Muslim Port Haber Merkezi

Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi'nin (KİK) yıllık zirve toplantısında imzalanan deklarasyonla birlikte "ilişkilerin tam olarak restorasyonu" adına adım atıldığı belirtildi.

Dostluk ve Kardeşliğin Pekiştirilmesine Söz Verildi

Ayrıca "Arap ve Körfez dayanışması ile istikrarının" vurguladığı anlaşmada, ülkeler arasındaki "dostluk ve kardeşliğin pekiştirilmesi" de taahhüt edildi.

Liderlerin buluşmasında, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad El-Tani ile Suudi Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman'ın kucaklaşma anı da dikkat çekti.

Körfez ülkeleri tarafından teröre destek verdiği iddiasıyla Katar'a uygulanan ambargo geçtiğimiz gün Suudi Arabistan'ın kara, deniz ve hava sınırlarını açmasıyla kaldırıldı.

'Diplomatik İlişkiler Yeniden Tesis Edildi'

Suudi Arabistan'ın El Ula kentinde düzenlenen zirve sonrası konuşan Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan Al Suud ise "Katar'la anlaşmazlıklar sonlandırıldı ve diplomatik ilişkiler yeniden tesis edildi" dedi.

Krizin Son Bulmasında Amerika Arabulucu Oldu

Körfez'de dostluğun pekişmesi bölge tarafından da olumlu karşılanırken Ortadoğu'yu karıştıran ve sadece İsrail'in emniyeti için çalışan ABD'nin arabulucu olması ise soru işaretlerini beaberinde getirdi. Bu sene İsrail ile BAE, Bahreyn, Sudan ve Fas arasındaki normalleşme anlaşmalarına aracılık eden Trump yönetimi de zirvedeydi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın Yahudi damadı ve Orta Doğu Özel Danışmanı Jared Kushner'in bildirgeye imza atanlar arasında olduğu söylendi.

Hatta Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman'ın deklarasyonun imzalanmasının ardından ABD'ye arabuluculuğundan ötürü teşekkür ettiği belirtildi.

İran'ın Hedef Alınması Dikkat Çekti

Amerika Körfez için birliği yine çıkarları uğruna desteklediği görüldü. Yahudi Kushner, Körfez İttifakına da İran'a karşı cephe alması baskısını sürdürdü. Washington yönetimi yine İslam coğrafyasına bölünme telkinleriyle girmekten geri durmadı. Katar'la ilişkileri iyileştirme kararı alan Suudi Arabistan'ın Veliaht Prensi Muhammed Bin Salman, Katar Emiri Şeyh Tamim Bin Hamad El Tani ile El-Ula'da bir araya geldi. İkili görüşmede de İran'a karşı Körfez ülkeleri arasında işbirliğinin güçlendirilmesi amacı taşındığı ileri sürüldü.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal Bin Ferhan El-Suud de, Katarlı mevkidaşının da katıldığı basın toplantısında, Riyad yönetimiyle Arap müttefiklerinin 2017 yılının ortasından bu yana Katar'a karşı yürütülen boykotu sonlandırma kararı aldıklarını ve Tahran yönetimine karşı işbirliği içinde olacaklarını söyledi.

Bakan El-Suud açıklamalarında bir anlaşmanın resmi olarak imzalanıp imzalanmadığıyla ilgili ayrıntı paylaşmadı ancak dayanışma vaadini yineledi. El-Suud, Suudi Arabistan'ın yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır liderlerinin Katar yönetimiyle ilişkileri normalleştirme konusunda görüş birliğinde olduğunu söylerek, alınan kararın uygulanması için 'siyasal irade ve iyi niyetin' mevcut olduğunu belirtti.

Katar Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed Bin Abdülrahman El-Tani de Twitter üzerinden konuyla ilgili bir mesaj paylaştı. Bakan El-Tani, söz konusu ülke liderlerinin 'uzlaşmazlık sayfasını kapattıklarını', dayanışma adına 'yeni bir sayfa açma çabasında' olduklarını ifade etti.

Barış anlaşması kararı, ABD ve Kuveyt'in Körfez ülkeleri arasında arabuluculuk çalışmalarının ardından geldi. Amerikalı bir yetkili de, anlaşma çerçevesinde Katar'ın boykota karşı açtığı davaları geri çekeceğini söyledi.

Husilerin Vurduğu İngiliz Gemisi Kızıldeniz'de Battı Husilerin Vurduğu İngiliz Gemisi Kızıldeniz'de Battı

Anlaşmayla ilgili kararı, Beyaz Saray'ın üst düzey danışmanlarından ve Başkan Donald Trump'ın damadı Jared Kushner'ın da katıldığı toplantıda Kuveyt Dışişleri Bakanı açıklamıştı. Kuveyt Dışişleri Bakanı Ahmed Nasır El Sabah, Suudi Arabistan'da bugün başlayan Körfez İşbirliği Konseyi Zirvesi öncesinde yaptığı açıklamada hava, kara ve deniz sınırlarını açmak için iki ülke arasında anlaşmaya varıldığını söylemişti.

Babası Kral Salman'ın yerine zirveyi yöneten Prens Salman, El-Ula kentinde düzenlenen toplantıda, anlaşmanın 'Körfez, Arap ve İslami birlik ve istikrarı teyit ettiğini' ifade etti.

Prens Salman ayrıca uluslararası camiaya seslenerek, İran'ın nükleer programına ve 'yıkıcı planlarına' karşı adım atılması çağrısında bulundu.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır yönetimleri Katar'la ticari ve seyahat ilişkilerini Katar'ın terör eylemlerine destek verdiği ve İran yönetimiyle yakınlaştığı iddialarının ardından askıya almıştı. Katar yönetimiyse iddiaları reddediyor ve uygulanan yaptırımların egemenliğine karşı olduğunu savunuyor.

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevat Zarif ise Twitter'dan yaptığı açıklamasında Katar'ı 'baskılar karşısında cesur bir direnç gösterdiği için' tebrik etti.

Ne Olmuştu?

Suudi Arabistan 2017 yılında İran'la yakınlık ilişkiler içinde olduğu ve radikal İslamcı grupları desteklediği gerekçesiyle, Katar'a karşı Mısır, Bahreyn ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden (BAE) oluşan bir koalisyon kurarak, kara, hava ve deniz sınırlarını kapatmış, bu ülkeyle ekonomik ilişkilerini kesmişti.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump'ın Yahudi damadı ve Orta Doğu Özel Danışmanı Jared Kushner'ın yanı sıra Katar'a yönelik ambargoya katılan Mısır Dışişleri Bakanı Sami Şükri de zirvede hazır bulunan isimler arasında yer aldı.