Ortadoğu

İran'dan 14 Kişi ve Kuruluş Avrupa Birliği'nin Yaptırım Listesine Dahil Edildi

Avrupa Birliği (AB), Pazartesi günü Rusya'ya Ukrayna'da savaşta kullandığı balistik füzeleri tedarik ettiği gerekçesiyle İranlı bazı havayolu şirketlerine ve ülkenin savunma bakan yardımcısına yaptırım uyguladı.

Abone Ol

Lüksemburg'da bir araya gelen dışişleri bakanları tarafından yedi kişi ve yedi kuruluş olmak üzere toplam 14 yeni yaptırım kararı onaylandı.

Kurumlar arasında üç İran havayolu şirketi (Saha Airlines, Mahan Air ve Iran Air) ile İran yapımı insansız hava araçlarının (İHA) yanı sıra ilgili bileşen ve teknolojilerin transferi ve tedarikinden sorumlu iki lojistik firması ve roket ile füzelerin fırlatılmasında kullanılan parçanın üretiminde yer alan iki şirket bulunuyor.

Ayrıca İran Savunma Bakan Yardımcısı Seyid Hamzeh Ghalandari ile Devrim Muhafızları Ordusu'nun (DMO) çeşitli birimlerinden önde gelen yetkililer ve AB'nin yaptırım listesinde yer alan İran Uçak İmalat Sanayii (HESA) ile Havacılık ve Uzay Sanayi Örgütü (AIO) şirketlerinin genel müdürleri de listeye alındı.

Kişilerin mal varlıkları dondurulurken, AB'ye seyahat etmeleri yasaklandı ve AB kurumları ile yetkililerinin, bu kişilerle doğrudan ya da dolaylı olarak iş yapmalarına kısıtlama getirildi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yeni yaptırımları "memnuniyetle" karşıladı. "İran rejiminin Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına verdiği destek kabul edilemez ve buna bir son verilmeli," dedi.

X'te yayınladığı gönderide, "Daha fazlasına ihtiyaç var," diye ekledi.

Lüksemburg'daki toplantıda bakanlar ayrıca, dış politika şefi Josep Borrell'in Macaristan'ın Ukrayna'ya yönelik vetosunu aşma önerisi ile enerji sektörüne yönelik bir destek paketi de dahil, Rusya'ya karşı mücadelede Ukrayna'ya daha fazla yardım edilmesini tartıştı.

Ukrayna'nın yeni atanan Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha toplantıya internet üzerinden katıldı ve X'te yaptığı açıklamada Rusya'nın küresel gıda güvenliğini tehdit eden saldırılarına güçlü bir yanıt verilmesi çağrısında bulunup kış öncesinde yapılacak enerji yardımının arttırılmasını talep etti.

Ayrıca savaş alanındaki son gelişmeler ve Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy'nin "Zafer Planı" hakkında bilgi verdi ve "Ukrayna'nın 'toprak kayıplarına hazır olduğu' yönündeki haberleri yalanladığını" sözlerine ekledi.

AB yaptırımlarının uygulanmasından sorumlu uluslararası özel temsilci David O'Sullivan da toplantıya katılarak Moskova'nın yasa dışı saldırganlığını finanse etmek için ihtiyaç duyduğu kilit teknolojiye ve fonlara erişmesine olanak tanıyan siber saldırıların engellenmesinin yöntemlerini gündeme aldı.

Letonya Dışişleri Bakanı Baiba Braže, "Ne yazık ki AB ve NATO'nun doğu sınırı olan ülkemizde, pek çok AB şirketinin hala Rusya'ya uygulanan yaptırımları görmezden gelip ihracatta bulunduğunu görüyoruz," dedi.

"Rusya'nın savaş ekonomisi büyük ölçüde kendini yeniden yapılandırmayı başardı. Bu nedenle bir sonraki yaptırım paketini geliştirme çağrısında bulunuyoruz," diye ekledi ve Rusya'nın sözde gölge filo aracılığıyla yasa dışı petrol ihracatına atıfta bulundu.

AB şu ana kadar Rusya'ya karşı, petrol, hammadde ve lüks ürün ithalat ve ihracatını yasaklayan 14 yaptırımı uygulamaya koymuştu.