Şiddetli rüzgar ve kum fırtınası nedeniyle karaya oturduğu sanılan 4 yüz metre uzunluğundaki ve 60 metre yüksekliğindeki gemiyi kurtarma çalışmaları hummalı bir şekilde devam ediyor.

Perşembe sabahı itibariyle henüz net bir ilerleme kaydedilememesi nedeniyle kanal girişlerinde şimdiden onlarca yük gemisinin sıralandığı ve çalışmaların uzaması durumunda dünya ticaretinin bu durumdan etkilenmeye başlayacağı uyarısında bulunuluyor. Karaya oturma haberinin duyulmasının ardından petrol fiyatlarında hissedilir bir yükselme kaydedilmesi de bu endişenin gerçeklik payını artırıyor.

"Fiyatlar üzerindeki sonuç tıkanmanın süresine bağlı" açıklamasında bulunan Rystad Kabinesi'nden bir uzman, "Kısa sürede sorun çözülürse etkilenme olmaz. Fakat süreç uzarsa hem fiyatlar yükselir hem de durumun normale dönmesi zaman alır" diyor.

Bununla birlikte pandemi nedeniyle yaşanan ekonomik durum fiyatların yükselmemesi gerektiğini işaret ediyor.

Tunus, İsrail ile İlişkileri Normalleştirmeyi Suç Sayan Tasarıyı Görüşüyor Tunus, İsrail ile İlişkileri Normalleştirmeyi Suç Sayan Tasarıyı Görüşüyor

220 bin tonluk geminin dolu olduğunun altını çizen uzmanlar, geminin karaya oturmasından dolayı pervanesi etrafında yeterince su bulunmadığını belirtiyor. Bu sebeple de şilebin gövdesini zayıflatmadan yürütülen kurtarma çalışmaları daha yavaş ilerliyor.

Asya İle Avrupa Arasındaki Mesafe 6 bin Kilometre Kısalıyor

1869'da ulaşıma açılan Süveyş Kanalı, dünya ticaretinin büyümesine paralel olarak birçok genişletme ve modernleştirme çalışmalarına sahne oldu. Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan kanal, örneğin Singapur ile Roterdam limanları arasındaki mesafenin Afrika kıtasının dolaşılmamasından dolayı 6 bin kilometre azalmasını sağlıyor. Bu da yolculuğun iki hafta kadar daha az sürmesini sağlıyor.