Rusya'nın Kazan şehrinde düzenlenen zirvede kabul edilen “Kazan Bildirisi”nde, BRICS ülkelerinin siyaset, güvenlik, ekonomi, finans, kültür ve insani alanlarda iş birliğini geliştirmeye devam edeceği ve uluslararası sistemi daha adil hale getirmeyi amaçladıkları belirtildi.

Bildiri, tek taraflı ve ikincil ekonomik yaptırımların uluslararası hukuka aykırı olduğunu vurgulayarak, bu yaptırımların topluluklar üzerinde olumsuz etkiler yarattığını ve kaldırılması gerektiğini ifade etti.

BRICS, işgal altındaki Filistin topraklarında kötüleşen durum ve insani krizden duyduğu endişeyi dile getirdi. Gazze ve Batı Şeria’da İsrail operasyonları sonucu artan şiddet kınanırken, insani yardım faaliyetlerinin engellenmesine tepki gösterildi.

Açıklamada, her iki tarafın da elindeki rehineleri koşulsuz serbest bırakması, insani yardımların engellenmeden ulaştırılması ve tüm saldırıların derhal durdurulması gerektiği belirtildi. Ayrıca, İsrail askerlerinin Gazze’den çekilmesini ve ateşkes sağlanmasını desteklediklerini ifade ettiler.

BRICS, Gazze'deki çatışmaların bölgesel ve uluslararası düzeyde ağır sonuçlar doğurabileceği konusunda uyarıda bulundu.

Bildiri, Filistin’in BM’ye tam üyeliğine destek verildiğini ve iki devletli çözüm seçeneğine bağlı kalınması gerektiğini yineledi. Aynı zamanda İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıları kınanarak, düşmanlıkların sona ermesi ve Lübnan’ın egemenliğinin korunması çağrısında bulunuldu.

Gazze'de Ateşkese Varıldı: 467 Günlük Şanlı Direniş Zafere Ulaştı! Gazze'de Ateşkese Varıldı: 467 Günlük Şanlı Direniş Zafere Ulaştı!

2006 yılında kurulan BRICS, Çin, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika’dan oluşuyor. 2024 yılı başında Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin de katılımıyla genişledi. Rusya, bugün (24 Ekim Perşembe) son bulacak zirvede dönem başkanlığını yürütüyor.

Editör: Muslim Port