Amerika başkanı Joe Biden tarafından imzalanan bir kararnameyle detayları açıklanan yaptırımlar Beyaz Saray'ın açıklamasına göre "Rusya'nın zararlı dış faaliyetlerini" caydırmayı amaçlıyor.

32 Rus kurum ve kişisini hedef alan yaptırımlar kapsamında bazı diplomatların sınır dışı edilmesi de gündemde.

ABD, Rusya'yı 2020'de yapılan başkanlık seçimlerine müdahale etmek ve zararlı siber faaliyetlerde bulunmakla suçluyor.

Başkanlık kararnamesi ayrıca Haziran ayından itibaren ABD merkezli mali kuruluşların, değeri ruble cinsinden belirlenen tahvil alımını da yasaklıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı kararın ardından ABD'nin Moskova Büyükelçisini bakanlığa çağırdı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, "ABD büyükelçisi şu anda bakanlığımızda... Onun için hoş bir toplantı olmayacak" dedi.

Washington'ın açıkladığı yeni yaptırımların iki ülke arasındaki ilişkilere darbe vuracağı belirtildi.

İkili İlişkilerde Gerilim

Bugün açıklanan adımlar ABD ile Rusya ilişkilerinin gerginleştiği bir dönemde ilan edildi.

Geçen ay da, muhalif siyasetçi Aleksey Navalni'nin zehirlenmesi konusuyla ilgili olarak önde gelen orta düzey 7 Rus yetkiliyi ve onu aşkın resmi kurumu kapsayan yaptırımlar açıklanmıştı. Rusya yönetimi zehirlenme olayıyla bir ilgisi olmadığını söylüyor.

Salı günü Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le bir telefon görüşmesi yapan Başkan Biden, ABD'nin, ulusal çıkarlarını korumakta kararlı olacağını söylemişti.

Biden ayrıca Putin'e üçüncü bir ülkede biraraya gelerek, işbirliği yapılabilecek konular üzerinde çalışmayı da önerdi.

Fakat Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, "yasadışı" diye nitelediği her yeni yaptırımın, bir liderler zirvesini zora soktuğunu söyledi.

Son Yaptırımların Gerekçesi Ne?

Geçen yıl, siber güvenlik uzmanları Solar Winds adlı bir yazılıma sızıldığını tespit etti. Bu sızma siber korsanların ABD hükümetine ait ve kimisi de özel 18 bin bilgisayar ağına erişimine imkan veriyordu.

İstihbarat yetkilileri bu saldırının arkasında Rusya'nın olduğuna inanıyor. Saldırı, korsanların ABD hükümetine bağlı Hazine, Adalet ve Dışişleri Bakanlığı da dahil bir çok bölümün dijital verilerine ulaşabilmesini sağladı.

Microsoft şirketinin yönetim kurulu başkanı Brad Smith Şubat ayında Solar Winds sızmasının dünyada şu ana kadar görülen "en büyük ve en gelişkin" siber saldırı olduğunu söyledi.

Geçen Aralık ayında o sırada Dışişleri Bakanı olan Mike Pompeo, saldırının arkasında Rusya'nın bulunduğuna inandığını dile getirmiş fakat uzmanların "hala bunun tam olarak ne olduğunu anlamaya çalıştığını" söylemişti.

ABD şimdi Rusya istihbaratını bu saldırının arkasında olmakla resmen suçlama noktasına geldi. Rusya ise korsanlıkla hiç bir ilgisi olmadığını söylüyor.

Biden ve Trump Farkı

Başkan Joe Biden Şubat ayında yaptığı ilk dış politika konuşmasında Rusya'nın yaptığını iddia ettiği siber saldırıların ve seçim müdahalelerinin hesabını soracağını söylemiş, "ABD'nin Rusya'nın saldırgan faaliyetleri karşısında yerlere eğildiği günler geride kaldı" demişti.

Bu sözler, Rusya lideri Putin'e pek eleştiri yöneltmeyen kendisinden önceki başkan Donald Trump'ın tutumundan net bir farka işaret ediyordu.

Geçen ay yayınlanan bir raporda ABD istihbarat örgütleri, Rusya Devlet Başkanı Putin'in, muhtemelen Donald Trump'ın ikinci kez başkan seçilmesine yönelik internet müdahaleleri yürüttüğü sonucuna vardı.

ABD bunun yanısıra son zamanlarda Ukrayna'nın doğu sınırına askeri yığınak yapan Rusya'yı, komşusuna yönelik saldırgan hareketlerden kaçınması konusunda da uyardı.

Rusya Ne Diyor?

Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov Çarşamba günü yaptığı açıklamada yaptırımların iki lider arasında zirve yapılmasını kolaylaştırmadığını söyledi.

Gelen haberlere göre Moskova'daki ABD büyükelçisine de Washington'un, ikili ilişkileri onarmak istiyorsa yaptırımlardan kaçınması gerektiği söylendi.

Peskov ayrıca Ukrayna sınırı yakınlarındaki askeri yığınağı da ABD'nin atabileceği adımlara yönelik bir önlem gibi izah etti ve "Amerika'nın düşmanca ve tahmin edilmesi güç adımları bizi en kötü senaryolara hazır olmaya zorluyor" diye konuştu.

Rusya'dan ABD'ye Misilleme: 10 Amerikalı Diplomatı Sınır Dışı Edilecek

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin Rus diplomatları sınır dışı etme kararına aynı şekilde karşılık vereceklerini açıkladı.

Lavrov, Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakovic ile başkent Moskova'da bir araya gelmesinin ardından düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Rusya'ya karşı yeni yaptırım uygulamalarına yönelik açıklamalarda bulundu.

ABD'nin 10 Rus diplomatı sınır dışı etme yönünde karar aldığını anımsatan Lavrov, mütekabiliyet gereği atılacak adımları bildirerek, "Moskova, ABD'li 10 diplomatın Rusya'yı terk etmesini isteyecek." dedi.

ABD'nin Moskova Büyükelçiliğinde Rus ve üçüncü ülke vatandaşların çalıştırılmaması yönünde prosedürü başlatacaklarını belirten Lavrov, "ABD'nin Rusya'daki diplomatik temsilciklerindeki çalışanların kontrolsüz kısa süreli seyahatleri uygulamasına son verilecek" dedi.

Eski Amerika Başkanı ve Cumhuriyetçilerin Adayı Trump'a Suikast Girişimi Eski Amerika Başkanı ve Cumhuriyetçilerin Adayı Trump'a Suikast Girişimi

Lavrov, "ABD, bu çizgiden devam ederse, ABD'den Rusya'da çalışan diplomat sayısını 300'e düşürmesini isteyeceğiz" diye konuştu.

'Rusya'nın İç İşlerine Müdahale Eden Amerikan STK'ların Faaliyetlerini Durduracağız'

ABD'nin bazı Rusya'daki vakıfların faaliyetlerine de değinen Lavrov, "Rusya'nın iç işlerine açık açık müdahale eden Amerikan sivil toplum kuruluşları ve vakıfların ülkemizdeki faaliyetlerini kısıtlayacağız ve durduracağız." dedi.

Polonya'nın da 3 Rus diplomatını sınır dışı etme kararı alındığını anımsatan Lavrov, buna karşı gerekli adımların atılacağını vurguladı.

Rusya'nın Washington Büyükelçisi Anatoliy Antonov'un Moskova'ya istişareler için daha önce çağrıldığını hatırlatan Lavrov, bu istişarelerin sürdüğünü dile getirdi.

Lavrov, Kremlin Dış Politika Danışmanı Yuriy Uşakov'un ABD'nin Moskova Büyükelçisi John J. Sullivan'ın istişareler için ülkesine dönmesini önerdiğini aktardı.