Ortadoğu

Yemen'in Bölünmesinde İlk Adım: Güneyde Özerklik İlan Edildi

Yemen'de Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen Güney Geçiş Konseyi (GGK) ülkenin güneyinde özerklik ilan etti. Yemen merkezi hükümeti ise ilanı reddettiğini duyurdu.

Abone Ol

Yemen'de Son Durum

  • Her platformda Yemen’e dikkat çekmeye çalışan Birleşmiş Milletler, ülkedeki açlık ve hastalıklar nedeniyle yaşanan dramı, “dünyanın en büyük insani felaketi” olarak adlandırıyor.
  • BM raporlarına göre yaklaşık her 12 dakikada bir çocuk savaş ya da onun yan etkileri nedeniyle ölüyor.

Yemen’de Suudi Arabistan öncülüğünde Husilerle mücadele eden koalisyon güçleri, meşru Hadi hükümetini desteklerken, Birleşik Arap Emirlikleri’nin ülkenin güney sahillerinde faaliyette olan koalisyon güçleri içerisindeki Güney Geçiş Konseyi‘ni (GGK) fonlaması dikkat çekiyor. Hadi hükümeti güçleri ile Güney Geçiş Konseyi üyeleri arasında çıkan çatışmalarda ateşkes sağlanmıştı. GGK’nın BAE desteğiyle ülkenin güneyinde bağımsız bir devlet kurma planları olduğu belirtiliyor.

İran Genelkurmay Başkanı Bakıri’nin danışmanlık desteği verdiğini açıkladığı Husiler, büyük çoğunluğu İHA saldırısı olmak üzere sahadaki Hadi hükümetinden daha etkili operasyonları Suudi Arabistan topraklarında gerçekleştiriyor.

Yemen’de taraflardan biri de El Kaide. Arap yarımadasının en güçlü yapılanmalarından birine sahip olan örgüt, ağırlıklı olarak çöl bölgeleri ve bazı sahil kentlerinde etkinliğini sürdürüyor.

26 Nisan 2020: Koronavirüs salgını nedeniyle iki haftalık ateşkes ilan eden Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, ateşkesi bir ay daha uzattı. Husilerin Yüksek Siyasi Konsey Başkanı Mehdi el-Meşat, ülkedeki krizi sona erdirmek için Suudi Arabistan ile sürekli iletişim halinde olduklarını açıkladı.

Geçtiğimiz yıl yapılan anlaşmaya rağmen BAE destekli Güney Geçiş Konseyi (GGK), askeri ve güvenlik kuvvetlerine, olağanüstü hal ve özerklik ilanı talimatı verildiğini duyurdu.

Yemen’in sahil şehirlerinde nüfuz alanına sahip GKK, meşru Hadi hükümetinin geçici başkenti Aden’in de büyük bir kısmını kontrol ediyor.

Riyad Anlaşması


BAE'nin desteklediği Güney Geçiş Konseyine bağlı Hizam Emni birlikleri, 10 Ağustos 2019'da geçici başkent Aden'de, daha sonra da doğusundaki Ebyen ve Şebve kentlerinde kontrolü ele almıştı.

Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da, 5 Kasım 2019'da Yemen hükümeti ile BAE'nin desteklediği GGK arasında, "hükümetin Aden'e dönmesi, siyasi bir hükümet kurulması, tüm askeri teşkilatların savunma ve içişleri bakanlıklarına bağlanmasına başlanması, tarafların ellerinde bulunan esirlerin karşılıklı değişimi" gibi temeller üzerine bir anlaşmaya imza atılmıştı. Atılan imzalara rağmen, özellikle anlaşmanın güvenlik maddeleri uygulamaya konmamıştı.

Yemen hükümetiyle GGK arasında Riyad Anlaşması'nın uygulanması amacıyla 20 Nisan'da yeniden bir anlaşma imzalanmıştı.