5. Filo tarafından bugün yapılan açıklamada, bir amfibi hücum gemisi ve bir çıkarma gemisinin, bölgeye ek hava ve deniz varlığı sağlamak için Süveyş Kanalı’ndan Kızıldeniz yönünde geçtiği bilgisi verildi.

Açıklamaya göre, söz konusu amfibi gemisi, Osprey dikey kalkış uçağı ve Harrier saldırı uçağı dahil olmak üzere 24’ten fazla helikopter ve sabit kanatlı hava aracı taşıyor.

Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre, 5. Filo Sözcüsü Tim Hawkins, “Konuşlandırma, bölgesel deniz güvenliğine yönelik güçlü ve sarsılmaz taahhüdümüzü teyit ediyor” dedi.

Hawkins, “Bu birimler, İran’ın taciz ve ticari gemilere el koymasının neden olduğu istikrarsızlaştırıcı faaliyetleri caydırmak ve bölgesel gerilimleri azaltmak için çalışırken, önemli operasyonel esneklik ve yetenek katıyor” diye ekledi.

ABD ordusu, İran’ın son iki yılda bölgede yaklaşık 20 uluslararası bayraklı gemiyi ele geçirdiğini veya kontrol altına almaya çalıştığını bildirdi.

Bu konuşlandırma adımı, Washington’un, ABD güçlerinin İran’ın 5 Temmuz’da Umman açıklarında uluslararası sularda ticari tankerlere el koymaya yönelik iki girişimini engellediğini açıklamasının ardından geldi.

İran, Nisan ve Mayıs başında bölgesel sularda bir hafta içinde iki petrol tankerine el koydu.

Ayrıca, Kasım 2022’de İsrail’e ait bir tankere silahlı insansız hava aracı (SİHA) ile saldırı düzenlemekle suçlandı.

Suriye'nin Doğusu Nasıl Çözülecek? Suriye'nin Doğusu Nasıl Çözülecek?

ABD’li bir yetkili geçtiğimiz hafta AFP’ye verdiği demeçte, ABD’nin ‘ilave bir savunma katmanı’ oluşturmak için Hürmüz Boğazı ve yakınından geçen ticari tankerlere Deniz Piyadeleri ve Donanma personeli yerleştirmeye hazırlandığını söyledi.

Pentagon Sözcüsü General Pat Ryder ve Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John Kirby, planlanan konuşlandırmayla ilgili haberleri teyit etmeyi reddetti.

Editör: Muslim Port