Muslim Port Haber Merkezi

Sudan ordusu ve Hızlı Destek Kuvvetleri adlı paramiliter grup arasında beş gündür devam eden çatışmalarda 270’den fazla sivil hayatını kaybederken, dün çatışmaların sürdüğü başkent Hartum’dan binlerce sivil kaçtı.

Binlerce sivil, 2021’deki ortak darbeden bu yana ülkeyi yöneten Korgeneral Abdulfettah Burhan liderliğindeki ordu ve ‘Hamideti’ lakaplı General Muhammed Hamdan Dagalo liderliğindeki Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmaların arasında kaldı.

Hartum’da çatışmaların başladığı Cumartesi gününden bu yana elektrik ve suya erişmek mümkün değil. Elektrik ve su bazı yerlerde sadece birkaç saatliğine geliyor.


Sudan’ın başkenti Hartum’un güneyinde, ordu ile Hızlı Destek Kuvvetleri arasındaki çatışmalar nedeniyle bölge sakinleri evlerini terk etti (AFP)

2024 Yılı Afrika'da Seçimler Açısından Yoğun Geçecek 2024 Yılı Afrika'da Seçimler Açısından Yoğun Geçecek

Uzmanlara göre bir ‘varoluş’ savaşı veren iki general, şimdiye kadar ateşkes çağrılarına ya da en azından sivilleri en tehlikeli mahallelerden tahliye etmek için geçici bir ateşkes çağrısına sağır oldu.

Hızlı Destek Kuvvetleri, Salı günü saat 16:00’da başlayan 24 saatlik bir ateşkes duyurdu. Ancak bazılarına göre bu ateşkes bir dakika bile sürmedi.

Öte yandan, Sudan ordusu tarafından dün akşam yapılan açıklamaya göre, Sudan’da Hızlı Destek Kuvvetleri tarafından gözaltına alınan 177 Mısır askeri ülkelerine gönderildi.


Mısır askerleri, ülke Cumartesi günü kaosa sürüklendiğinde ‘ortak tatbikat’ yürütmek üzere Sudan’ın kuzeyindeki bir hava üssünde bulunuyordu.

Hartum’da bulunan 15 Batılı ülkeden büyükelçiliklerin ortak açıklamasında, Cumartesi gününden bu yana ülkede meydana gelen çatışmalarda 270’den fazla sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

Büyükelçiliklerin açıklamasında, savaşan her iki tarafa da insanları yasa dışı bir şekilde evlerinden kovmamaya, sivil altyapıyı (hedeflemekten) kaçınmaya ve temel gıda maddeleri, yaralılar ve hastalar için acil yardımın geçişine izin verme çağrısı yapıldı.

Her iki taraftan hava kuvvetleri ve topçu, Hartum’daki dokuz hastaneyi hedef aldı.

Doktorlara göre, çatışmalardan etkilenen bölgelerdeki 59 hastaneden 39’u hizmet dışı kaldı.

Halihazırda enflasyonun çok yüksek olduğu ülkede sınırlı olan gıda stokları, Cumartesi gününden bu yana başkente tek bir kamyon bile girmediği için hızla azalıyor.


Başkent Hartum’da dün bir fırının önünde uzun kuyruk oluştu (Reuters)

Üçte birinden fazlası açlık çeken 45 milyonluk ülkedeki insani yardım çalışanları ve diplomatlar, ülkenin batısındaki Darfur’da Dünya Gıda Programı’ndan üç personelin öldürülmesinin ardından artık işlerini yapamayacaklarını söylüyor.

Bu tehlikeli koşullarda, bölge sakinleri evleri veya ailelerinin saldırıya uğramasından korkarak yaşıyor.

Tanıklara göre binlerce kadın ve çocuk dün Hartum dışındaki illere doğru yürüdü ve artık kokmaya başlayan cesetler arasında ilerledi.

Pazartesi günü bir ABD’li diplomatik konvoya ateş açıldı ve Avrupa Birliği (AB) büyükelçisi Hartum’daki konutunda saldırıya uğradı.

Çatışmalar beşinci gününe girerken, ne ordu, ne de Hızlı Destek Kuvvetleri zafere yakın görünmüyor.

İnternette yayılan dezenformasyon ışığında, Hartum’da kimin neyi kontrol ettiğini bilmek imkansız.

Ancak uydu görüntüleri, özellikle Genelkurmay Başkanlığı’nın yüksek duvarlarla çevrili ağır tahkimatlı karargahında belirgin olan hasarın boyutunu gösteriyor.

Sudan'daki çatışmalar hastaneleri çalışmaz duruma getirdi

Sudan'da üst üste dördüncü gün meydana gelen çatışmalarda, hareket edemeyen, tedavi göremeyen ve tıbbi muayeneden geçemeyen hastaların çektiği acılar trajik görüntülerin kaydedilmesine neden oldu.

Kuşatma ve sürekli bombardıman sebebiyle eczanelerin kapanması ve ilaçların tükenmesinin yanı sıra sağlık personelinin dinlenmeden gece gündüz aralıksız çalışması sağlık sistemini krize soktu.

Elektrik kesintilerinin olması, kan torbası, solüsyon ve ağrı kesici eksikliğinin yaşanması ve çatışmaların ortasında ambulans trafiğinin aksaması nedeniyle çok sayıda hastane çalışmayı durdurdu.

Başkent Hartum'da sokaklarda hareketin durması nedeniyle vatandaşlar cenazelerini toprağa vermekte zorlandı.

Felaket durum

Çatışmaların üst üste dört gün devam etmesi ve gergin tırmanışın azaltılamaması, sistemi çökme noktasına gelen bazı hastanelerde çalışmaların durdurulmasına yol açtı.

Ayrıca, doktorların durumu felaket bir hal aldı ve çoğu gün boyunca yoğun ameliyatlar yaparken ameliyat aralarında yerlerde uyumaya başladı.

Hastaneler, hasta ve refakatçi kalabalığına hizmet vermekte zorlandı ve yiyecek, içecek ve yakıt gibi temel yardımların eksikliğinden dolayı doğru hizmet veremedi.

Sokaklarda yığılmış cesetler

Hava bombardımanı ve karada şiddetli çatışmalar nedeniyle, RSF'nin 24 saatlik ateşkes açıklamasına rağmen çok sayıda kişi hastanelere ulaşmakta güçlük çekiyor. Birçok bölgede kurşun sesleri hala duyuluyor.

İki taraf arasında yerleşim yerlerinde, sokaklarda gelişigüzel ateş açılması ve kovalamacanın devam etmesi sonucu çok sayıda vatandaş evlerinin içinde yaralanarak ölme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Tehlikeli güvenlik koşulları, ambulans ekiplerinin tedaviye ihtiyacı olan yaralılara ulaşmasını engelliyor.

Başkent içinde ve dışında siviller arasında ölü sayısı artıyor ve cesetlere ulaşmakta büyük zorluklar yaşanırken, alınmayan cesetler sokaklarda birikiyor.

320 Sudan askeri çatışmalardan kaçarak Çad’a sığındı

Çad Savunma Bakanı General Davud Yaya İbrahim, yaklaşık 320 Sudanlı askerin ülkelerindeki çatışmalardan kaçarak Çad ordusuna teslim olmak için sınırı geçtiğini bildirdi.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre, Savunma Bakanı dün AFP’ye yaptığı açıklamada, “Jandarma, polis ve askeri personel de dahil olmak üzere 320 Sudan ordusu unsuru topraklarımıza girdi ve silahsızlandırıldı” dedi.

Davud Yaya İbrahim, söz konusu askerlerin, Sudan ordusuna karşı savaşan Hızlı Destek Kuvvetleri tarafından öldürülmekten korkarak ülkeden kaçtığını da ekledi.

Editör: Salih Eser