Uluslararası Af Örgütü, görgü tanıklarının ifadelerine dayanarak 28-29 Kasım 2020'de Etiyopya ordusunun ülkenin kuzeyindeki isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesine (TPLF) karşı yürüttüğü operasyona destek olan Eritre kuvvetlerinin, Aksum'da binlerce silahsız sivili öldürdüğünü, tecavüz ve yağmalama olaylarına karıştığını raporlamıştı.
Birleşmiş Milletler (BM), ABD ve bazı sivil toplum örgütleri ve medya kuruluşlarının konunun aydınlatılması konusunda aylarca baskı yapması sonrası Başbakan Ahmed'ten açıklama geldi.
Etiyopya Başbakanlık Ofisi'nden yapılan açıklamada, Tigray bölgesindeki Eritre ordusuna ait kuvvetlerin geri çekileceği ve bölgede ve iki ülke arasındaki sınır üzerinde Etiyopya'ya ait güvenlik güçlerinin görev yapacağı kaydedildi. Açıklamada söz konusu kararın ivedi bir şekilde eyleme geçirileceği vurgusu yapıldı.
Etiyopya Başbakanı Ahmed, uluslararası kamuoyundan aylarca gelen baskı ve raporlar sonrası geçtiğimiz haftalarda Eritre'ye ait aslerlerin Tigray bölgesinde bulunduğunu itiraf etmişti.
Etiyopya'nın resmi açıklaması sonrası ise Eritre tarafından konuyla ilgili bir cevap gelmedi.
Abiy Ahmed 2018'de Göreve Geldi, Tigray'a Askeri Operasyonlar Başladı
Etiyopya Başbakanı Ahmed, iktidara geldiği 2018'den beri gerginlik yaşadığı ülkenin kuzeyindeki isyancı Tigray Halk Kurtuluş Cephesine (TPLF) karşı 3 Kasım 2020'de ani bir askeri operasyon başlatmıştı.
Addis Ababa hükümeti, Tigray eyaletinin başkenti Mekelle'yi aldıktan sonra zafer ilan etse de, eyaletin farklı bölgelerinde çatışmaların sürdüğü haberleri yapılmıştı.
Eritre İle Yapılan Anlaşma Ahmed'e Nobel Barış Ödülü Adaylığı Getirdi
Eritre- Etiyopya sınırı üzerinde olan Tigray eyaletinde yaklaşık 6 milyon kişi yaşıyor. Yaşanan çatışmalar sonrası sivil toplum örgütleri açlık ve insani kriz sebebiyle bölgenin belli kesimlerine yardım göndermişti.
Ahmed, 2018'de göreve geldiğinde, Tigray bölgesinde uzun süre yaşanan sınır anlaşmazlığının ardından Eritre ile barış anlaşması imzalamış ve Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterilmişti.