Cumhurbaşkanı Joko Widodo'nun 32 milyar dolarlık iddialı mega projesi için yasal bir çerçeve sağlayan tasarı, başkentin gelişiminin nasıl finanse edileceğini ve yönetileceğinin çerçevesini belirliyor.

Endonezya Planlama Bakanı Suharso Monoarfa, tasarının onaylanması sonrası mecliste yaptığı açıklamada, "Yeni başkentin merkezi bir işlevi bulunuyor ve ulusal kimliğin yanı sıra yeni ekonomik ağırlık merkezi olmasının simgesi." dedi.

Bakan Monoarfa, yeni başkentin adının Cumhurbaşkanı Widodo tarafından seçildiğini ve "Nusantara" olarak adlandırılacağını dile getirdi.

Başkentin sel, hava kirliliği, izdiham ve yetersiz altyapı nedeniyle 10 milyon nüfuslu Cakarta'dan farklı bir şehre taşınması planı daha önce diğer liderler tarafından da gündeme alınmış ancak hayata geçirilememişti.

Güneydoğu Asya'nın en büyük ekonomisi, yeni başkenti ilaç, sağlık ve teknoloji sektörlerini destekleyecek ve sürdürülebilir büyümeyi teşvik edecek şekilde düşük karbonlu bir "süper merkez" olarak geliştirecek.

Ancak yeni başkentin yerine tepki gösteren analistler, yasanın kamuoyunda yeterince tartışılmadığını ve çevresel değerlendirmeye tabi tutulmadan aceleye getirildiğini eleştirisinde bulunuyor.

Nusantara, bir bakana eşdeğer pozisyondaki kişi tarafından yönetilecek.

Moro Müslümanları, Filipinler Yüksek Mahkemesi'nin Kararıyla Bir Eyalet Kaybediyorlar Moro Müslümanları, Filipinler Yüksek Mahkemesi'nin Kararıyla Bir Eyalet Kaybediyorlar

Yerel basında çıkan haberlere göre bu pozisyon için düşünülenler arasında eski Araştırma ve Teknoloji Bakanı Bambang Brodjonegoro ve eski Cakarta Valisi Basuki Tjahaja Purnama bulunuyor.

Dünyanın en büyük ada ülkesi olan 273 milyon nüfuslu Endonezya, 17 bin adadan meydana geliyor.

G-20 ülkesi Endonezya aynı zamanda dünyanın en kalabalık Müslüman nüfusunu barındırıyor.

Bu arada başkentin Borneo Adası'na taşınması işleminin 2024 itibarıyla başlaması öngörülüyor.