Basın toplantısında konuşan Cezayir Dışişleri Bakanı Ramdane Lamamra, Fas'ı, İsrailli bir şirketin yaptığı Pegasus casusluk programını kullanarak Cezayirli yetkilileri takip etmekle suçladı.

İki ülke arasında uzun süredir anlaşmazlıklar mevcuttu. 'Fas Krallığı Cezayir'e karşı düşmanca eylemlerinden hiçbir zaman vazgeçmedi' diyen Bakan Lamamra, Cezayir'in bölücü bir terör grubunu da desteklediğini ileri sürdü.

Lamamra'nın açıklamalarına göre iki ülke arsındaki diplomatik bağlar kesildi ancak her iki ülkede de konsolosluklar faaliyetlerini sürdürecek.

İki Kuzey Afrika ülkesi arasındaki sınır 1994'ten beri kapalı ancak 1988'den bu yana diplomatik bağlar korunuyordu.

Fas yetkilileri birçok kez sınırın açılmasından yana olduklarını ifade etse de Cezayir, güvenlik gerekçesiyle bu öneriye karşı çıktı.

Cezayir yönetimi, Kabiliye bölgesinde bağımsızlık talep eden MAK adlı grupla terör grubu olarak nitelendirdiği diğer bir grubun ülkedeki arazi yangınlarından sorumlu olduğunu iddia etti. Cezayir, Fas'ın MAK'ı desteklediğini öne sürüyor.

Diğer taraftan Fas yönetimi Cezayir'e orman yangınlarıyla mücadele için yardım teklif etti; ancak Cezayir'den açık bir yanıt gelmedi.

Cezayirli yetkililer, Faslı bir diplomatın geçen ay New York'ta yaptığı bir konuşmada Kabiliye halkının kendi kaderlerini tayin etme hakkı olduğunu söylemesinin ardından, Fas'taki büyükelçisini geri çağırmıştı.

İki ülke arasındaki gerginlik, uzun bir süredir gündeme fazla gelmeyen Batı Sahra konusuyla ilgili uzlaşmazlığın yeniden alevlenmesiyle başladı.

Fas, Batı Sahra'yı kendi topraklarının bir parçası olarak görüyor. Cezayir ise bölgedeki Polisario bağımsızlık hareketini destekliyor.

Polisario Cephesi liderleri geçen yıl Kasım ayında, silahlı mücadeleye yeniden başladıklarını açıklamıştı. Aralık ayında ise Trump yönetimindeki ABD, Batı Sahra'yı Fas'ın bir parçası olarak tanıdı ve buna karşılık olarak da Fas yönetiminin İsrail ile diplomatik ilişkilerini düzeltmesini sağladı.

İki ülke arasındaki diplomatik bağın kesildiğini açıklayan Bakan Lamamra, bu konuya da değinerek, 'Cezayir, Batı Sahra konusunda tutumunda kararlı olmaya devam edecek' dedi.

Fas, Cezayir'in Diplomatik İlişkileri Kesme Konusundaki Kararından Üzgün

Husiler Emperyalistleri Harekete Geçirdi! Tam 10 Ülke Birleşti! Husiler Emperyalistleri Harekete Geçirdi! Tam 10 Ülke Birleşti!

Fas, Cezayir'in diplomatik ilişkileri kesme yönündeki 'tamamen haksız' kararından duyduğu üzüntüyü ifade ederek, kararın arkasındaki 'asılsız ve saçma' gerekçeleri reddetti.

Fas Dışişleri Bakanlığı tarafından dün geç saatlerde yapılan açıklamada, son dönemde gözlemlenen gerginliği tırmandırma mantığı göz önüne alındığında bu kararın beklendiği vurgulandı.

Bunun arkasındaki 'asılsız ve saçma' gerekçelerin reddedildiği ve alınan karardan üzüntü duyulduğu belirtildi.

Açıklamada ayrıca, 'Fas Krallığı, Cezayir halkının güvenilir ve sadık bir ortağı olmaya, Mağrip bölgesinde barışçıl ve yapıcı bağlar geliştirmek için özenle ve sorumlu bir şekilde çalışmaya devam edecektir' denildi.