Esad ve Sudani görüşmenin ardından düzenledikleri basın toplantısında, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) de dahil olmak üzere, 600 kilometrelik sınırlarını güvenlik tehditlerinden korumayı ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadeleyi görüştüklerini açıkladı.

Sudani ayrıca, her iki ülkede de yağışların azalması, iklim değişikliği ve Türkiye’deki barajların neden olduğunu ileri sürdürdükleri kuraklık koşullarıyla mücadele etmenin yollarını görüştüklerini kaydetti.

İşgalci İsrail, Suriye'de Bu Defa Liman Kenti Tartus'a Saldırdı İşgalci İsrail, Suriye'de Bu Defa Liman Kenti Tartus'a Saldırdı

Sudani, "Sudan hakettiğimiz payı almak için işbirliği yapmalıyız" dedi.

Sudani, Irak'ın 2011'den beri Amerika ve Avrupa ülkeleri tarafından Suriye'ye uygulanan ve genişletilen yaptırımların kaldırılmasını desteklediğini söyledi.

Bölgesel ağırlığı olan İran'la yakın ekonomik, askeri ve siyasi bağları olan Irak ve Suriye, Suriye'deki savaş boyunca diğer Arap devletleri büyükelçilerini geri çekip Suriye'deki büyükelçiliklerini kapatırken bile ilişkilerini sürdürdüler.

Bağdat ve Şam, İran destekli silahlı gruplarla birlikte, Irak'tan Suriye'ye yayılan ve bir noktada her iki ülkenin üçte birinden fazlasını kontrol eden IŞİD’e karşı mücadelede işbirliği yaptı.

Başbakan'ın dış ilişkiler danışmanı Farhad Alaaldin toplantıdan önce yaptığı açıklamada, Sudani'nin Captagon olarak adlandırılan sentetik uyuşturucunun ülkeye girişiyle mücadeleyi ve Irak'ın ihracat rotalarını çeşitlendirmesine yardımcı olabilecek bir Akdeniz petrol boru hattını yeniden açma olasılıklarını görüşmeye hazır olduğunu söyledi.

Editör: Salih Eser