Muslim Port Haber Merkezi | Yusuf Yusmar

Dünyanın en büyük mülteci kampından, açık denizlerdeki gasp çetelerine, yozlaşmış polis kolluklarına ve uyuşturucu baronlarına uzanan karmaşık bir insan kaçakçılığı ağı!.. Yüzlerce mazlumun çaresizliği gasp ediliyor.

Müslüman Rohingyalılar, vatandaş olarak tanınmadıkları Budistlerin çoğunlukta olduğu Myanmar'da onlarca yıldır zulme uğradı. Budist zulmunün artarak devam etmesi üzerine yurtları da ateşe verilen Arakanlılar kara ve deniz yoluyla uzun süren yolcuklarının ardından en yakın ülke Bangladeş'e sığınmıştı.

BM raporları 2017'de Myanmar Yönetimi'nin askeri baskısını soykırım olarak kabul etmişti.

Baskı döneminde zulümden kaçış hızlandı ve 750.000 Rohingyalı sınırdan geçerek Bangladeş'in güneydoğusundaki sahil bölgesi Cox's Bazar'a sığınmaya başladı.

Cox Bazar'da BM kontrolünde Bangladeş yönetimiyle kontrollü olarak kurulan çadır kamplarda sayının katlanmasıyla yaşam güçleşti. Arakanlıların tek sığınağı olan bölge, bir milyon insanın yaşadığı bir mülteci kampına dönüştü. Üstüne Bangladeş yönetimi'nin mültecileri, insan yaşamına uygun olmayan okyanusun ortasında sonradan ortaya çıkan ve her az sular altında kalma tehlikesi bulunan adaya sürmesi şartları iyice zorlaştırdı.

Mazlumlar yaşamak için yeni yerler arayışına yöneldi. Ancak bu defa da açık denizlerdeki gasp çeteleri ve insan kaçakçıları yakalarını bırakmadı.

İlk Rota Nispeten İşgücü Fazla ve Müslüman Ülke Malezya

Kuzey Kore'den Güney Kore'yi 'Nükleer Silahla' İşgal Provası Kuzey Kore'den Güney Kore'yi 'Nükleer Silahla' İşgal Provası

Malezya'da resmi rakamlara göre 100.000'den fazla Rohingyalı mülteci olarak kayıtlı bulunuyor. Ancak çalışmalarına izin verilmeyen bölgelerde yaşıyor, bu da erkekleri yasa dışı çalışabilecekleri inşaatlara ve diğer düşük ücretli işlere yönlendiriyor.

Haziran ayından bu yana, yaklaşık 400 Rohingyalı Endoneya'nın kuzeyine indi. Bu son beş yılın en büyük göç dalgası oldu. Arakanlıların hepsi komşu Malezya'ya ulaşmayabiliyor.

Diğer tekneler Bangladeş'e dönerken yüzlercesinin de denizde işkence, açlık veya susuzluktan öldüğü aktarılıyor.

Endonezya'ya ulaşan teknecilerin çoğunun ise kadın olduğu aktarıldı.

Endonezya'ya ulaşanlar ise Açe eyaletinde bir sahil kasabası olan Lhokseumawe'deki geçici bir mülteci kampında konuşlanıyor.

Arakanlı Müslümanlara Etnik Temizlik

Myanmar'ın Arakan eyaletinde 2012'de Budistler ile Müslümanlar arasında çatışmalar çıkmış, olaylarda, çoğu Müslüman binlerce kişi katledilmiş, yüzlerce ev ve iş yeri ateşe verilmişti. Arakan'daki sınır karakollarına 25 Ağustos 2017'de düzenlenen eş zamanlı saldırıları gerekçe gösteren Myanmar ordusu ve Budist milliyetçiler, kitlesel şiddet eylemleri başlatmıştı.

Birleşmiş Milletlere (BM) göre, Ağustos 2017'den sonra Arakan'daki baskı ve zulümden kaçıp Bangladeş'e sığınanların sayısı 1 milyona ulaştı..

Uluslararası insan hakları kuruluşları, yayımladıkları uydu görüntüleriyle yüzlerce köyün yok edildiğini kanıtlamıştı. BM ve uluslararası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti "etnik temizlik" ya da "soykırım" olarak adlandırıyor.