Ermenistan ile Azerbaycan arasında Rusya arabuluculuğuyla 9 Kasım gecesi yapılan ateşkes antlaşması sonrası Erivan yönetimi Dağlık Karabağ bölgesinden Ermeni askerleri çekmeyi kabul ettiğini duyurmuştu.

Sosyal medya hesabından yazılı bir açıklama daha yapan Başbakan Paşinyan, "Anlaşma benim ve halkım için inanılmaz derecede acı' ifadelerini yineleyerek, "Dağlık Karabağ Cumhuriyeti (NKR) ile Azerbaycan arasındaki çatışmalar ancak Erivan'ın Karabağ çevresindeki beş bölgeden vazgeçmeyi kabul etmesi halinde önlenebilecekti." ifadelerini kullandı.

"Savaş engellenebilir miydi" sorusuna evet cevabı veren Paşinyan, "En başında Karabağ çevresindeki beş bölgeden çekilmeyi kabul etseydik, savaş yaşanmayacaktı. Ancak bu durumda Karabağ'ın statü sorunu tam olarak çözülemezdi." dedi.

Yaşananlardan bizzat kendisinin sorumlu olduğunu ifade eden Paşinyan,"Karabağ çevresindeki topraklardan vazgeçmeli miydik? Ben dahil kimse bunu istemezdi" diye konuştu.

80 Yıldır Bitmeyen Sürgün: Ahıska 80 Yıldır Bitmeyen Sürgün: Ahıska

Dağlık Karabağ krizi 2014 ve 2016 da patlak vermişti

9 Kasım'da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, 10 Kasım Moskova saatiyle 00: 00'dan itibaren geçerli olmak üzere Dağlık Karabağ'da tam ateşkese ilişkin bir antlaşma imzalamıştı.

27 Eylül 2020'de yeniden patlak veren Dağlık Karabağ krizi, 2014 yazında ve 2016 Nisan'ında da Ermeni ve Azerbaycan kuvvetleri arasında çıkan çatışmalar nedeniyle daha önce de yaşanmıştı.

Dağlık Karabağ sorunu ilk olarak 1988 yılında ortaya çıktı. O döneme kadar Sovyetler Birliği çatısı altında olan Azerbaycan'a ait olan söz konusu topraklar Ermeni kuvvetler tarafından işgal edildi. 1992-94 yılları arasında çıkan çatışmalarda askeri kontrolünü kaybeden Azerbaycan, sivil halkını bölgeden tamamen çekmek zorunda kalmıştı. Dağlık Karabağ sorununun çözümüne ilişkin görüşmeler Rusya, Fransa ve ABD liderliğindeki AGİT Minsk Grubu altında 1992 yılından beri devam ediyor.