Bahreyn Ticaret, Sanayi ve Turizm Bakanı Zayid ez-Zeyyani, işgal altındaki Batı Şeria ve Golan Tepeleri'nde yer alan yasa dışı Yahudi işgal yerleşkelerinden ithal edilen ürünlerin "İsrai malı" olarak kabul edileceğini ve etiketlerdeki 'üretim yeri' ibaresinde ayrım yapılmayacağını söyledi.

Bakanın Açıklamasına Filistin'den Tepki Gecikmedi

Filistin Kurtuluş Örgütü Yürütme Kurulu Üyesi Vasıl Ebu Yusuf, Bahreyn'in uluslararası anlaşmaları ve Birleşmiş Milletler kararlarını çiğnediğini söyleyerek, Arap dünyasını İsrail ile ticaret yapmamaya çağırdı. Yusuf, Tel Aviv'in Arap pazarına uzanarak ekonomisini güçlendirmeye çalıştığını savundu.

AB Ürün Ayrımı Yapıyor, Amerika Tümünü 'İsrail Malı' Sayıyor

Yahudi yerleşim birimleri Birleşmiş Milletler tarafından yasa dışı sayılıyor. Avrupa Birliği yasalarınca, işgal altındaki topraklarda üretilen İsrail mallarının AB'ye ihraç edilebilmesi için etiketlerde nerede üretildiğinin açıkça belirtilmesi gerekiyor.

ABD ise geçen ay, Batı Şeria ve Golan Tepeleri'nde yer alan yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerini "meşrulaştırmak" için bu bölgelerden ithal edilen ürünlerin "İsrail malı" olarak etiketlenebileceğini duyurmuştu.

İsrail, ABD'nin arabuluculuğunda Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri ile 15 Eylül'de normalleşme anlaşması imzalamış, iki ülkenin Tel Aviv'le diplomatik ilişkileri resmen tesis edilmişti.

Suudi Arabistan'dan İsrail'e Güvenlik Çemberi: NEOM Projesi Suudi Arabistan'dan İsrail'e Güvenlik Çemberi: NEOM Projesi

Reuters haber ajansına göre İsrail ile Bahreyn arasındaki ticaret hacminin önümüzdeki yıl 220 milyon dolar olması öngörülüyor.