Faslı yetkililer, söz konusu iki havayolu şirketine ek olarak Arkia havayolu şirketinin de 4 Ağustos'ta Fas'a uçuşlarını başlatacağını açıkladı.
Tel Aviv ile Marakeş ve Kazablanka kentleri arasında yapılacak doğrudan uçuşların yıl sonuna kadar Fas'a 38 bin İsrailli turist çekmeyi ve Fas Kraliyet Havayolları şirketinin de 2021 sonuna kadar 12 bin İsrailli turisti taşımayı hedeflediği bildirildi.
İsrail ile Fas arasında ilişkilerin normalleşmesinin ardından iki ülke arasındaki hava yolu ulaşımı başladı.
İsrailli iki havayolu şirketi bugün Fas'a ilk tarifeli seferleri düzenledi. İsrair'in Tel Aviv'den kalkan uçağı yaklaşık 100 İsrailli turisti Marakeş'e taşırken, devlete ait havayolları El Al de aynı güzergahta ilk seferini yaptı. İsrair, iki kent arasında haftada 2 ila 3 sefer düzenleneceğini, El Al ise haftada 5 sefer planladığını duyurdu.
İsrail Turizm Bakanı Yoel Razvozov, doğrudan seferlerin "iki ülke arasındaki turizmi, ticareti ve ekonomik iş birliğini güçlendireceği" yorumunda bulundu. İsrail Dışişleri Bakanı Yaïr Lapid de net bir tarih belirtmeden, seferlerin başlamasının ardından Fas'ı ziyaret etmeyi planladığını söylemişti.
Fas'ın 2022 yılında işgalci İsrail'den 200 bin turist gelmesini beklediği öne sürüldü.
Turizm araştırmacısı Zubeyr Buhud, İsrailli turistlerin geçmişte Fas'a aktarmalı uçuşlarla geldiklerini ve bundan sonra yapılacak doğrudan uçuşlarla yolculuğun daha kısa süreceğini söyledi.
Buhud, 'İsrail ve Fas arasındaki turistik seyahatler pandemi sebebiyle birkaç kez ertelenmişti' dedi.
İhanet Anlaşmaları İmzalanmıştı
Tel Aviv ile Rabat yönetimleri, Washington'un arabuluculuğunda ilişkilerin normalleşmesi için 'İbrahim Mutabakatı' kabul etmiş, 2020'de atılan ihanet anlaşmaları adımında Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Sudan da aynı mutabakata imza atmıştı.
Mutabakat kapsamında, o dönemde Donald Trump yönetimindeki Washington, Batı Sahra tartışmalarında Fas'ın bölgedeki egemenlik iddiasını kabul etti, ancak koltuğu sene başında devralan ABD Başkanı Joe Biden bir önceki iktidarın kararını gözden geçireceğini belirtti.
Fas, geçen yıl 10 Aralık'ta ABD'nin 1976'dan bu yana Polisario Cephesi'nin ayrılık mücadelesi verdiği Batı Sahra üzerinde Fas egemenliğini itirafı karşılığı İsrail'le yeniden diplomatik ilişki kurmuştu.
Fas'ın işgal rejimiyle yeniden diplomatik ilişki kurması Fas halkından ve Filistinlilerden büyük tepki gördü.