Türk hükümetinden son dönemde Suriye rejimiyle ilişkileri normalleştirme ve yeniden diyalog kurmak için verilen mesajlara bir yenisi daha eklendi.

Türkiye, İsrail Aleyhindeki 'Soykırım' Davasına Müdahillik Beyanını ICJ'ye Sundu Türkiye, İsrail Aleyhindeki 'Soykırım' Davasına Müdahillik Beyanını ICJ'ye Sundu

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu dün TBMM Genel Kurulunda, bakanlığın 2023 bütçesine ilişkin yaptığı konuşmada, Suriye'de bir süredir istihbaratlar aracılığıyla rejimle zaten görüştüklerini belirterek, şunları söyledi:

'Rejim, gerçekçi davranırsa terörle mücadele, siyasi süreç ve Suriyelilerin geri dönüşleri konusunda birlikte çalışmaya hazırız. Bunun aksi zaten düşünülemez. Aynı politikayı Irak'ta da uyguluyoruz. Hem Bağdat hem Erbil'e terörle mücadele konusunda işbirliği teklif ediyoruz. Aynı mesajları yeni Irak Hükümeti'ne de iletiyoruz. Muhataplarımız çağrılarımıza kulak verirse birlikte yürürüz, terörle birlikte mücadele ederiz. Yok, tepkisiz kalırlarsa kendi göbeğimizi kendimiz keseriz."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen ay yaptığı açıklamada, siyasette küslük olmayacağını, seçimden sonra Suriye rejimiyle "sil baştan" yapabileceklerini söylemişti. Ancak, Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat'ın Erdoğan'la görüşmek istemediği basına yansımıştı.

"Kim ne derse desin, gereğini yapacağız"

Çavuşoğlu konuşmasında ayrıca, Suriye ve Irak'ta PKK/PYD/YPG'nin barınmasına kesinlikle izin vermeyeceklerini vurgulayarak, "Bu konuda kim ne derse desin, gereğini yapacağız" dedi.

Dışişleri Bakanı, statik, değişmeyen bir politika izlemediklerini, milletin çıkarları mevcut şartlarda neyi gerektiriyorsa onu yaptıklarını, koşullar, müzakereye uygunsa müzakere, müzakere kapıları kapalıysa sahaya yöneldiklerini, son dönemdeki normalleşme politikalarının da bu gerçekliğin bir sonucu olduğunu söyledi.

"Muhalefetin tutumunu anlayamıyorum"

Her zaman sorunların diyalogla çözülmesini istediklerinin kaydeden Çavuşoğlu, ancak bunun sadece kendilerine bağlı bir şey olmadığını, hem muhataplarının buna hazır olması hem de bölgesel ve küresel koşulların buna uygun olması gerektiğini vurguladı.

Çavuşoğlu, muhalefetin Türkiye'nin dış politikadaki normalleşme adımlarına yönelik tutumunu anlayamadığını belirterek, "Hep 'bu ülkelerle niye kötüsünüz? Diyalog kurun, normalleşin' diyordunuz. Herhangi bir şart da söylemiyordunuz. Şimdi 'niye normalleştiniz?' diye bizi eleştiriyorsunuz. Bazılarınız da 'döneklik' diyor. O zaman şu soruyu sorayım size; 'siz o gün bu ülkelerle normalleşin' dediniz, biz de normalleştik. Şimdi 'niye normalleştiniz?' diyorsunuz. O zaman sizin tabirinizle bu da döneklik olmuyor mu?" diye konuştu.