Azerbaycan ordusu, 28 yıldır işgal altında bulunan Dağlık Karabağ'da kritik öneme sahip olan Şuşa şehrini işgalden kurtardı.

Dağlık Karabağ'ın işgalden kurtarılmasında kritik öneme sahip Şuşa'nın işgalden kurtarıldığını açıklayan Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, "28 yıl sonra Şuşa'da ezan sesi duyulacak" dedi.

Karabağ'ın Azerbaycan'a Entegrasyonu Nasıl Olacak? Karabağ'ın Azerbaycan'a Entegrasyonu Nasıl Olacak?

Aliyev, ulusa sesleniş konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bugün Azerbaycan bayrağı Şuşa'da dalgalanıyor. 28 yıl sonra Şuşa'da ezan sesi duyulacak. 28 yıldır işgal altında olan Şuşa'nın Azerbaycan tarihinde hususi bir yeri var. Şuşa, sadece Azerbaycan'ın değil, tüm Kafkasya'nın incisidir."

Şuşa neden önemli ?

Ermeni güçler, 8 Mayıs 1992'den bu yana Şuşa'yı işgal altında tutuyordu. Dağlık Karabağ'da ilan ettikleri sözde başkent Hankendi (Stepanakert)'e 15 kilometre uzaklıktaki Şuşa, bölgenini ikinci kalabalık ve büyük kenti olma özelliğini taşıyor.

1752'de Karabağ hanı Penahali han tarafından kurulan Şuşa, hem çok sayıda tarihi anıta sahip olduğu için hem de çok sayıda seçkin bilim ve kültür adamının burada doğması dolayısıyla sadece Şuşalılar için değil, tüm Azerbaycanlılar için önemli bir kent.

Şuşa, Azerbaycan tarih ve kültürünün simgelerinden olan bir şehir olmanın yanı sıra hem bölgeye hakim coğrafi konumu hem de Dağlık Karabağ'ın en büyük şehri Hankendi'ne giden yolun üzerinde bulunduğu için stratejik önem de taşıyor.

Çatışmalar sürüyor

Bu arada Azerbaycan ordusunun, Dağlık Karabağ'da 27 Eylül'de başladığı operasyonda, 4 kent merkezi, 3 kasaba ve 220 civarında köy ile bazı önemli tepeleri Ermeni güçlerden geri aldığı açıklandı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, çatışmaların, ağırlıklı olarak cephenin Ağdere, Ağdam, Hocavend ve Gubadlı yönlerinde devam ettiği belirtildi.

Açıklamada, Ermenistan ordusunun dün Terter, Berde, Ağdam, Ağcabedi ve Gubadlı illerine top atışı gerçekleştirdiği, sivil halk arasında ölü ve yaralıların olduğu kaydedildi.