Filistin

Heniyye Filistin Seçimleri İçin Diplomasi Yürütüyor

Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye, çok sayıda Filistinli grubun katılımıyla Kahire’de düzenlenen uzlaşı görüşmelerinden çıkan sonuçların sahada uygulanması ve Filistin seçimlerinin uluslararası arenada desteklenmesi için görüşmelerini sürdürüyor.

Abone Ol

İttifak görüşmelerinde Mısır, Katar ve Rusya'nın yanı sıra Türkiye'nin de garantör devletler arasında yer aldığını aktaran Heniyye, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yazdığı mektupta, önümüzdeki aylarda yapılması kararlaştırılan Filistin yerel seçimleriyle ilgili yargısal ve hukuki konuları ele almak üzere Mısır'ın başkenti Kahire'de gerçekleştirilen uzlaşı toplantısıyla ilgili ayrıntıları paylaştı.

Mektubunda Heniyye, Hamas'ın, önümüzdeki aylarda sırasıyla yapılacak olan milletvekili, devlet başkanlığı ve Filistin Ulusal Konseyi seçimlerine katılma hususunda kararlılıkla ilerlediğini ifade etti.

Hamas Siyasi Büro Başkanı Heniyye, mektubunda, söz konusu seçimlerin Filistin Başkanlığı kararnamesinde belirtildiği tarihlerde icra edilmesi, seçimlerin işgal altındaki Kudüs ile ambargo altındaki Gazze Şeridi'nde özgür ve nezih bir ortamda yapılmasının teminat altına alınması, Türkiye'nin uluslararası toplumla mevcut ilişkilerini kullanarak Filistin seçimlerine herhangi bir müdahalede bulunmaması için işgalci İsrail'e baskı yapma gibi konularda Türkiye'nin, Filistin seçimlerinde aktif rol üstlenmesini umduğunu kaydetti.

Heniyye, Filistin halkının 2006 tarihînde yapılan seçimlerinde ortaya koyduğu iradesine saygı gösterilemediğine dikkat çekerek, aynı durumun tekrar edilmemesi için Türkiye'ye, Filistin'deki genel seçimlerde gözetmenlik yapma ve seçim sonuçlarına saygı duyulması için uluslararası toplumla birlikte çalışma çağrısında bulundu.

Hamas lideri Heniyye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a bir mektup gönderip, Türkiye'nin Filistin halkına desteğinden ötürü teşekkürlerini iletti.

Diğer taraftan yaklaşan seçimlerle ilgili hususları sonuca bağlamak için başkent Kahire'de toplanan Filistinli gruplar, iki gün süren ulusal uzlaşı diyalog görüşmelerinin ardından seçimlerle ilgili üzerinde anlaşmaya varılan maddeleri içeren sonuç bildirisini yayımlamıştı.

Ulusal Konsey Başkanlığı ve Merkez Seçim Komitesi'nin huzurunda yeni Ulusal Konsey'in oluşumunun tamamlanacağı temeller ve mekanizmaların belirlenmesi için mart ayında Kahire'de yeni bir toplantının tertip edilmesinde mutabık kalan Filistinli gruplar, işgal altındaki Kudüs ve Batı Şeria'nın yanı sıra ambargo altındaki Gazze Şeridi'nden yargıçların mutabakatıyla seçim mahkemesinin oluşturulması ve bu mahkemenin sadece seçimlerle ilgili konulara bakmasında ittifak etti.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas, 15 yıl sonra ilk kez 22 Mayıs'ta milletvekili, 31 Temmuz'da devlet başkanlığı ve 31 Ağustos'ta Filistin Ulusal Konseyi seçimlerinin yapılmasını öngören kararnameyi imzalamıştı.