Kosova hükümetinin Sırbistan'ın Kosova vatandaşlarına yönelik uygulamalarına karşılık olarak Sırbistan makamları tarafından verilen kimlik kartları ve araç plakalarının kullanımını engellemeye yönelik kararı, yeni bir gerginliğe neden oldu.

Kosova hükümetinin 1 Ağustos itibarıyla uygulamaya koymayı planladığı karar, Kosovalı Sırpların Sırbistan makamları tarafından verilen kimlik kartları ve araç plakarı yerine Kosova hükümetinin verdiği kimlik ve plakaları kullanmalarını gerekli kılacaktı.

Daha önce AB ara buluculuğunda araç plakalarındaki ülke kodları ve bayrakların beyaz bantlarla kapatılmasıyla geçici olarak çözüm bulunan kriz, Kosova hükümetinin kararıyla bir kez daha alevlenmiş oldu.

Sınır kapılarına giden yollarda barikatlar kuruldu

Kararın uygulamaya girmesine saatler kala, Kosova'nın kuzeyinde yaşayan Sırplar, Sırbistan sınırındaki Jarinje ve Bernjak sınır kapılarına giden yolları iş makineleri ve kamyonlarla kapatarak araç geçişlerini engellemeye başladı.

Mitrovitsa'da siren ve silah sesleri

Sosyal medyada yayılan görüntülerde Mitrovitsa'nın kuzeyinde siren sesleri duyulurken, Kosova makamları silah sesleri duyulduğunu, ancak herhangi bir yaralanmanın söz konusu olmadığını açıkladı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic de yaptığı açıklamada Kosova'da yaşayan Sırpların bir daha zulüm görmesine izin vermeyeceğini belirterek, Kosovalı Arnavutların tarafından bir saldırı olması durumunda Sırpların evlerini koruyacağını bildirdi.

Çavuşoğlu, taraflarla görüştü

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Sırbistan ve Kosova sınırındaki gerilim nedeniyle Sırp ve Kosovalı mevkidaşları ile görüştü.

Sırbistan Dışişleri Bakanı Nikola Selakovic ve Kosova Dışişleri Bakanı Donika Gervalla-Schwarz ile ayrı ayrı telefon görüşmesi gerçekleştiren Çavuşoğlu, Türkiye'nin Balkanların barış ve istikrarına daima önem verdiğini hatırlattı. Bölgede yeni gerilimler yaşanmasının kimsenin yararına olmadığını vurgulayan Çavuşoğlu, sağduyunun hakim kılınması gerektiğini ve gerilimi azaltmak için üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu iletti.

Rusya ve NATO'dan açıklamalar

Kosova'daki NATO Gücü (KFOR) Kosova ile Sırbistan arasındaki son gerilime ilişkin yaptığı açıklamada, ülkenin kuzeyindeki istikrarın tehlikeye atılması durumunda müdahale etmeye hazır olduğunu bildirdi.

Açıklamada, Kosova'nın kuzeyindeki belediyelerde güvenlik durumunun gergin olduğu da ifade edildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise gerginlikten ötürü Kosovalı yetkilileri suçladı. Zaharova, Kosovalı yetkililerin kararının 'temelsiz ve ayrımcı' olduğunu ileri sürdü.

Kosova ve Sırbistan liderleri birbirini suçladı

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ve Başbakan Albin Kurti, ülkenin kuzeyindeki gerilim ve protestolara ilişkin olarak Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic'i suçladı.

Kosova, Sırbistan'dan Tüm Askeri Birliklerini Sınır Hattından Çekmesini Talep Etti Kosova, Sırbistan'dan Tüm Askeri Birliklerini Sınır Hattından Çekmesini Talep Etti

Osmani, olanları 'Vucic'in Kosova'yı istikrarsızlaştırma çabaları' olarak nitelendirirken Kurti, durumun başlıca sorumlularının Vucic ve Sırbistan'ın Kosova Sorumlusu Petar Petkovic olduğunu yazdı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise Kosova'nın dünyadaki mevcut durumu istismar etmeye çalıştığını ve Kosova Başbakanı Albin Kurti'nin kendisini Ukrayna lideri Zelenski gibi gördüğünü söyledi.

Kosova makamlarının Sırpların Kosova'ya Sırp kimlikleri ile girmesine engel olamayacağını söyleyen Vucic, Kosova'daki durumun daha önce hiç olmadığı kadar karmaşıklaştığını ifade etti.

Karar, 1 Eylül'e ertelendi

Kosova hükümeti, ABD ve Avrupalı partnerlerle yapılan görüşmeler sonrasında araç plakaları ve kimlik kartları konusunda Sırbistan'ın Kosova vatandaşlarına uygulamalarına cevap teşkil eden adımların bir aylığına, 1 Eylül tarihine kadar ertelenmesine karar verildiğini duyurdu.

Diğer taraftan kararın ertelenmesine rağmen sınır kapıları yakınlarındaki yol kapama eylemleri devam ediyor.

Sırbistan, 2008'de tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Kosova'yı halen kendi toprağı olarak görüyor.

Avrupa Birliğinin (AB) ara buluculuğunda 2011'de başlatılan Belgrad-Priştine Diyalog Süreci, ilişkilerin normalleşmesini ve nihayetinde iki ülkenin birbirini tanımasını amaçlıyor.

Kosova ile Sırbistan arasındaki diyalog süreci, bu akşam yaşanan gerginlik gibi farklı nedenlerden sık sık kesintiye uğradı.