Muslim Port Haber Merkezi | Yunus Emre Kaynak

Suudi Arabistan Dışişleri bakanı işgalci İsrail ile Suudi Arabistan arasında yapılacak bir normalleşme anlaşmasının bölgeye fayda sağlayacağını belirtirken, potansiyel bir anlaşmanın "büyük ölçüde barış sürecinin ilerlemesine bağlı olduğunu" sözlerine ekledi.

'Bölgeye Muazzam Faydalar Sağlayacak!'

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Farhan Al Saud, Perşembe günü verdiği bir röportajda, "İsrail'in bölgedeki statüsünün normalleşmesinin bir bütün olarak bölgeye muazzam faydalar sağlayacağını" belirtti.

CNN ile yaptığı röportajda İsrail'in bölgedeki statüsünün normalleşmesinin, 'Ekonomik, sosyal ve güvenlik açısından son derece yararlı olacağını' belirtti ve bunun ancak 1967 sınırları içinde bir Filistin devleti teslim edilmesi halinde mümkün olacağını sözlerine ekledi.

Suudi Arabistan daha önce de İsrail ile bağları Filistinlilere egemen bir devlet teslim edecek bir plan dahilinde normalleştireceğini söyleyerek benzer yorumlar yapmıştı.

Prens Faysal geçen yıl Aralık ayında yaptığı açıklamada, "Yapmamız gereken şey, onurlu bir Filistin devletini ve Filistinlilerin kabul edebileceği, uygulanabilir bir egemenlikle teslim eden bir barış anlaşmasıdır." demişti.

O dönemde İsrail ile ilişkilerin normalleşmesinin uzun süredir Suudi Arabistan'ın vizyonunun bir parçası olduğunu sözlerine eklemiş ve krallığın 1967 sınırlarında bir Filistin devleti kurulması karşılığında bir hareket planladığını söylemişti.

Birçok Ülke Normalleşme Anlaşması İmzalamıştı

Geçen yıl Eylül ayında Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn, İsrail ile bağları normalleştirmek için İbrahim Anlaşmaları imzaladılar. Bu ülkeleri takiple Sudan ve Fas da İsrail ile normalleşme anlaşmaları imzalamıştı.

Yapılan anlaşmalar, İsrail'in 1979'da Mısır ve 1994'te Ürdün tarafından tanınmasından bu yana ilk kez yapılmıştı.

'Filistin Halkının Sırtındaki Bir Bıçak'

Geçen yıl eski ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin aracılık ettiği anlaşmalar, Filistin topraklarının planlanan ilhakı konusunda İsrail'in dondurmasını da içeriyordu.

Filistinli yetkililer normalleşmeyi 'Filistin davasının ve Filistin halkının sırtındaki bir bıçak' olarak kınamışlardı.

Suudi Arabistan 1967 Sınırlarında Bir Filistin Devleti Öneriyor

Filistin-İsrail çatışmasına iki devletli çözüm, Suudi Arabistan tarafından 2002'de önerilen Arap Barış Girişimi'ni yakından yansıtıyor.

Barış girişimi, İsrail'in 1967 savaşında işgal ettiği Golan Tepeleri, Doğu Kudüs ve Batı Şeria da dahil olmak üzere işgal ettiği topraklardan tamamen çekilmesi karşılığında İsrail ile diğer Arap devletleri arasındaki ilişkilerin normalleşmesi çağrısında bulundu.

Suriye'nin Yeni Başbakanı Açıklandı! Suriye'nin Yeni Başbakanı Açıklandı!

Barış girişimi yıllar içinde Arap Ligi tarafından yeniden onaylandı, ancak işgalci İsrail Batı Şeria'daki işgal ve yerleşim genişlemesini sürdürdüğü için hiçbir zaman uygulanmadı.