Muslim Port Haber Merkezi | Yunus Emre Kaynak

Açlık seviyeleri tüm dünyada yükselmeye devam ediyor. Dünya nüfusunun %10'u her gece yatağa aç girerken, bir önceki yıl 650 milyon olan aç insan sayısı bu yıl 811 milyona yükseldi. Bu insanların birçoğunun Müslüman ülkelerde bulunması ise dikkat çekiyor.

2022 BM Küresel İnsani Yardım incelemesine göre, 2021'de açlık, kıtlık benzeri koşullarda yaşamak zorunda kalan ve çatışma bölgelerinde bulunan ülkelere ulaşma problemleri yaşandı. Covıd-19, kötü hava koşulları gibi etkenlerle ihtiyaç sahibi insanlara ulaşmadaki zorluklar gibi faktörlerin bir araya gelmesiyle açlık sayıları giderek yükseldi.

Afganistan

Afganistan, dünyada gıda probleminin en yüksek seviyelerde yaşandığı ülkeler arasında yer alıyor. 40 milyonluk nüfusunun en az 37.7 milyonu – %93'ü – yeterli gıdaya sahip değil. Dünya Gıda Programı'na (WFP) göre, rekor düzeyde olan bu sayı ile beraber, 23 milyon Afgan açlıkla karşı karşıya ve yaklaşık 9 milyonu kıtlıktan bir adım uzakta.

Beş yaşın altındaki her beş çocuktan ikisi (%38) yetersiz beslenmeyle karşı karşıya bulunuyor. Bölgede yaşayan çocuklarda uzun süreli yetersiz beslenme sebebiyle büyüme geriliği baş göstermeye başladı. Afganistan'da beş yaş altı 1 milyona yakın çocuk yetersiz beslenmeden ölme riskiyle karşı karşıya durumda.

Ocak ayında BM, bağışçılardan 2022 için 4.4 milyar dolarlık insani yardım istedi. Bu çağrı tek bir ülke için şimdiye kadar yapılan en büyük çağrıydı. BM Kalkınma Programı, nüfusun %97'sinin 2022 ortasına kadar yoksulluk sınırının altına düşebileceği konusunda uyarıda bulundu.

Yemen

Yemen, dünyanın en fakir ülkelerinden biri. WFP'nin son rakamlarına göre, 30 milyonluk ülkenin yaklaşık yarısı (14,3 milyon) temel gıdalara ulaşamıyor ve açlıkla pençeleşiyor.

Ülkedeki 5 yaşın altındaki çocukların yaklaşık yarısı (%47,5) yetersiz beslenmeyle karşı karşıya. Yedi yıldır süren savaş, en az 4 milyon insanı mülteci konumuna düşürdü ve binlerce insanın ölümüne sebep oldu.

WFP, gıda ve beslenme yardımı ve lojistik sağlamaya devam etmek için Aralık 2021'den Mayıs 2022'ye kadar 802.4 milyon dolara ihtiyacı olduğu açıklamasını yaptı. Ülkenin gıda güvenliği ve tarım için 1.7 milyar dolara ve lojistik destek için 10 milyon dolara ihtiyaç olduğu belirtildi.

Suriye

10 yılı aşkın süredir devam eden savaşla beraber Suriyeliler, eşi benzeri görülmemiş düzeyde yoksulluk ve gıda yetersizliği ile karşı karşıya kaldı.

20 milyonluk nüfusun yaklaşık 12.4 milyonu, bir sonraki yemeğinin nereden geleceğini bilmiyor. Açlık oranlarında sadece geçen yıl 4.5 milyonluk bir artış yaşandı. 5 yaşın altındaki yaklaşık her üç çocuktan biri (%27,9) yetersiz beslenme ile hayatını sürdürmeye çalışıyor.

Yaşamın giderek zorlaştığı kuzeybatı Suriye'de, geçtiğimiz birkaç hafta içinde yaşanan sert kış koşulları, yerinden edilmiş milyonlarca insanın yoksulluğunu daha da artırdı. 15 çocuk Türkiye sınırında bulunan çadır kamplarda donarak yaşamını yitirdi.

Erbakan Hoca’nin Türk Vatandaşlığından Attığı Yahudi Simon Kıbrıs Gündeminde Erbakan Hoca’nin Türk Vatandaşlığından Attığı Yahudi Simon Kıbrıs Gündeminde

Güney Sudan

Güney Sudan, 2011'deki bağımsızlıktan bu yana en yüksek düzeyde gıda yetersizliği ve yetersiz beslenmeyle karşı karşıya kaldı.

WFP'ye göre, nüfusun yarısından fazlasının (11 milyonun 6.6 milyonu) yetersiz yiyeceğe sahip. Beş yaşın altındaki her üç çocuktan biri yetersiz beslenme sebebiyle hayatını kaybediyor. Devam eden çatışmalar ve on yıllardır yaşanan en kötü sel felaketi, savunmasız halkta maddi ve manevi hasara yol açtı.

Demokratik Kongo Cumhuriyeti

Batı Afrika, dünyadaki en fazla gıda yetersizliğine sahip insan sayısına sahip durumda. Yaklaşık 106 milyonluk nüfusun 43,3 milyonu yetersiz beslenme ve açlık sınırının altında bir yaşam sürdürüyor.

Entegre Gıda Güvenliği Aşaması Sınıflandırmasına (IPC) göre, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'ndeki 857.000'i çocuk ve 468.000'i kadın olan 27 milyon insanın, yetersiz beslenmeden dolayı kötü yaşam koşullarında yaşamak zorunda kaldığı belirtiliyor.

Somali

Kötüleşen güvenlik koşulları ve yaşanan kurak mevsim, Doğu Afrika ülkesi Somali'de 12.3 milyon insanın %90'ından (11.4 milyon) fazlasını açlığa mahkum etti.

Kıtlık Erken Uyarı Sistemlerine göre, insanlar yalnızca gıda arzında ve gelirde azalma değil, aynı zamanda uzun süreli bir kuraklık, 2020'nin başlarında sel, çöl çekirgesi istilası, COVID-19'un ekonomik etkisi ve silahlı gruplarla güvenlik sorunları yaşadı. . Bunlar, ülkenin zaten kötü olan durumunu daha da karmaşık hale getirdi.