Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR), İsrail'in Hizbullah'a bağlı Suriyeli savaşçıların bulunduğu Humus'un batı kırsalındaki 3 köyün çevresini hedef aldığını bildirdi. Bombardımanda, beş kişinin öldüğünü aktaran SOHR, ölenlerden ikisinin Hizbullah üyesi, üçünün ise Suriye askeri olduğunu kaydetti. SOHR, önce dört kişinin öldürüldüğü bildirmişti. Ancak ardından bu sayı beşe yükseldi.
Suriyeli bir askeri kaynak, sabaha karşı düzenlenen bombardımanda, iki sivilin öldüğünü, bir sivilin ağır yaralandığını ve altı asker yaralanırken bazı maddi kayıpların meydana geldiğini açıkladı.
Suriye rejiminin resmi haber ajansının (SANA) aktardığına göre kaynak, 'Çarşamba günü saat 01.26 (23.26 GMT) sularında düşman İsrail, Beyrut'un kuzeydoğusundan fırlatılan roketlerle Suriye'nin orta kesimlerindeki bazı noktaları hedef alan bir hava saldırısı düzenledi' dedi. Kaynak, Suriye hava savunma sisteminin, roketleri püskürttüğünü ve çoğunu vurarak düşürdüğünü' de sözlerine ekledi.
İsrail'den bombardımanla ilgili resmi bir açıklama yapılmazken bir ordu sözcüsü, 'Yabancı basında çıkan haberler hakkında yorum yapmıyoruz' ifadelerini kullandı.
İşgalci İsrail, geçtiğimiz yıllarda Suriye'de, başta İran ve Hizbullah unsurlarının konuşlu olduğu noktalar olmak üzere Suriye ordusunun mevzilerini hedef alan onlarca hava saldırısı düzenledi.
Suriye'nin resmi basın kuruluşlarına göre İsrail'in 8 Kasım'da Suriye'nin orta kesimleri ve batısındaki bölgeleri hedef alan bombardımanları sonucunda iki rejim askeri yaralandı. SOHR ise İsrail'in 3 Kasım'da Şam kırsalındaki İran destekli unsurlara ait silah ve mühimmat depolarının bulunduğu bir bölgeyi hedef aldığını bildirdi.
İsrail'in Ekim ayı sonlarında, Şam kırsalında birkaç noktayı hedef alan bombardımanlarında ise İran destekli beş unsur öldü. Aynı kaynağa göre yine Ekim ayı ortalarında Humus'un doğu kırsalını hedef alan bir İsrail bombardımanında İran destekli dokuz unsurun öldürüldüğü belgelendi. Şam'dan o sıra yapılan açıklamada ise bombardımanda bir Suriyeli askerin öldüğü bildirildi.
İsrail, Suriye'de saldırı düzenlediğini nadiren doğruluyor. Ancak İran'ın Suriye'deki askeri varlığını sağlamlaştırma girişimleri olarak nitelendirdiği durumla mücadeleye devam edeceğini de her zaman yineliyor. İsrail, daha önce Suriye'ye fırlattığı füzeleri püskürtmeye çalışan Suriye füzelerinden birinin Hayfa bölgesine ulaştığı iddialarını reddederek Lübnan'ın Tire kıyılarına düştüğünü iddia etti. Ancak İsrail işgal yönetiminin Savunma Bakanı Benny Gantz'a Fas ziyaretinde eşlik eden bir yetkili, İsrail basınına verdiği demeçte, 'Füze, İsrail savaş uçaklarını atlatıp rotasını kaybetti ve Celile'deki kuzey kasabalarının hava sahasından geçerek Hayfa'nın semalarından 30 kilometre uzaklıkta patladı' ifadelerini kullandı. Hayfa sakinleri de füzeyi kendi kendini imha sistemini devreye sokarak kendini imha ettiğini gördüklerini söylediler.
İsrail her zamanki gibi bombardımanları düzenlediğini açıklamaktan kaçınsa da bölgede ve dünyada bombardımanlarla ilgili haberlerin yayınlanmasıyla birlikte İsrail askeri kaynakları da bu konuda bilgi sızdırmaya başladılar.
Kaynaklar, İsrail Hava Kuvvetler tarafından düzenlendiği belirtilen bombardımanların, son günlerde, İran tarafından sağlanan modern silahlarla dolu olan Suriye rejimi ordusuna ait Humus kenti yakınlarındaki silah depolarını hedef aldığını söylediler. Silahlar, Lübnan'da Hizbullah'a götürülmek üzere bu depolara yerleştirilmişti.
Bombardımanın, bu ay içerisinde İsrail'e atfedilen dokuzuncu bombardıman olduğu vurgulandı. Bu eşi benzeri görülmemiş sayıdaki bombardımanların, bir yandan İran'ın Hizbullah'ın yeteneklerini güçlendirme projesini durdurmaya yönelik olduğunu, diğer yandan İsrail istihbaratının daha doğru ve kapsamlı hale geldiğini ve Rusya'nın da İsrail'in İran'ın İsrail'e komşu ülkelerdeki nüfuzunu güçlendirmesini önleme planını daha iyi anlamaya başladığını gösterdiği belirtildi.
İsrail'in son zamanlarda Suriye mevzilerine yönelik bombardımanlarını hava saldırıları ile değil, karadan karaya füzelerle gerçekleştirilmesi de oldukça dikkat çekiyor. İsrailli kaynaklar, bu değişikliğin Moskova ile yapılan anlaşma çerçevesinde gerçekleştiğini söylediler. İsrailli kaynaklara göre Ruslar, Suriye ordusuna sağladıkları füzelerin İsrail'in bombardımanlarına karşı koyamamasından ötürü utanç duyuyorlar. Bu yüzden İsrail'in bombardımanlarından mümkün olduğu kadar vazgeçmesini istediler. Ancak İsrailli yetkililer, İran yapımı karadan havaya füze sistemlerinin Suriye'de konuşlandırılmasıyla ilgili artan endişelerini dile getirdiler ve Suriye ordusunun hava savunma yeteneklerinin İsrail ordusunun Suriye'de askeri operasyon düzenlemesini zorlaştıracak şekilde geliştiğinden söz ettiler.
Amerika'da Suriye'deki Saldırılarını Sürdürüyor
Yine SOHR'a göre Suriye, Irak ve Ürdün arasındaki sınır üçgeninde 55. bölgede bulunan et-Tanf Askeri Üssü'nde konuşlu ABD güçler tarafından batıya doğru 4 adet uzun menzilli füze fırlatıldı. SOHR, füzelerin nereye düştüklerinin ve Suriye Çölü ve çevresindeki İran destekli milislerin mi yoksa DEAŞ üyelerinin mi konuşlu olduğu noktaların hedef alındığının henüz bilinmediğini kaydetti. Füzeler fırlatıldığında Washington liderliğindeki Uluslararası Koalisyon'a ait savaş uçakları 55. bölgenin hava sahasında yoğun uçuşlar gerçekleştiriyordu.
SOHR, 18 Kasım'da Devrimci Komando Ordusu'nun (Ceyş Mağavir es-Sevra) ABD güçlerinin de katılımıyla Suriye, Irak ve Ürdün sınır üçgeninde, 55. bölgede bulunan et-Tanf Askeri Üssü'nde savaşa hazır olma durumunu artırmak amacıyla gerçek mühimmatla askeri tatbikatlar düzenlediğini belirtmişti.
Bu arada ABD'li yetkililer, İran destekli milislerin birkaç gün önce et-Tanf Askeri Üssü'ne silahlı insansız hava araçları (SİHA) ile beş saldırı düzenlediklerini bildirdiler.