Tahran'ın iddia ettiği gibi geminin suları kirletip kirletmediğinin ve İranlı güçlerin gemiye binme ve el koyma sürecinde uluslararası hukuku çiğneyip çiğnemediğinin incelediğini belirtti.

Seul'ün Basra Körfezi'ne asker gönderme kararı ise Tahran'ın tepkisini çekmiş, İran bu adımı "reddettiklerini" açıklamıştı.