Hindistan otoriteleri, cenaze töreni yapılmasını ve Geylani'nin taraftarlarının da törene katılmasını engelledi. Yolları trafiğe kapatan polis, araçların hareketine müsaade etmedi.

Oğlu Nasim Geylani AP'ye verdiği demeçte, çarşamba günü geç saatlerde 92 yaşında ölen Geylani'nin yetkililer tarafından sert kısıtlamalar altında düzenlenen sessiz bir törenle toprağa verildiğini söyledi.

Ayrıca Nasim Geylani, ailenin babasını Srinagar'daki şehitler mezarlığına defnetmeyi planladığını ancak polisin buna izin vermediğini dile getirdi.

Geylani, "Babamın naaşını zorla aldılar ve gömdüler. Törene aileden kimse gelemedi. Direnmeye çalıştık ama bize karşı güç kullandılar, hatta kadınlarla bile itişip kakıştılar." sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Seyyid Ali Geylani'nin sözcüsü de Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, eski Tüm Partiler Hürriyet Konferansı lideri Geylani'nin, ev hapsinde tutulduğu Srinagar'daki evinde yaşamını yitirdiğini doğruladı.

Cammu Keşmir'in Pakistan ve Hindistan arasında ihtilafa neden olan Keşmir bölgesinin Birleşmiş Milletler kararları uyarınca, plebisitle belirlenmesini savunan Geylani, 2010 yılından bu yana hayatının büyük bir kısmını ev hapsinde geçirdi.​​​​​​​​​​​​​​

Press Trust haber ajansı, yetkililerin Geylani'nin naaşını gömdüğünü ve Hindistan karşıtı protestolar olabileceği gerekçesiyle herhangi bir toplu cenaze törenine izin verilmediğini aktardı.

Bağımsızlık Yanlısı Partileri Tek Çatı Altında Topladı

Keşmir'in bağımsızlık yanlısı siyasi liderlerinden Geylani, siyasal yaşamına Keşmir Cemaati İslami Partisi içinde başladı. Daha sonra partiden ayrılarak "Tahrik-i Hürriyet" adı verilen ve bağımsızlık yanlısı partileri tek çatı altında toplayan Tüm Partiler Hürriyet Konferansını kuran Geylani, hazirana kadar konferansın genel başkanlığını ve dağıtılan Cammu Keşmir Yasama Meclisinde de milletvekilliği yapmıştı. Geylani, Keşmir'in Pakistan'la birleşmesini savunan bir isimdi.

Pakistan Başbakanı Han'dan Taziye Mesajı

Pakistan Başbakanı İmran Han, Seyyid Ali Geylani'nin vefatı sebebiyle taziye mesajı yayımladı. Seyyid Ali Geylani'nin, hayatı boyunca Keşmir halkı ve onların kendi kaderlerini tayin hakkı için mücadele verdiğini ifade eden Han, Keşmirli liderin Hindistan güçlerince işkence gördüğünü ve hapsedildiğini fakat iradesini koruduğunu dile getirdi. Han, Geylani'nin cesur mücadelesini selamladıklarını belirterek, Keşmirli liderin vefatı sebebiyle Pakistan'da bir günlük resmi yas ilan edildiğini açıkladı.

Pakistan’da Gergin Seçim: Sandığa Kaos Hakim Oldu Pakistan’da Gergin Seçim: Sandığa Kaos Hakim Oldu

Keşmir Sorunu

İngiltere, 1947'de sömürge olarak yönettiği Hindistan'dan çekilirken o dönemde prenslik olan Keşmir, bağımsızlıklarını yeni kazanan Hindistan ya da Pakistan ile birleşme konusunda tercihle karşı karşıya kaldı. Nüfusunun yüzde 90'ı Müslüman olan Keşmir halkı, 1947'de Pakistan'a katılmaktan yana tavır alsa da dönemin prensi, Hindistan ile birleşmeye karar verdi. Karara, Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistan'ın bölgeye asker göndermesiyle taraflar, 1947'de ilk kez savaştı. İki ülke arasında yine aynı nedenle 1965 ve 1999'da savaş çıktı.

Savaşların ardından sağlanan geçici ateşkes sonucunda Cammu Keşmir'in yüzde 45'i Hindistan'ın, yüzde 35'i Pakistan'ın kontrolünde kaldı. Bölgenin doğusundaki yüzde 20'lik bir kısım ise Çin'in hakimiyetine verildi. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 1948'den itibaren aldığı kararlarla Keşmir'in askerden arındırılmasını ve geleceğinin halk oylamasıyla belirlenmesini öngörüyor. Hindistan yönetimi, halk oylamasına karşı tutum benimserken, Pakistan, BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.​​​​​​​