İstanbul'da gazetecilerle bir araya gelen Hariri, Suriye ordusunun saldırılarını artırdığını belirterek İdlib'i bir afet bölgesi olarak tanımladı.

Dokuz hafta süren bombardımanın ardından Devlet Başkanı Beşar Esad'a bağlı güçler geçtiğimiz hafta İdlib'in doğu ve güneyinde kara operasyonu başlatmış bunun sonucunda on binlerce kişi evlerini terk etmek zorunda kalmıştı.

Birleşmiş Milletler 3 milyon sivilin yaşadığı İdlib'de insani kriz uyarısında bulunarak tarafları itidalli davranmaya çağırdı.

Suriye Muhalefeti Müzakere Yüksek Kurulu Başkanı Hariri de çok sayıda insanın Türkiye sınırına yöneldiğini ve yeni bir göç dalgasının tetiklenebileceğini vurguladı.

Hariri krizin çözümü için İdlib'te her an çökme riski bulunan geçici bir ateşkes yerine kalıcı bir barış yolunun bulunması gerektiğini belirtti.

Irak Başbakanı Savaşın Başlangıcından Beri İlk Kez Suriye’ye Giderek Esad'la Görüştü Irak Başbakanı Savaşın Başlangıcından Beri İlk Kez Suriye’ye Giderek Esad'la Görüştü

Hariri uluslararası toplumun bölgedeki sivilleri koruyamaması halinde en azından zorlu kış şartlarında hayatta kalabilmeleri için insani destek göndermesi gerektiğinin altını çizdi.

Birleşmiş Milletler İdlib'deki çatışmalar nedeniyle 12 Aralık ve 25 Aralık arasında 235 binden fazla kişinin yerlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Evlerini terk edenlerin büyük bir çoğunluğunu Suriye ordusunun operasyona başladığı Maaret el Numan kasabasından olduğu belirtildi.

Maaret el Numan başkent Şam ve Halep'i birbirine bağlayan önemli bir otoyolun üzerinde bulunuyor. Esad güçlerinin ilk amacının 2012 yılından beri kapalı olan yolun kontrolünü ele geçirmek olduğu anlaşılıyor.