İsrail makamları tarafından kimlikleri ellerinden alınan veya yeni dünyaya gelen ama kimliklerini alamayan binlerce Filistinli, resmi hüviyet kazanmak ve aile birliklerini sürdürebilmek için uzun yıllardır insani hakları olan kimlik mücadelesi veriyor.

İsrail'in gayrimeşru uygulamaları ve Filistin Yönetimi'nin ihmalkarlığı sonucu kimliksiz kalan Filistinliler, yasal taleplerinin görmezden gelinmesi üzerine kimliklerine, vatanlarına ve ailelerine kavuşmak umuduyla sosyal medya platformlarında kampanyalar düzenliyor.

Siyonist’i Ölüm Korkusu Sardı Siyonist’i Ölüm Korkusu Sardı

Karşı karşıya kaldıkları zulmü ve yaşadıkları tarifsiz acıları dünyaya duyurmak isteyen bazı Filistinli sosyal medya kullanıcıları, Filistin kimliği sahibi olmadıkları için çocuklarından uzakta yaşamak zorunda kaldıklarını belirtiyor. Kimlikleri bulunmadığı için yakınlık derecelerini ispat edemeyen diğer bazıları ise, yakın akrabalarını görmek için işgal altındaki topraklara giremediklerini ifade ediyor.

Filistinli aktivistler, İsrail makamlarının, Filistinlilerin sorunlarını duymazlıktan geldiğini ve uluslararası sözleşmeleri çiğnediğini belirtiyor.

Bir Filistinli vatandaş, 'Aile birliğimizi kurmakta sorun yaşıyoruz. Annem birçok defa kimliklerimiz için resmi makamlara başvuruda bulunsa da maalesef hepsi sonuçsuz kaldı. Annem, babam ve kız kardeşlerim Umman'da ikamet ediyorken ben ve erkek kardeşlerim işgal altındaki Batı Şeria'da ikamet ediyoruz.' ifadelerini paylaştı.

Siyonist İsrail 2000'de kendi elindeki nüfus kayıtlarına yenilerinin eklenmesi işlemini askıya aldı ve o zamandan bu yana Filistin Yönetimi'nin yaptığı değişiklikleri de kabul etmiyor. Bugün ise Filistin yönetimine sadece doğum ve ölümleri kaydetme, eskiyen kimlikleri değiştirme hakkı tanınıyor. Bu nedenle ne Filistin Yönetimi'nin ne de Gazze'de Hamas'ın Filistinlilere kimlik çıkarma yetkisi bulunuyor.