Srebrenitsa Soykırımı: Müslüman Boşnakların Kıyımının 28. Yılı Srebrenitsa Soykırımı: Müslüman Boşnakların Kıyımının 28. Yılı

Daha önce entitenin kendi İlaç ve Tıbbi Malzeme Kurumu'nun oluşturulmasına yönelik bir yasa çıkaran entite meclisi, bugün entitenin kendi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun oluşturulmasına ilişkin yasa tasarısını kabul etti.

Mecliste muhalifler bu adımların Bosnalı Sırp entitesi için doğurabileceği tehlikeli sonuçlara dikkat çekerken iktidar koalisyonu mensubu vekiller, adımların Bosna Hersek Anayasası'nı ihlal etmediğini ve bu adımların entitenin yetkisi dahilinde olduğunu savundu. Mecliste saatlerce süren tartışmalar sırasında iktidar ve muhalefetten Sırp siyasetçiler, birbirlerini ihanetle suçladı.

Yasanın yürürlüğe sokulması halinde Sırp Cumhuriyeti entitesi, Bosna Hersek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan fiilen ayrılmış olacak ve entitedeki hakim ve savcılar yine bu enitetede atanacak.

Avrupa Komisyonu ve ABD'nin Saraybosna Büyükelçiliği, Bosna Sırp Cumhuriyeti entitesini kendi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu oluşturma adımına karşı uyarmıştı.

Yasanın anayasal düzene saldırı ve devlete darbe teşkil ettiğini savunan Bosna Hersek Federasyonu merkezli bazı siyasi partiler ise devlet kurumları, Bosna Hersek Yüksek Temsilcilik Ofisi (OHR) ve uluslararası topluma Bosnalı Sırp entite hükümetine karşı eyleme geçme çağrısında bulunmuşlardı.

Bosna Hersek Savcılığı, entite meclisinin daha önce kabul ettiği İlaç ve Tıbbi Malzeme Kurumu'na ilişkin yasa nedeniyle anayasal düzene saldırı soruşturması başlatmış ve çok sayıda üst düzey Bosnalı Sırp siyasetçi, savcılığa ifade vermeye çağrılmıştı.

AB ve AGİT'ten Bosnalı Sırp Entite Hükümetine Tepki

Avrupa Birliği (AB) ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Bosna Hersek'teki Sırp Cumhuriyeti entitesindeki siyasetçilere, dün kabul edilen tartışmalı yasayı geri çekme çağrısı yaptı.

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Josep Borrell tarafından imzalanan açıklamada, Sırp Cumhuriyeti entitesinin kendi Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nu oluşturmaya yönelik kanunun Bosna Hersek anayasası ve hukuki düzenini çiğnediği ifade edildi. Açıklamada, yasanın yürürlüğe girmesi halinde ülkede yasal güvensizlik ve istikrarsızlık oluşacağı ifade edildi.

AGİT Başkanı Zbignjev Rau ve Genel Sekreter Helga Maria Schmid ise Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi'nin yasasının iptal edilmesi çağrısında bulundu.

AGİT'ten yayınlanan açıklamada, 'Devlet kurumlarından tek taraflı olarak çekilmek Bosna Hersek Anayasası'na aykırıdır ve ülkenin güvenlik ve istikrarının altını kazmaktadır. Bosna Hersek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, ülkede hukukun üstünlüğünün muhafazası için temel koruma önlemidir. Entite düzeyinde paralel yapılar oluşturmak, ülkede hukukun üstünlüğünün sağlanmasına yönelik bu zamana kadar elde edilen reformlara zarar verir ve ülkenin bu sahadaki ilerlemesini kötü etkiler' denildi.

Bosna Hersek Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'ndan çekilmenin Dayton Barış Anlaşması'nın metnine ve ruhuna aykırı olduğu vurgulanan açıklamada, paralel bir yapı oluşturulmasının nihayetinde suçluların cezalandırılmamalarına alan açacağı ifade edildi.

Açıklamada Sırp Cumhuriyeti Halk Meclisi'ne anayasaya aykırı kanun tasarısını geri çekme, Bosna Hersek'teki tüm siyasetçilere de siyasi diyalog başlatma çağrısı yapıldı.