31 Mayıs Beyaz Kurdele Günü öncesinde şehrin sözde kurtuluşunu kutlayan bir grup, Bosna'daki savaş döneminde kentte Sırp olmayanların kollarına beyaz kurdele bağlanıp katledildiklerinin yalan olduğunu savundu. Organizatörler, öldürülen Boşnak sayısının da abartıldığı iddiasında bulundu.

Provokatörlere, Bosna Hersek Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki Sırp askerleri ve Sırp Cumhuriyeti entitesi polislerinin de destek verdiği görüldü.

Prijedor'da neler yaşandı?

Bosna Hersek'te savaşın yeni başladığı 1992 yılının Mart ayında, eski Yugoslavya'daki Devlet Güvenlik Teşkilatının (UDBA) başına getirilen Sırp kökenli Simo Drljaca, Prijedor'daki 13 polis karakolunda görev yapan 1775 Sırp'ı silahlandırdı.

Srebrenitsa Soykırımı: Müslüman Boşnakların Kıyımının 28. Yılı Srebrenitsa Soykırımı: Müslüman Boşnakların Kıyımının 28. Yılı

Sırp birlikleri, 29 Nisan gecesi o dönemde nüfusunun çoğunluğu Boşnak olan Prijedor kentini ele geçirdi. Ağır silahlara sahip Sırp birlikleri, 23 Mayıs 1992'de Prijedor civarındaki köylere saldırdı. Prijedor ve civarındaki katliamda 102'si çocuk 3 bin 176 sivil hayatını kaybetti.

Sırplar, 31 Mayıs 1992'de yerel radyolar üzerinden yapılan duyuruyla "Sırp olmayanların evlerinin pencerelerine beyaz çarşaf asmaları, sokağa çıkarken de kollarına beyaz kurdele bağlamaları" talimatı verdi.

Sırp olmayan siviller bu yöntemle tespit edilirken, tespit edilenler esir kamplarına götürüldü ve buralarda katliamlara, işkencelere ve tecavüzlere maruz kaldı.

Prijedorlu yaklaşık 30 bin sivil, o dönemde Omarska, Keraterm, Kozarac, Trnopolje ve Manjaca'daki toplama kamplarında esir tutuldu. On binlerce kişi evlerinden sürgün edildi.

Radyoda anonsun yapıldığı 31 Mayıs, Bosna Hersek'te "Beyaz Kurdele Günü" olarak anılırken, vatandaşlar kollarına beyaz kurdele takarak bu günü ve savaşın kurbanlarını unutmadıklarını gösteriyor.

Balkan News