61 yıllık Baas rejimi yıkıldı; Esad devrildi. Esad ailesinin yarım asrı aşan iktidarı, muhaliflerin 10 gün içinde başkente ulaşmasının ardından sona erdi.

Beşar Esad, Baba Esad’ın 30 yıllık demir pençesinden sonra 2000 yılına Suriye'nin başkanı olarak girdi.

Çeşitli reform sözü verse de Mart 2011'de yönetimine karşı protestolar patlak verdiğinde, Esad bunları bastırmak için bir zamanlar babası tarafından kullanılan şiddetli taktiklere başvurdu.

Muhaliflerin ayaklanmasına şiddetle karşılık verilmesi bir iç savaşı beraberinde getirdi. Esad müttefikleri İran ve Rusya'nın desteğiyle muhaliflerin kontrolündeki şehirleri bombalamak için ordusunu kullandı.

Suriye'deki savaş yaklaşık 500.000’den fazla kişinin hayatına mal oldu ve ülkenin savaş öncesi 23 milyonluk nüfusunun yarısını evlerini terk etmeye zorladı.

Esad saldırıları sonucunda milyonlarca Suriyeli Ürdün, Türkiye, Irak ve Lübnan gibi komşu ülkelere sığındı ve birçoğu da Avrupa'ya doğru yolculuğuna devam etti.

Esad'ın gidişi, 50 yıllık Esad hanedanı iktidarının da sonunu getirdi.

Muhaliflerin 27 Kasım’da İdlib’den Halep’e başlattıkları ilerleyiş 10 gün kadar kısa sürede başkent Şam’a ulaştı.

Muhalifler Halep’in ardından Hama, Humus ve Şam başta olmak üzere diğer kentlerin yönetim merkezlerine girdi. Rejim askerleri çekildiği askeri üsler de muhaliflere geçti. Esad rejimi hapishanelerindeki mahkumlar ise muhalifler tarafından serbest bırakıldı.

8 Aralık sabahı ise rejim düştü, Esad ise ülkeyi terk ederek Rusya’ya sığındı. 

Rusya ve İran şimdilik Suriye’den çekilmiş görünürken Amerika ise varlığını devam ettireceğini açıkladı. İsrail ise Golan Tepeleri bölgesinden işgal girişimde bulundu.

Suriye’yi ve bölgeyi önümüzdeki dönemde nasıl bir sürecin beklediğini ise zaman gösterecek.

1200X675 Cmsv2 2Aa11378 6C95 54C5 A0Dd 011F15Cbd056 8897148

Beşar 2000 yılında kaderin bir cilvesi olarak beklenmedik şekilde iktidara geldi. Babası en büyük kardeşi Basil'i kendi halefi olarak yetiştiriyordu ancak 1994'te Basil, Şam'da bir kazada yaşamını yitirdi. Beşar, Londra'daki göz doktorluğu muayenehanesinden eve getirildi, askeri eğitimden geçirildi ve bir gün yönetebilmesi için referanslarını oluşturmak üzere albay rütbesine yükseltildi.

Hafız Esad 2000 yılında öldüğünde, parlamento başkanlık yaş şartını hızla 40'tan 34'e indirdi. Beşar'ın yükselişi, tek aday olduğu ülke çapındaki bir referandumla kesinleşti.

Hayatı boyunca askerlik yapmış olan Hafız, ülkeyi yaklaşık 30 yıl boyunca yönetti ve bu süre zarfında Sovyet tarzı merkezi bir ekonomi kurdu ve muhalefeti öylesine bastırdı ki Suriyeliler, arkadaşlarına siyaset hakkında şaka yapmaktan bile korkar hale geldi.

Mezhepsel farklılıkları, Arap milliyetçiliğinin ve İsrail'e karşı kahramanca direniş imajının altına gömmeye çalışan seküler bir ideoloji izledi. İran'daki Şii din adamlarıyla ittifak kurdu, Suriye'nin Lübnan üzerindeki hakimiyetini pekiştirdi ve Filistinli ve Lübnanlı militan gruplardan oluşan bir ağ kurdu.

Beşar başlangıçta babasından tamamen farklı görünüyordu.

1200X675 Cmsv2 48E2Da73 Fcbc 581C 8A07 98Ac7Fe656Aa 8897148

Üç çocuk sahibi olan genç çift, başlangıçta güç gösterilerinden kaçınıyor gibiydi. Diğer Arap liderler gibi saray gibi bir malikane yerine Şam'ın lüks Ebu Rummaneh semtinde bir apartman dairesinde yaşıyorlardı.

Esad göreve ilk geldiğinde siyasi mahkumları serbest bıraktı ve daha açık tartışmalara izin verdi. "Şam Baharı" sırasında, Suriyelilerin sanat, kültür ve siyaset hakkında babasının döneminde imkansız olan bir şekilde konuşabildiği entelektüel salonları ortaya çıktı.

Ancak 2001 yılında 1.000 entelektüelin çok partili demokrasi ve daha fazla özgürlük çağrısı yapan bir dilekçeyi imzalamasının ve diğerlerinin bir siyasi parti kurma girişiminde bulunmasının ardından, salonlar korkulan gizli polis tarafından kapatıldı ve onlarca aktivist tutuklandı.

Esad siyasi açılım yerine ekonomik reformlara yöneldi. Ekonomik kısıtlamaları yavaş yavaş kaldırdı, yabancı bankaların ülkeye girişine izin verdi, kapıları ithalata açtı ve özel sektörü güçlendirdi. Şam ve uzun süredir sıkıcı bir hayat süren diğer şehirlerde alışveriş merkezleri, yeni restoranlar ve tüketim malları çoğaldı. Turizm canlandı.

5 Soruda Suriye’de Neler Oluyor? 5 Soruda Suriye’de Neler Oluyor?

Yurtdışında ise Esad, İran'la ittifak ve İsrail'in ilhak ettiği Golan Tepeleri'nin tamamen geri verilmesinde ısrar etme politikası temelinde babasının belirlediği çizgiye sadık kaldı ancak uygulamada İsrail'le askeri olarak hiçbir zaman karşı karşıya gelmedi.

1200X797 Cmsv2 45D9Ed8E F38A 50Be B12C 184E90D36D0F 8897148

Esad, 2005 yılında eski Başbakan Refik Hariri'nin öldürülmesinin ardından Suriye'nin komşu Lübnan üzerindeki onlarca yıllık kontrolünü kaybetmesiyle ağır bir darbe aldı. Birçok Lübnanlının Şam'ı cinayetin arkasında olmakla suçlaması üzerine Suriye askerlerini ülkeden çekmek zorunda kaldı ve Amerikan yanlısı bir hükümet iktidara geldi.

Aynı zamanda Arap dünyası da iki kampa bölündü: Biri ABD müttefiki, Suudi Arabistan ve Mısır gibi Sünni liderliğindeki ülkeler, diğeri ise Hizbullah ve Filistinli gruplarla bağları olan Suriye ve Şii liderliğindeki İran.

Esad kendi ailesine de yöneldi. Küçük kardeşi Mahir seçkin Başkanlık Muhafızları'nın başındaydı ve takip eden dönemde ayaklanmaya karşı baskılara liderlik edecekti.

Kız kardeşi Buşra, kocası Savunma Bakan Yardımcısı Asıf Şevket ile birlikte 2012'deki bir bombalı saldırıda öldürülene kadar Esad'ın yakın çevresinde güçlü bir sesti.

Beşar'ın kuzeni Rami Mahluf ise ülkenin en büyük işinsanlarından biri oldu ve Mahluf'un kenara itilmesine yol açan bir anlaşmazlık öncesinde finans imparatorluğunun başına geçti.

1200X800 Cmsv2 Dab713Bf 4F6E 53Ff 818F E23938589C4F 8897148

Esad, mayıs ayında lösemi tedavisi gördüğünü açıklayıp ilgi odağı olmaktan çıkmadan önce eşi Esma'ya da giderek daha fazla kilit görevler verdi.

Tunus ve Mısır'da protestolar patlak verip sonunda yöneticileri devirdiğinde, Esad aynı şeyin kendi ülkesinde de yaşanması ihtimalini reddederek, rejiminin halkıyla daha uyumlu olduğu konusunda ısrar etti. Arap Baharı dalgası Suriye'ye taşındıktan sonra güvenlik güçleri acımasız bir baskı uygularken, Esad sürekli olarak bir halk isyanıyla karşı karşıya olduğunu reddetti ve bunun yerine rejimini istikrarsızlaştırmaya çalışmakla "dış destekli teröristleri" suçladı.

Esad'ın söylemleri, Suriye'deki Hıristiyanlar, Dürziler ve Şiiler gibi azınlık gruplarının yanı sıra, Esad'ın otoriter yönetiminden hoşlanmadıkları kadar Sünni aşırılık yanlılarının yönetimi ihtimalinden korkan bazı Sünnileri de etkiledi.

İronik bir şekilde, 26 Şubat 2011'de - Mısır'da Hüsnü Mübarek'in protestocular tarafından devrilmesinden iki gün sonra ve Arap Baharı protesto dalgasının Suriye'ye ulaşmasından hemen önce - Esad, Mübarek'in istifa etmeyi inatla reddetmesiyle alay eden bir şakayı e-postayla gönderdi. Bu şaka daha sonra Wikileaks tarafından 2012 yılında yayınlanan belgelerin bir parçası olarak ortaya çıkarıldı.

E-postada, "SÖZLÜĞE EKLENEN YENİ SÖZCÜK: Mübarek (fiil): Bir şeyi yapıştırmak veya bir şeyi tutkallamak ... Mübarek (sıfat): Öğrenmesi ya da anlaması yavaş olan," yazıyordu.

Editör: Muslim Port