Muslim Port Haber Merkezi | Fahrettin Uras

Norveç Mülteci Konseyi günlerdir süren sel felaketinin fotoğraflanarak belgelenmesini istemişti. Bangladeş'in Cox Bazaar bölgesine giden fotoğrafçılar çektikleri karelerle yaşanan felaketin boyutlarını gözler önüne serdi.

Dünyanın en büyük mülteci kampına ev sahipliği yapan Bangladeş'te 900.000 binden fazla Rohingyalı yaşıyor. Mültecileri barındıran Cox Bazaar'da ise bir haftadan uzun süredir yağmur dinmiyor. Yağışlar toprak kaymaları ve selleri beraberinde getirdi, kamplarda hayat durma noktasına geldi.

Geçtiğimiz hafta üç gün içinde son 20 yılın ortalamasına göre çok daha fazla yağış alan Cox Bazaar Rohingyalı mültecilere zor anlar yaşattı. Yüksek tepelerden bir anda kamp bölgesine inen yağmur suları sele ve toprak kaymalarına sebep oldu.

Avustralya, İsrail Askerlerinin Ülkeye Girişine İzin Vermedi Avustralya, İsrail Askerlerinin Ülkeye Girişine İzin Vermedi

Bambu ve brandadan yapılmış çadırlar sel ve toprak kayması dolayısıyla zarar gördü. Üçü çocuk altı kişi hayatını kaybetti. Ayrıca 20.000'den fazla mülteci yerinden oldu.

Irkçı Budistlerin Myanmar'ın Rohingya Müslümanlarına karşı başlattığı soykırım faaliyetinden sonra 700.000'den fazla Arakanlı Bangladeş'e sığınmıştı.

Rohingyalılar (Arakanlı) yemek pişirmek için aldıkları tüplerle sel sularının içinden geçmeye çalışıyorlar.

Seller en çok kadınları, yaşlıları ve çocukları etkiledi.

Kamplarda yaşanan felaketlerden sonra ilk müdahale ve yardım girişimlerini yine mülteciler yaptı.

Yaşanan sel afetinde 3.800'den fazla barınak zarar gördü. Bangladeş hükümetinin aldığı karar doğrultusunda burada geçici barınaklar yapılması öngörülmüş, buna karşılık olarak bambu ve brandalardan geçici barınaklar inşa edilmişti.

Sel felaketinden çocuklar ve gençler oldukça fazla zarar gördü. Bangladeş'te 450.000'den fazla Rohingyalı çocuk mülteci yaşıyor, eğitim desteği göremiyor ve okullara gidemiyorlar. Sadece bu yıl, çocuklar birden fazla yangının travmasını ve COVID-19 salgınının hala devam etmekte olan etkisini yaşadılar.

Yağışlar sonucunda Teknaf ve Ukhiya kamplarında en az 300 küçük ve büyük çaplı heyelan kaydedildi. Heyelan barınakları etkiledi, mültecileri yaraladı ve kamplara erişimi engelleyerek yardımları engelledi.

Rohingyalı mültecilerin kampı şuan sular altında ve henüz evim diyebilecekleri güvenli bir yer yok.