Taliban hükümet sözcüsü Bilal Karimi, Bağımsız Seçim Komisyonu (IEC) ve Bağımsız Seçim Şikayet Komisyonu'na atıfta bulunarak, "Bu komisyonların varlığına ve çalışmasına gerek yok. İhtiyaç duyarsak yeniden açarız" dedi.

Karimi, ayrıca bu hafta 'Barış Bakanlığı ve Meclis İşleri Bakanlığı'nın feshedildiğini hatırlattı.

Önceki yönetimde üst düzey politikacı olan Halim Fidai, seçim komisyonunu dağıtma kararının Taliban'ın 'demokrasiye inanmadığını' gösterdiğini söyledi.

Daha önce dört ilin valiliğini yapan Fidai, "Tüm demokratik kurumlara karşılar. İktidarı oy pusulasıyla değil kurşunla elde ediyorlar" diye konuştu.

Batı destekli yönetim döneminde 2006 yılında kurulan IEC, cumhurbaşkanlığı dahil her türlü seçimi yönetmek ve denetlemekle görevliydi.

Taliban'ın bu yıl ağustosta yönetime gelmesinden önce IEC başkanlığı görevindeki Aurangzeb, "Bu kararı aceleyle aldılar. Komisyonu dağıtmanın büyük sonuçları olacak. Seçim olmayacaksa Afganistan'ın sorunlarının asla çözülmeyeceğinden yüzde 100 eminim" dedi.

"Safları Temizleme Komisyonu"

Bu arada Taliban geçici hükümetinin sözcü yardımcısı İnamullah Samangani, Taliban'ın adını ve yetkilerini kötüye kullanan Taliban mensuplarını görevden alma işlemlerinin devam ettiğini söyledi.

Şu ana kadar toplam 1895 Taliban üyesinin görevine son verildiğini ifade eden Samangani, görevden alınanların arasında vilayetlerdeki bazı Taliban yöneticilerinin de bulunduğunu belirtti.

Samangani, bu işlemlerin Safları Temizleme Komisyonu tarafından yürütüldüğünü aktardı.

Taliban'dan Kabil Havalimanı Açıklaması: "Henüz Türkiye ve Katar'la Anlaşma Yok"

Taliban, Türkiye ve Katar'la Kabil Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı'nın işletilmesi için prensipte anlaşmaya vardığı iddiasını yalanladı.

Kabil'den Katar'ın başkenti Doha'ya geçecek olan Türk-Katar heyetinin ortak çalışmalara devam edeceği ifade edilmişti.

Ancak Ulaştırma ve Sivil Havacılık Bakanlığı sözcüsü İmameddin Ahmedi dün yaptığı açıklamada, Türk-Katar heyetiyle görüşme yapıldığını ancak bir anlaşmaya varılmadığını söyledi: Bu görüşmeler devam edecek. Heyetler, milli çıkarlarımız doğrultusunda yakın gelecekte bir anlaşmaya varacak.

Başkent Kabil'de 15 Ağustos'ta kontrolü sağlayan Taliban, ülkenin kontrolünü ele geçirmişti. Bu gelişmenin ardından pek çok kişi, ülkeden kaçmak için Kabil Havalimanı'na gitmişti. Havalimanında zaman zaman izdiham yaşanmış ve hayatını kaybedenler olmuştu.

Taliban, Kadınlara Erkek Refakatçi Olmadan Seyahat Etmeyi Yasakladı
Afganistan'da kadınlar erkek akraba eşlik etmedikçe kısa mesafeler dışında yalnız seyahat edemeyecek.

İyiliğe Davet ve Kötülükten Sakındırma Bakanlığı sözcüsü Sadık Akif Muhacir, "72 kilometreden fazla seyahat eden kadınlara, yakın bir aile üyesi eşlik etmiyorsa taşınmamalı" dedi.

Bakanlık yayınladığı bildiride, tüm araç sahiplerine sadece hicap giyen kadınlara hizmet sunma çağrısı yaptı.

Daha önce Afganistan televizyon kanallarından kadın oyuncuların yer aldığı dizileri göstermeyi durdurmasını isteyen Bakanlık, son olarak kadın TV muhabirlerine sunum yaparken başörtüsü takmaları çağrısında bulundu. Bakanlığın direktifinde ayrıca insanlardan araçlarında müzik çalmamaları da istendi.

Taliban yönetimi, ağustos ayında evden çıkan kadına erkek vasinin eşlik etmesi şartının sadece üç gün ya da daha uzun süren seyahatler için geçerli olacağını; bu kuralın okula, iş yerine, üniversiteye ya da hastaneye giderken geçerli olmayacağını duyurmuştu.

Diğer yandan bu ayın başlarında, kadın haklarının uygulanması için kararname yayınlayan Taliban, bu noktada bazı kısıtlamalara devam etti.

Ekonomik krizdeki ülkenin uluslararası yardımlardan yararlanması için kadın haklarında iyileştirme yapılması batılı devletler tarafından isteniyor.

Taliban'ın 1996-2001'de Afganistan'daki iktidarı döneminde kadınların sadece erkek refakatçi ile evden çıkmalarına izin veriliyordu.

Bangladeş’te Sel Nedeniyle 42 Kişi Öldü Bangladeş’te Sel Nedeniyle 42 Kişi Öldü

Eylülde geçici hükümetini açıklamasının üzerinden yaklaşık 4 ay geçmesine rağmen henüz hiçbir ülke Taliban hükümetini resmen tanımadı.