Muslim Port Haber Merkezi | Yunus Emre Kaynak

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç ve beraberinde getirdiği aşı bağışı Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı üyeleri Milorad Dodik ve Şefik Dzaferović tarafından havaalanında karşılandı. Bosna-Hersek'e aşı bağışından sonra Saraybosna Havaalanında Bosna Hersekli üyeler arasında bir basın toplantısı düzenlendi. Yapılan bağışı birçok analist farklı yorumlarken Bosna halkı bu adıma karşı çıkıyor.

Türkiye'nin Aşı Sözü Vardı

Bosna Hersek halkı ve birçok uzman isim Türkiye'nin Bosna Hersek'e aşı sözü olduğunu, ancak şimdiye kadar bu adımı atmadığını belirtti. Salgının başından bu yana Bosna Hersek'te tespit edilen Kovid-19 vakalarının sayısı 125 bini geçerken, 4 bin 868 kişi de virüs nedeniyle yaşamını yitirdi.

Sırbistan Bölgede Lider Olmak İstiyor

Bosna Hersek dışında başka ülkelere de aşı bağışında bulunan Sırbistan'ın bölgede hakim güç olmaya çalıştığı yönünde iddialar ortaya atıldı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç yaptığı açıklamada 'Doğu Slavların birlikteliği, dayanışması çok önemli' dedi. Bu açıklama ve atılan adımlar uzmanlar tarafından 'Vuçiç bölgede etkinlik kazanıyor' yorumuna neden oldu.

AB'nin Bölgedeki Yetersizliği

Sırbistan Makedonya'ya 8.000 adet Pfizer aşısı gönderdi, Çin ve Rus aşılarının da Makedonya'ya gönderilmesi için görüşmeler yapılmaya başlandı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç, bu durumu AB'nin bölgedeki yetersizliğinden dolayı 'kendi başımızın çaresine bakmaya çalışıyoruz' şeklinde sunuyor.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vuçiç, bağışta bulunduğu aşıların kalitesini eleştiren AB'ye ağır cevap vererek; 'AB bir şey verdiğinde adı dayanışma ve dostluk oluyor. Başka biri verdiğinde ise tahakküm oluyor. Nasıl bir hastalık bu? AB'den umutluyduk ve bekledik' açıklamasında bulundu.

Srebrenitsa Soykırımı: Müslüman Boşnakların Kıyımının 28. Yılı Srebrenitsa Soykırımı: Müslüman Boşnakların Kıyımının 28. Yılı

Covid-19 Aşısı Alamayan Balkan Ülkeleri AB'nin Kendilerini Yüzüstü Bıraktığını Düşünüyor

Avrupa Birliği genelinde Covid-19'a karşı aşılama faailyetleri aralık ayı sonunda başlamış olmasına rağmen bir çok Balkan ülkesi henüz aşıya kavuşamadı.

İlk aşıların ne zaman ulaşacağı konusu hala belirsizliğini korurken Arnavutluk, Bosna Hersek, Kosova, Karadağ, Kuzey Makedonya ve Sırbistan'da yaşayan 20 milyon kişi bekleyişini sürdürüyor.

Kuzey Makedonyalı Salgın Biimci Drahan Danilovski yaşanan eşitsizliği 1991'deki Titanik faciasına benzetti. Yerel bir televizyona konuşan Danilovski "Zenginler tüm filikaları alırken, fakirleri geride bıraktı," ifadelerini kullandı.

Yüzyılın en büyük sağlık krizi sırasında Avrupa Birliği'ne aday ülkeleri tanımlamakta kullanılan Batı Balkan ülkelerinde bu hissiyatın hızla yayıldığı gözleniyor.

Avrupa ülkelerinde aşılama başladığı halde kendilerinin alamadığını öğrenen Saraybosnalı 50 yaşındaki Belma Djonko "Normale dönme umutlarımın yok olduğunu hissettim," sözlerini kullanıyor.

İlaç firmaları ile doğrudan anlaşma imzalayamayan ülkeler Dünya Sağlık Örgütü tarafından kurulan küresel aşı girişimi COVAX ve diğer yardım kuruluşlarına bel bağlamış durumda. Fakat COVAX şimdilik ülke nüfuslarının ancak yüzde 20'sine yetecek kadar Covid-19 aşısı tedarik edebilecek durumda.

Örneğin Bosna Hersek'in COVAX'tan sipariş ettiği ilk aşılar en erken nisan ayında ulaşacak.

Batı Balkanlar'da şu ana kadar sadece Sırbistan Pfizer-BioNTech ve Rus Sputnik V aşısından alan ülke oldu. Fakat elinde 25 bin doz Pfizer/BioNTech ve 2 bin 400 doz Sputnik V aşısı olan Belgrad yönetimi bu nedenle yaygın aşılamaya başlayamıyor.

Bölgede Çin ve Rusya Etkinliğini Artırıyor

Son dönemlerde Balkan bölgesinde Çin ve Rusya'nın etkinliğini artırmaya başladığı gözlemleniyor. Koronavirüs salgını ve aşı çalışmaları ile beraber bölgede Avrupa Birliği'nin etkinliğini kaybetmesi sonucu, Çin ve Rusya bu bölgelere de açılarak diplomatik ve ekonomik işbirliklerine gitmeye başladı.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi'nin Sırp üyesi Milorad Dodik ile Sırbistan Devlet Başkanı Aleksandar Vucic arasında yapılan anlaşmaya istinaden Sırp Cumhuriyeti'nde 5 bin sağlık çalışanının daha aşılanacağını anımsatan Seranic, bunun sağlık sistemi açısından oldukça önemli olduğunu ifade etti.

Bunun yanında Bakan Seranic, yaptığı açıklamada kitlesel aşılamanın şubat ayının ikinci yarısında başlayabileceğini belirterek, Kamu Sağlığı Enstitüsü tarafından toplamda 400 bin doz sipariş edilen Sputnik V aşısının kalan kısmının en geç mart ayına kadar ulaşacağını vurguladı.

Rusya'nın ürettiği Sputnik V aşısının yanı sıra, Çin tarafından üretilen CoronaVac aşısı da Bosna Hersek başta olmak üzere diğer Balkan ülkelerine ulaştı.

Kuzey Makedonya ve Karadağ'a da Bağış Yapmıştı

600.000'den fazla koronavirüs aşısı ile Sırbistan, bölgedeki lider ülke ve aşılanan vatandaş sayısı açısından Avrupa'nın önde gelen ülkeleri arasında yer alıyor.

Sırbistan, Bosna Hersek'e ek olarak şu ana kadar Karadağ ve Kuzey Makedonya'ya koronavirüs aşıları bağışladı.