Muslim Port Haber Merkezi | Fahrettin Uras

2011 yılında Libya lideri Kaddafi’nin devrilmesiyle başlayan savaş hala sürüyor. Bölgede iktidar kavgası veren iki taraf var. Kaddafi’nin devrilmesinde etkisi olan Darbeci General Hafter “Libya Ulusal Ordusu” adı verilen güçleri komuta ediyor.

Diğer tarafta ise BM tarafından tanınan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Türkiye, Avrupa ve uluslararası kurumlarca meşru görülüyor ve destekleniyor.

Buna karşın Hafter güçleri ise Mısır, ABD, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Fransa ve Rusya'dan destek buluyor.

Hafter Güçleri Büyük Kayıplar Veriyor

Trablus'u ele geçirmek için saldırı başlatan Hafter güçleri, geride kalan süre zarfında tüm cephelerde gerilerken UMH'ye bağlı birlikler karşı saldırını genişleterek dürdürüyor.

Ayn Zara, HalletulFercan, Kasr bin Gaşir, Vadi er-Rabi, El-Matar el-Kadim, Es-Sevani ve El-Aziziye bölgelerinde UMH güçleri ile Hafter'e bağlı güçler arasında vurkaç taktiğine dayalı çatışmalar devam ediyor.

Öte yandan batıdaki bazı bölgelerden çekilmek zorunda kalan Hafter güçlerinin sözcüsü Ahmed el-Mismari, gelecek günlerde UMH birliklerine karşı 8'inci cephenin açılacağını açıkladı.

Tümgeneral Usame Cuveyli liderliğindeki UMH'ye bağlı batı güçleri, başlattığı karşı saldırının ardından Aziziye bölgesinde yer alan 4. Tugay'ın karargahını ele geçirdi. Cephede halen sıcak çatışmalar devam ediyor.


Darbeci General Hafter, Ramazan Ayı Boyunca Tek Taraflı Ateşkes İlan Ettiğini Öne Sürdü

Libya Ulusal Ordusu Sözcüsü Mismari, düzenlediği basın toplantısında, uluslararası çağrılara karşılık vererek ramazan ayı boyunca tüm askeri operasyonlara ara verdiklerini ve ateşkes ilan ettiklerini duyurdu.

Herhangi bir askeri adıma karşılık verme haklarının olduğunu savunan Mismari, ülkedeki askeri hedeflerinden vazgeçmediklerini iddia etti.

Mismari'nin bu açıklamasından birkaç saat önce Hafter'e bağlı milislerin başkent Trablus’taki askeri sağlık kurumuna düzenlediği roketli saldırıda 1 sağlık çalışanı öldü, 6 görevli yaralandı. Aynı şekilde, Hafter'e bağlı milislerin, başkent Trablus'un güneyindeki Msallata kentine attığı füzeler ve havan mermileri buradaki "Doğa Koruma Alanı'nda" yangına neden oldu.


Hafter Milislerinden Trablus’a Roketli Saldırı

Libya'nın Birleşmiş Milletler (BM) nezdindeki meşru temsilcisi Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Sağlık Bakanlığı Medya Danışmanı Emin el-Haşimi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hafter milislerinin Trablus'un güneyinde sivil nüfusun yoğun olduğu Zeneta bölgesine roketli saldırı düzenlediğini belirtti.

Haşimi, saldırıda 2'si kadın 3 sivilin yaşamını yitirdiğini ifade etti.

Libya hükümetine bağlı hava kuvvetlerinin, Trablus'un güneybatısındaki Mersit Vadisi'nde, Hafter milislerine ikmal yapan bir yakıt tankeri ile ağır silahların monte edildiği iki askeri aracı vurduğu açıklanmıştı.


Libya'da Saldırı Hazırlığındaki Cancavid Milisleri Hedef Alındı

UMH’ye bağlı Libya Ordusu, gayrimeşru güçlerin lideri darbeci Halife Hafter'e bağlı Sudanlı Cancavid milislerini başkentin yaklaşık 400 kilometre güneyindeki el-Karyat bölgesinde taşıyan otobüsü havadan vurarak etkisiz hale getirdi.

Libya Ordusunun yürüttüğü Öfke Volkanı Operasyonu basın biriminden yapılan yazılı açıklamaya göre, hava unsurları, başkentin yaklaşık 400 kilometre güneyindeki el-Karyat bölgesinde ücret karşılığı Hafter saflarında savaşmak üzere Libya'ya getirilen Sudanlı Cancavid milislerini taşıyan otobüsü vurdu.

Cancavid milis grubu, Darfur'daki iç savaşta soykırım yapmakla suçlanıyor.


Hafter Güçlerine Ait Bir Tanker ve İki Askeri Araç Vuruldu

Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) bağlı silahlı birliklerin sözcüsü Yarbay Muhammed Kununu, Öfke Volkanı Operasyonunun sosyal medyadaki sayfasından yaptığı açıklamada, "Hava kuvvetleri, terörist Hafter milislerine ikmal sağlayan bir yakıt tankeri ile ağır silahların monte edildiği iki askeri aracı hedef aldı." ifadesini kullandı.

Kununu, söz konusu hava operasyonunun başkent Trablus'un güneybatısındaki Mersit Vadisi'nde gerçekleştirildiğini kaydetti.

UMH sözcüsü sabahın erken saatlerinde peş peşe yaptığı iki açıklamayla, Libya hava kuvvetlerinin Hafter milislerine ait bir askeri konvoya 6, Vatiyye Askeri Hava Üssü'ne ise 5 hava operasyonu düzenlediğini duyurmuştu.

Libya'da Milis Grupları Yıllar Sonra Başkent Trablus'tan Ayrılmayı Kabul Etti Libya'da Milis Grupları Yıllar Sonra Başkent Trablus'tan Ayrılmayı Kabul Etti


Libya'nın Sebha Kenti Sakinleri Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne Desteğini Açıkladı

Libya'nın Sebha kenti sakinleri ortak bir açıklama yaparak, ülkenin doğusundaki gayrimeşru silahlı güçlerin lideri Halife Hafter'den desteklerini çektiklerini ve Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin (UMH) meşruiyetini kabul ettiklerini duyurdu.

Başkent Trablus’un 750 kilometre güneyinde yer alan Sebha kenti 17 Şubat Devrimcileri, sivil toplum kuruluşları ile şehir sakinleri, yazılı ve görüntülü ortak bir açıklama yaptı.

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Suudi Arabistan ve Mısır gibi Arap ülkelerinin yanı sıra Rusya ve Fransa’nın Halife Hafter’i desteklediğinin hatırlatıldığı 5 maddelik açıklamada, "Libya halkının reddetmesine rağmen ülkede silah zoruyla Mısır tecrübesi hayata geçirilmeye çalışılıyor." ifadelerine yer verildi.

Libya Ordusundan Hafter Milislerine Hava Operasyonu

Libya Ordusu resmi sözcüsü Yarbay Muhammed Kununu tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, Libya Ordusu hava unsurları saldırı hazırlığındaki Hafter milislerini taşıyan askeri araç ve bir ikmal kamyonunu vurdu.

Hava operasyonunun başkent Trablus’un yaklaşık 270 kilometre güneyinde bulunan Gariyat bölgesinde gerçekleştirildiğini ifade eden Kununu, ölü ve yaralılar hakkında bilgi vermedi.

Hafter Milisleri Başkentin Güneyine Roket Attı

Hafter milislerinin başkent Trablus’un güneyindeki sivil yaşam alanlarına roketli saldırılarını sürdürdüğü bildirildi.

Trablus merkezli Fabruary televizyon kanalı, Hafter milislerinin gece yarısından sonra başkentin El-Hadba bölgesine Grad roketleri ile saldırı düzenlediği duyurdu.


BM: Ateşkes Görüşmelerine Başlayın

Birleşmiş Milletler (BM), Libya'da savaşan Darbeci General Halife Hafter ve başkent Trablus'taki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ni (UMH) kalıcı ateşkese varılması için görüşmelere yeniden başlamaya çağırdı.

BM Libya Misyonu'nun açıklamasında "kalıcı bir ateşkes için Askeri Komisyon'un sözcüleri gerekirse video konferansla yeniden görüşebilir" ifadeleri yer aldı.

Askeri Komisyon, her iki taraftan 5 yüksek rütbeli asker üyeden oluşuyor. Şubat ayında Cenevre'de yapılan ikinci görüşmelerde görevi ateşkesin şartlarını belirlemek ve uygulanmasını gözetlemek olan Komisyon askıya alınmıştı.

BM açıklamasında "taraflar ateşkes perspektifini tehdit edecek provokatör tüm söz ve davranışlardan kaçınmalı" dedi. Misyon, taraflardan herhangi birisinin görüşme sürecini sahadaki pozisyonunu güçlendirmek için kullanmasını da provokatör girişimlere dahil etti.

Libya'nın doğusunda güçlü olan Hafter, 4 Nisan 2019'da UMH'ye karşı saldırı başlattı. İki taraf arasındaki çatışmalar Trablus'un güneyinde hala devam ediyor.

BM'ye Rağmen Libya'da Uluslararası Güçler Karşı Karşıya

BM'nin açıklamasında taraflara askeri destek veren ülkelere de bölgedeki etkilerini azaltma ve BM'nin silah temini konusundaki ambargosuna saygı gösterme çağrısı yer aldı.

Berlin'de ocak ayında yapılan görüşmelerde Hafter'i ve Trablus hükümetini destekleyen ülkeler ateşkes için BM'nin silah ve savaşçı desteği ambargosuna uymayı kabul etti. Ancak BM Libya'da savaşan tarafların müttefiklerinden askeri destek almaya devam ettiğini açıkladı.

Başta başkent Trablus olmak üzere ülkenin batısındaki diğer bölgelerde de devam eden çatışmalarda bir yıla aşkın sürede yüzlerce kişi öldü. 200 bin Libyalı da evlerini terk etmek zorunda kaldı. BM'ye göre 2020'nin ilk üç ayında Libya'daki iç savaşta 64 kişi öldü 67 kişi de yaralandı. Geçen yılın aynı döneminde hayatını kaybedenlerin sayısı daha azdı.