King's College London'da savunma çalışmaları alanında misafir profesör olan Michael Clarke, söz konusu analizde, "Ateşkes ne kadar uzun sürerse, Tel Aviv'deki savaş kabinesi üzerinde rehine takasının devam etmesi yönündeki baskı da o kadar artacak." ifadelerini kullandı.

Michael Clarke'ın gazete yayınlanan analizlerinden bazı kesitler şöyle:

Netanyahu ve savaş kabinesi savaşın ne zaman sona ereceğine dair inandırıcı bir siyasi plan ortaya koyamadı.

Geçici ateşkes, rehineler ve mahkumların serbest bırakılması, 50 kötü günün ardından Gazze çatışmasının her iki tarafındaki insanlara hoş bir rahatlama sağlayacak. Ancak bu olumlu habere rağmen İsrail'in rehine krizini yönetme biçimi, savaşı kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Çatışmanın ikinci gününde İsrail, Temel Kanununun 40. maddesini yürürlüğe koydu ve Hamas'la resmen savaş halinde olduğunu ilan etti. Böylece rezervleri çağırabildi. Kendi hesaplamalarına göre İsrail'in seferber ettiği 550 bin kişilik ek kuvvet, Hamas'ın sahip olduğu 25 bin kişiden 20 kat daha güçlü. Bu rakamlar, savaşa girmek için oldukça büyük bir üstünlüktü.

İşgal Ordusunun Gazze Şeridi’ne Açtığı Soykırım Savaşı 470’inci Gününde İşgal Ordusunun Gazze Şeridi’ne Açtığı Soykırım Savaşı 470’inci Gününde

Buna rağmen İsrail olayların kontrolünü kaybetti. Rehineler, adeta Hamas'a üstünlük sağladı.

(milli gazete)

Editör: Muslim Port