Muslim Port Haber Merkezi

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak kabul edilen ve en az 8 bin 372 Boşnak sivilinin acımasızca öldürüldüğü soykırımın 26'ncı yılı kapsamında düzenlenen yürüyüş 3 gün sürecek.

Yaşanan katliamlar ve kıyım nedeniyle insanlar arasında "ölüm yolu" olarak da bilinen bu güzergahta 3 binden fazla gönüllünün katılımıyla düzenlenen yürüyüş boyunca her gün ortalama 35 kilometre yol katedilecek.

Geçen yıl pandemi nedeniyle kısıtlı bir katılımla yapılan, bu yıl ise tedbirlerin gevşetilmesi ile yeniden eski haline dönmeye başlayan yürüyüşe Türkiye'den de çok sayıda gönüllü katılıyor.

Nezuk kasabasından soykırım kurbanları için dua ederek yürüyüşe başlayan katılımcılar, toplamda 100 kilometreden fazla yol katedecek ve 10 Temmuz'da soykırım şehitlerinin defnedildiği Potoçari Anıt Mezarlığı'na ulaşacak.

Srebrenitsa soykırımının yıl dönümün 11 Temmuz'da bu yıl 19 kurban daha ebedi huzura ulaşacak.

Kosova, Sırbistan'dan Tüm Askeri Birliklerini Sınır Hattından Çekmesini Talep Etti Kosova, Sırbistan'dan Tüm Askeri Birliklerini Sınır Hattından Çekmesini Talep Etti

Srebrenitsa'da Ne Oldu?

Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995'te Ratko Mladiç komutasındaki Sırp birlikleri tarafından işgal edilmesinin ardından Birleşmiş Milletler (BM) bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, daha sonra Sırplara teslim edilmişti. Kadın ve çocukların Boşnak askerlerin kontrolündeki bölgeye ulaşmasına izin veren Sırplar, en az 8 bin 372 Boşnak erkeği ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda hunharca katletti ve toplu mezarlara gömdü.

19 Kurban Toprağa Verilecek

Savaşın ardından kayıpları bulmak için başlatılan çalışmalarda, toplu mezarlarda cesetlerine ulaşılan kurbanlar, kimlik tespitinin ardından her yıl 11 Temmuz'da Potoçari Anıt Mezarlığı'nda düzenlenen törenle toprağa veriliyor. Bu yıl da 19 soykırım kurbanı daha defnedilecek.

Türk Gönüllüler, Srebrenitsalı Kurbanlar İçin "Barış Yürüyüşü"ne Katılacak

Srebrenitsa'da 1995'te yaşanan soykırımdan kurtulmak isteyen Boşnak sivillerin, orman yolundan Tuzla'ya ulaşmak için kullandığı güzergahta geleneksel olarak düzenlenen "Barış Yürüyüşü"ne (Marş Mira) Türkiye'den katılacak grupta, Nezuk kasabasına vardı.

Bu yıl 17. kez düzenlenen "Barış Yürüyüşü"ne katılmak üzere İstanbul, İzmir, Antalya ve Afyonkarahisar`dan gelen 50 kişilik grup, yürüyüşün ilk durağı olan Nezuk kasabasına ulaştı.