Muslim Port Haber Merkezi | Fahrettin Uras

Yaban hayatı bekçisi Ghulam Muhiddin Dar ve çalışma arkadaşları bu kış tartışmalı bölge Keşmir'de kuşları beslemek için buz gibi dondurucu havalarda kürek çekiyor.

Himalaya bölgesinde hava koşulları kötüleşirken ve sıcaklık -10 dereceye kadar düşerken göçmen kuşların ölmemesi için ellerinden geleni yapıyorlar.

Aralık ayından bu yana farklı aralıklarla iki yoğun kar yağışı sonucu çoğu çeltik tarlası ve elma bahçesi karla kaplandı. Bölgenin ünlü göllerinden olan Dal Gölünün bazı kısımları da dahil olmak üzere pek çok sulak alan ise dondu.

Keşmir bölgesini kış mevsiminde göç rotasında bulunduran kuşların cıvıltılarının bölge sakinleri için uzun zamandır hoş bir seda olduğu biliniyor.

Göçmen kuşlar Keşmir'in dağ zirveleri ve platoları arasında bulunan bereketli sulak alanlarda beslenmek ve üremek için Doğu Avrupa, Japonya ve Türkiye gibi uzak coğrafyalardan geliyorlar.

Muhiddin Dar, Hokersar sulak alanlarındaki kuş besleme noktalarına yem dağıtırken 'Onlar bizim misafirlerimiz.' ifadesini kullandı.

Yetkililer, son iki ayda en az 700.000 kuşun doğa harikası Keşmir'e akın ettiğini ve Şubat ayında sıcaklıklar yükseldikçe daha fazlasının gelmesini beklediklerini aktarıyor.

Son yıllarda bölgeyi ziyarete gelen kuşların sayısı azaldı. Uzmanlar, iklim değişikliği ve kentsel gelişme gibi sebeplerden kaynaklandığını aktarıyor.

Sulak alanların çevresindeki inşaat çalışmalarının, oluşan çöp dağlarının ve değişen Himalaya ikliminin kuşların beslenme noktalarını yok ettiği biliniyor.

Keşmir Üniversitesi tarafından yapılan yakın tarihli bir araştırmaya göre, Hokersar sulak alanı 1969'da yaklaşık 19 kilometre kareden bugün 12,8 kilometre kareye küçüldü.

Ancak bölgenin gergin durumu çevre düzenlemeleriyle ilgili çalışma veya önlem alınması ile ilgili çalışmaları ikinci plana atıyor.

11 Eylül ve 20 Yıllık İşgal 11 Eylül ve 20 Yıllık İşgal

Çevreci oluşumlar bölge sakinlerini kuşları besleme konusunda seferber olunması gerektiği konusunda uyarıyor.

Muhiddin Dar 'Onları beslemek sadece resmi görevimiz değil, aynı zamanda Allah'ın bize verdiği bir görevdir' açıklamasını yapıyor.

Yaban hayatı yetkilileri, Aralık ayından bu yana iki şiddetli kar yağışının ardından Himalaya bölgesindeki hava koşullarının kötüleşmesi nedeniyle açlıktan ölmelerini önlemek için kuşları besliyor.

Yaban hayatı görevlileri, teknelerini Hokersar'daki bir sulak alanın kısmen donmuş yüzeyinde kürek çekmeye çalışıyor.

Göçmen kuşlar, yaban hayatı görevlilerininattığı yemlerle kaplı bir kuş besleme noktasının yakınında yüzüyor. Sıcaklıklar eksi 10 dereceye kadar düştü.

Hokersar'da kuşları izlemek için yapılan kulenin çevresi kalın buz kütleleriyle çevrilmiş.

Çevreciler, bölge sakinlerini dondurucu koşullarda yaşamaya çalışan kuşları beslemeye çağırıyor.

Yetkililer, son iki ayda Keşmir'e en az 700.000 kuşun akın ettiğini ve Şubat ayında sıcaklıklar artmaya başladığında daha fazlasının gelmesini beklediklerini aktarıyor.

Son yıllarda, ziyarete gelen kuşların sayısı azaldı ve uzmanlar bunun iklim değişikliği ve kentsel gelişmeden dolayı kaynaklandığını aktarıyor.

Ghulam Muhiddin Dar, Hokersar sulak alanlarındaki kuşların hareketini izlerken karla kaplı bir bataklıkta yürüyor. Dar, 'Onları beslemek sadece resmi görevimiz değil, aynı zamanda Allah'ın bize verdiği bir görevdir.'dedi.