Muslim Port Haber Merkezi | Yunus Emre Kaynak

Cuma günü başkent Dakka'da bulunan merkez camiinde başlayan şiddetli protestolar, ülkenin birçok önemli semtine yayıldı. Protestolar sonucu beş kişi öldü ve çok sayıda kişi yaralandı.

Yasa ve düzeni sağlamak için Bangladeş Sınır Muhafızları (BGB) sözcüsü, Cuma gecesi asker konuşlandırdığını söyledi.

Yarbay Fayzur Rahman Cumartesi günü AFP haber ajansına yaptığı açıklamada, "İçişleri bakanlığının talimatları ve sivil idarenin yardımıyla, ülkenin farklı bölgelerine gerekli sayıda muhafız konuşlandırıldı" dedi. Rahman, konuşlandırılmalarından sonra herhangi bir şiddet raporu olmadığını söyledi.

Modi, ülkenin kurucusu ve şu anki Başbakan Şeyh Hasina'nın babası olan Şeyh Mujibur Rahman'ın doğumunun yüzüncü yıldönümü olan bağımsızlık kutlamalarına katılmak üzere Bangladeş'te bulunuyor.

Hak grupları, zulüm ve yargısız infazlar da dahil olmak üzere büyüyen otoriterliğin sona ermesi çağrısında bulundu.

Polis, Modi'nin ziyaretine karşı çıkan bir grup olan Hefazat-e-İslam'ın dört üyesinin, grubun ana liderlerinin bulunduğu kırsal bir kasaba olan Hathazari'de patlak veren şiddet sonrasında Chittagong Tıp Koleji Hastanesine getirildiğini söyledi. Grubun bir destekçisi, Hefazat'ın bir diğer önemli kalesi olan doğu sınırındaki Brahmanbaria kasabasında da çıkan çatışmalarda öldürüldü.

Müslümanlardan Grev Çağrısı

Pakistan'da Şiddetli Yağışlar ve Yıldırım Düşmesi Sonucu 63 Kişi Can Verdi Pakistan'da Şiddetli Yağışlar ve Yıldırım Düşmesi Sonucu 63 Kişi Can Verdi

Bir Hefazat sözcüsü, grubun on binlerce taraftarının Modi'nin iki günlük ziyaretini protesto etmek için Cuma günü gösteri yaptığını söyledi. Grup ayrıca, polisin eylemlerini ve "barışçıl" protestoculara ateş açılmasını protesto etmek için Cumartesi günü ülke çapında gösteriler ve grev çağrısında bulundu.

Dhaka Üniversitesi'nde uluslararası ilişkiler profesörü Imtiaz Ahmed, Al Jazeera'ya verdiği demeçte, 'Bağımsızlık kutlamaları ile birlikte, seküler bir ulus için savaşan Şeyh Mujib'in doğumunun yüzüncü yılını kutluyoruz, oysa Modi doğası gereği komünaldir.'

Imtiaz Ahmed ayrıca şunları kaydetti: Modi, kendi ülkesinde daha sert Hindu milliyetçi duruşu nedeniyle eleştiriliyor.'

ABD'deki Illinois Eyalet Üniversitesi'nde siyaset ve hükümet profesörü olan Ali Riaz, El Cezire'ye, Hindistan ile Bangladeş arasındaki eşitsiz ilişki konusunda çok sayıda Bangladeşli arasında yaygın bir hoşnutsuzluk olduğunu söyledi. 'Genel olarak Hindistan'ın Bangladeş'in iç siyaseti üzerinde muazzam bir etkiye sahip olduğu anlaşılıyor. BJP liderlerinin Bangladeşliler hakkındaki aşağılayıcı açıklamaları ve Modi hükümetinin ayrımcı politikaları da durumu şiddetlendirdi 'dedi.

Modi, Cumartesi günü Bangladeş'in güneyindeki kırsal bölgelerdeki iki önemli Hindu tapınağını ziyaret etti.

Sosyal Medya Kısıtlandı

Bir şirket sözcüsü, kullanıcıların Cuma günü öğleden sonra siteye erişemediklerinden şikayet etmelerinin ardından, şiddetin görüntüleri ve raporları sosyal medyada paylaşıldığı için Bangladeş'te Facebook'un da kısıtlandığını söyledi. Posta ve haberleşme bakanı Mustafa Jabbar, durdurmadan bakanlığının sorumlu olmadığını söyledi. AFP'ye verdiği demeçte, "Bu bizim kararımız değil" dedi ve hangi önlemleri aldıklarını söylemenin kolluk kuvvetlerine bağlı olduğunu da sözlerine ekledi. Bir Facebook sözcüsü ise, "Bangladeş'te hizmetlerimizin kısıtlandığını biliyoruz. Daha fazlasını anlamak için çalışıyoruz ve tam erişimin mümkün olan en kısa sürede geri yüklenmesini umuyoruz 'dedi.

Cemaat-i İslami: Vatandaşları Öldürmeyi Derhal Durdurun

Ülke çapında cinayet, baskı ve şiddetin devam ettiğini belirten Cemaat-i İslami Genel Sekreteri Profesör Mia Golam Porwar, Bangladeş hükümetini vatandaşları öldürmeyi derhal durdurmaya çağırdı.

Bangladeş Cemaat-i İslami Genel Sekreteri ve eski milletvekili Profesör Mia Golam Porwar, dün yaptığı açıklamada, Pazar günü gerçekleşen grev sırasında barışçıl göstericilere ateş açılmasını, devam eden cinayetlerin bir an önce durdurulmasını protesto eden ve kınayan bir açıklama yayınladı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

Bugünkü barışçıl grev sırasında, kolluk kuvvetleri ülkenin en üst düzey İslam alimlerine ve genel Müslüman adanmışlara ateş açtı ve ülke çapında büyük kan dökülmesine neden oldu. 50 yıllık bağımsızlık kutlamaları vesilesiyle, hükümet Chittagong, Brahmanbaria, Munshiganj ve ülkenin başka yerlerinde 17 İslam'ı seven insanı bırakan ve bin kişiyi yaralayan insanlık dışı baskılar ve şiddet eylemleri gerçekleştirdi. Yaralıların dışında birçok kişinin durumu kritik. Hefazat-e-İslam'dan Nayeb-e-Ameer ve Modhupur Mevlana Abdul Hamid'in saygın dini figürü ve Munshiganj Maulana Bashir Ahmed'in kıdemli İslam alimi kurşun yaralarıyla ciddi şekilde acı çekiyor. Hükümet, parti adamlarıyla birlikte Brahmanbaria'da kargaşaya neden oluyor. Hükümeti, vatandaşları öldürme görevini bir an önce durdurmaya çağırıyoruz. Hükümete açık mesajımız 'Cinayetleri durdurun ve kendinizi dizginleyin.'

Hiçbir hükümet halka karşı baskı ve işkence yaparak sonsuza kadar ayakta kalamaz ve görevdeki hükümet de bunu yapamaz. Yurttaşlarımızı her türlü yanlış yönetime, zorbalığa, zulme ve cinayete karşı güçlü bir birlik oluşturmaya çağırıyoruz.