Bu oran, şiddet ve teröre karşı savaşın, Iraklılar özellikle de çocuklar üzerinde neden olduğu insan kayıpları ve trajedinin büyüklüğünü yansıtıyor.
Rapora göre, yoksul ailelerin durumu göz önüne alındığında, bir milyon çocuk işgücü piyasasına katılmak zorunda kaldı.
Ayrıca, ebeveynlerinin DEAŞ işe bağlantısı nedeniyle resmi kimlik belgesi olmayan 45 bin çocuk var.
Aileleri yoksulluk sınırının altında olan 4 buçuk milyon çocuk olduğunu ifade eden rapora göre, aile içi şiddet gerekçesiyle 5 bin şikayet başvurusu yapıldı.
Bağımsız Yüksek İnsan Hakları Komiserliği üyesi Ali el-Bayati, Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte, 'Yetim sayısı UNICEF rakamlarına göre belirlendi. Geri kalan verilere gelince, bunlar Irak Planlama Bakanlığı ve Birleşmiş Milletler kurumlarının istatistiklerine veya Komiserlik tarafından alınan şikayetlere dayanıyor' dedi.
Rapora göre, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) de dahil olmak üzere toplam nüfusun yüzde 25'lik bir kısmı yoksulluk içinde, yaklaşık yüzde 14'ü ise işsiz.
Son on bir ayda yaşanan her türlü şiddet nedeniyle 596 Iraklı hayatını kaybederken, 2014'ten bu yana kayıp vatandaş sayısı 8 bine ulaştı.
Raporda, Irak makamlarının bu kayıp şahısların akıbetlerini öğrenmek için gerekli soruşturmaları yürütmek veya ailelerine maddi tazminat ödemek gibi görevlerini yerine getirmediğine dikkat çekildi.
Kayıp vakalarının çoğu 2014'ten sonra DEAŞ'ın işgal ettiği illerde kaydedildi.
Bu yıl 10 aktivist ve gazetecinin gözaltına alındığı bilgisi verilen rapora göre, Komiserlik cezaevlerindeki işkence ve kötü muamele vakalarıyla ilgili 900 şikayet aldı.
Öğrencilerin ihtiyaçlarını yeterince karşılamak için 8 bin okula ihtiyacı olduğu vurgulanırken, öğrenim kurumlarından ayrılma oranının 2021'de yüzde 73 olduğu belirtildi.
Raporda, 2021'de Bağdat ve Nasıriye'deki hastane yangınları nedeniyle 175 kişinin hayatını kaybettiği ve 150 kişinin yaralandığı ifade edildi.
Ülkede ihtiyaç sahibi aileleri barındırmak için 3.5 milyon konut birimine ihtiyaç olduğunu işaret edilen raporda, 'Yolların durumu ve trafik kontrolünün eksikliği ışığında bu yıl 8 bin 286 trafik kazası meydana geldi ve 2 bin 152 vatandaş hayatını kaybetti' denildi.
Irak'ta 10 Ekim'de düzenlenen seçimler öncesi Meclis'in kendini feshetmesi, anayasanın Irak'ta insan haklarını izlemekle görevlendirdiği komiserliğin geçtiğimiz dönemdeki çalışmalarını etkisiz hale getirmişti.
Komiserlik, meclis üyelerinin görevlerine dönmelerinden günler sonra raporunu yayımladı.