11 Eylül'ün ardından Afganistan ve Irak işgaliyle başlayan, 'Arap Baharı'yla devam eden Büyük Ortadoğu Projesi'NİN son halkalarından birisi Lübnan olmasın... Afganistan, Irak, Suriye, Mısır ve Libya'dan ders alınsın.
Bölgede en güvenli dönemini yaşayan İsrail ve Batılı ortakları sevinmesin.
Lübnan'daki protestolara ve krizin derinleşmesine Amerika'nın tam destek vermesi BOP'u akıllara getirdi.
Lübnan'daki Beyrut Limanı'nda meydana gelen patlamanın ardından şehir büyük bir yıkım yaşarken başkentte tansiyon had safhada.
Ortadoğu'nun ve Doğu Akdeniz'in önemli limanındaki patlamayı fırsat bilen ABD ve Fransa'nın başını çektiği emperyalist güçler Lübnan'da iç çatışmayı kaşıyor. İç karışıklığa zemin oluşturmaya çalışan ABD'nin destek açıklaması yaptığı Lübnanlı emekli subayların önderliğindeki bir grup eylemci Dışişleri, Ekonomi ve Çevre ile Enerji Bakanlığı binalarını bastı. 2 kişinin öldüğü baskınlarda 490 kişi de yaralandı.
DIŞİŞLERİ, EKONOMİ VE ÇEVRE İLE ENERJİ BAKANLIK BİNALARI BASILDI
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, 4 Ağustos'ta meydana gelen, 158 kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 binden fazla kişinin yaralanmasına yol açan şiddetli patlamadan sorumlu tuttukları yönetimi protesto eden göstericilerin eylemlerinde, güvenlik güçlerinde görevli 2 kişi öldü, 490 kişi yaralandı. Lübnanlı emekli subayların önderliğindeki protestocular Dışişleri Bakanlığı, Ekonomi ve Enerji Bakanlığı binalarını bastı ve Lübnan Cumhurbaşkanı'nın fotoğraflarını yaktı.
'YÖNETİMİN DEĞİŞMESİ İÇİN BU FIRSATI KAÇIRMIYORUZ'
Gösteride, 'Beyrut Limanı'nda hayatını kaybedenler için intikam' ve 'Yönetimin değişmesi için bu fırsatı kaçırmıyoruz' şeklinde sloganlar atıldı.
ABD, HEMEN KARGAŞAYA DESTEK VERDİ!
Vakit kaybetmeden Lübnanlıların gösteri yapma hakkını desteklediğini açıklayan ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnan halkının çok sıkıntı çektiğini ve taleplerine kulak verecek liderlere sahip olmayı hak ettiği kaydedildi. Açıklamada, 'Lübnan halkının barışçıl gösteri yapma hakkını destekliyoruz' ifadesi kullanıldı.
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta, 4 Ağustos'ta meydana gelen, 158 kişinin hayatını kaybetmesine ve 6 binden fazla kişinin yaralanmasına yol açan şiddetli patlamadan sorumlu tuttukları yönetimi protesto eden göstericilerin eylemlerinde, güvenlik güçlerinde görevli 2 kişi öldü, 490 kişi yaralandı. Emekli subay Sami Ramah, düzinelerce protestocunun Dışişleri Bakanlığı binasına girmesinin ardından binanın merdivenlerinde bir açıklama okuyarak 'Bu otorite istifa etmeli,' dedi. Yaklaşık 200 protestocudan bazıları binaya girdi ve Lübnan Cumhurbaşkanı'nın fotoğraflarını yaktı. Emekli askerler, Dışişleri Bakanlığı'nı basarak 'devrimin karargahı' ilan etti. Başkentin merkezindeki Şehitler Meydanı'nda bir araya gelen binlerce kişi uzun yıllardır yönetimi paylaşan siyasi grupların varlığını koruyan mezhep eksenli yönetim şekli, Cumhurbaşkanı Mişel Avn ve diğer yetkililer aleyhinde sloganlar attı. 'Hesap Günü' adıyla düzenlenen gösteride, 'Beyrut Limanı'nda hayatını kaybedenler için intikam' ve 'Yönetimin değişmesi için bu fırsatı kaçırmıyoruz' şeklinde slogan atan öfkeli bir grup, ekonomik kriz karşıtı gösteriler nedeniyle aylardır demir ve beton bariyerlerle kapatılan Meclis binasına ilerlemek istedi. Güvenlik güçlerinin, gösteri alanında yer alan Le Gray Hoteli'ne sığınan bazı vatandaşları çıkarmaya çalıştığı sırada provokatörlerce otel içinde gerginlik çıkarıldığı belirtildi.
ABD, HEMEN KARGAŞAYA DESTEK VERDİ!
ABD'nin Beyrut Büyükelçiliği, Lübnanlıların gösteri yapma hakkını desteklediğini, ancak şiddetten kaçınılması gerektiğini belirtti. Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamada, Lübnan halkının çok sıkıntı çektiği ve taleplerine kulak verecek liderlere sahip olmayı hak ettiği kaydedildi. Açıklamada, 'Lübnan halkının barışçıl gösteri yapma hakkını destekliyor' ifadesi kullanıldı.
BAŞBAKANDAN ERKEN SEÇİM AÇIKLAMASI
Lübnan Başbakanı Hasan Diab, artan siyasi krizi yatıştırmak için erken parlamento seçimleri talep edeceğini açıkladı. Diyab, başkent Beyrut'un göbeğindeki Şehitler Meydanı ve ekonomik kriz karşıtı gösteriler nedeniyle aylardır demir ve beton bariyerlerle kapatılan Meclis binası yakınlarında gösteriler devam ederken kameraların karşısına geçti. Başbakan Diyab, ülkenin içinde bulunduğu krizden çıkmanın ancak erken genel seçimle mümkün olduğunu söyledi. 'Bakanlar Kurulu toplantısında erken seçim yasa tasarısını gündeme getireceğim' diyen Diyab, ülkenin olağanüstü bir süreçten geçtiğini belirtti.
MECLİS ÜYELERİ ART ARDA İSTİFA EDİYOR
Lübnan'ı derinden yaralayan patlamanın ardından, hükümeti sorumlu tutan bazı milletvekilleri tepkilerini göstermek için istifa etti. Hıristiyanları temsil eden Ketaib partisinin lideri Sami Cemayel, yaşanan felaketin ardından 'yeni bir Lübnan'ın inşa edilmesi gerektiğini' savunarak kendisinin ve iki milletvekilinin istifa ettiğini duyurdu. Hafta içi de, milletvekilleri Marwan Hamadeh ve Paula Yacoubian, 'artık ülkenin kurumlarına ve özellikle parlamentosuna güvenmediklerini vurgulayarak istifa ettiklerini duyurmuşlardı.
LÜBNAN'IN CAN DAMARI ENKAZ ALTINDA
Zaten ekonomik krizle boğuşan Lübnan'ın en önemli ithalat üssü olan ve temel gıda maddeleri için büyük bir ambar görevi gören Beyrut Limanı'ndan geriye enkaz yığınları kaldı.
4 Ağustos salı günü 2 bin 750 ton amonyum nitrat maddesinin infilak etmesiyle yerle bir olan Beyrut Limanı'ndaki ağır yıkımı yürek burkuyor. Başkentin can damarı olan ışıltılı liman adeta hayalet bir şehri andırıyor. Patlamanın olduğu noktada açılan krater, yerle bir olan binalardan geriye kalan molozlar, demir yığınları, kullanılamaz hale gelen yüzlerce araç ile iş makineleri yaşanan facianın boyutlarını gözler önüne seriyor. Dev patlama ile yerle bir olan Beyrut Limanı'nda çevresinde yaşayan halk yaralarını sarmaya çalışıyor. 240 km ötedeki KKTC'de bile hissedilen patlama nedeniyle binlerce kişi evsiz kaldı. Ekonomik krizle boğuşan ülkenin en önemli ithalat üssü olan ve patlamadan önce temel gıda maddelerinden ilaca kadar her türden yaşamsal ürüne erişim sağlanan limanda şimdi bir taraftan arama kurtarma faaliyetleri sürerken bir taraftan da enkaz kaldırma çalışmaları yürütülüyor. Ancak yıkımın boyutları o kadar büyük ki sadece enkazın kaldırılmasının bile uzun bir zaman alacağı tahmin ediliyor. Patlamanın yol açtığı zararın 10 ila 15 milyar doları aşabileceğini belirtmişti.
ESKİ BAŞBAKAN MİKATİ: SORUMLULUĞUM YOK
Lübnan eski Başbakanı Necib Mikati, Beyrut Limanı'nda patlamaya neden olan amonyum nitratın kendi hükümeti dönemi (2011-2014) limana indirilmediğini açıkladı Mikati, 'kötü niyetli ve kasıtlı' olarak nitelendirdiği iddiaların ardından yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, 'Mikati hükümeti, 23 Mart 2013'te istifa etmiş ve yeni hükümet 25 Şubat 2014'te kurulmuştur. Söz konusu amonyum nitrat yüklü gemi ise Şubat 2014'e kadar Beyrut Limanı'na girmemiştir' ifadesi kullanıldı. Eski Başbakan Mikati, halihazırda yaşanan faciayla ilgili yürütülen soruşturmaya odaklanmanın ve suçluları cezalandırmanın daha uygun olacağını vurguladı.
'PATLAMA ÇÖZÜLEMEYECEK KADAR KARIŞIK'
Müstakbel Hareketi Genel Sekreteri Ahmed el-Hariri ise, patlamanın, Lübnan'ın çözemeyeceği kadar karışık olduğunu savundu. Hariri, patlamayla ilgili uluslararası soruşturma talebinin siyasi bir talep değil, ahlaki bir görev ve ulusal bir sorumluluk olduğunu kaydetti.