Kaynaklara göre 9 Aralık'ta iki ülke arasındaki belirsiz sınır hattını tanımlayan Fiili Kontrol Hattı (LAC) boyunca yaşanan çatışma sonucunda iki tarafın birliklerinde de yaralananlar oldu.

Hindistan ordusundan bir başka kaynak en az altı Hint askerinin yaralandığını söyledi.

Çin'den henüz resmi bir açıklama gelmedi.

Kaynaklara göre Çin askerleri, her iki tarafın da devriye gezilmemesi konusunda mutabık kalınan Fiili Kontrol Hattı'nın (LAC) yakınındaki bölgeye yaklaştı.

Konuya vakıf kaynaklardan biri, söz konusu eyleme ilişkin "(Hint) birlikleri tarafından kesin ve kararlı bir şekilde karşı çıkıldığını" aktardı.

Aynı kaynak, çatışmanın ardından her iki tarafın da "derhal bölgeden ayrıldığını" dile getirdi.

Bu arada Hindistan'ın bölgedeki komutanının "barışı ve sükuneti yeniden tesis etmek" için konuyu görüşmek üzere acilen Çinli mevkidaşıyla bir toplantı düzenlediği bildirildi.

Çin'le Hindistan arasındaki 3 bin 500 kilometrelik ihtilaflı sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor. Fotoğrafta sınırda görev yapan Hint askerler görülüyorAP

Çin ile Hindistan'ın Himalaya Dağları'ndaki ihtilaflı sınır bölgesinden karşılıklı asker çekme süreci 14 Eylül'de tamamlanmıştı.

Hindistan Savunma Bakanlığı, 8 Eylül'de yaptığı açıklamada, sınır bölgesindeki birliklerin koordineli ve planlı şekilde geri çekilmeye başladığını duyurdu.

Açıklamada, çekilme kararının, temmuzda iki ülke arasında kolordu komutanları düzeyindeki 16'ncı tur görüşmelerde alındığı aktarıldı.

Çekilmenin ardından, iki ülke arasındaki belirsiz sınır hattını tanımlayan Fiili Kontrol Hattı'nın batı bölümünde Mayıs 2020'de taraflar arasında sürtüşmeye sebep olan tüm bölgeler terk edilmiş oldu.

Myanmar Ordusu Arakanlı Müslümanları Zorla Orduya Alıp Savaştırıyor Myanmar Ordusu Arakanlı Müslümanları Zorla Orduya Alıp Savaştırıyor

Taraflar daha önce Galvan Vadisi ile Ladak bölgesinin doğusundaki Pangong Gölü'nün iki yakasındaki birliklerini çekmişti.

Çekilme süreci, bölgelerde oluşturulan askeri tesis ve altyapı unsurlarının imha edilmesini de içeriyor.

Ladakh bölgesindeki Galvan Vadisi'nde 15 Haziran 2020'de Hint ve Çin askerleri arasında çıkan çatışmada 20 Hint askeri hayatını kaybetmişti. Çin de söz konusu çatışmada 4 askerinin öldüğünü açıklamıştı.

Çatışmanın ardından iki ülke askeri birlikleri sınırda teyakkuz haline geçmiş, Hindistan bölgeye karadan havaya füze savunma sistemi, Çin ise obüsler ve tanklar konuşlandırmıştı.

Yaşanan gerginlik, dünyanın en büyük ordularına sahip ülkelerin kamuoylarındaki "savaş" söylemleriyle daha da artmıştı.

İki ülkenin askeri heyetleri arasında sınırdaki gerilimi düşürmek amacıyla görüşmeler başlatılmıştı.

Çin-Hindistan sınır anlaşmazlığı

Çin ile Hindistan arasındaki 4 bin metre yüksekliğindeki Himalaya Dağları'nın çevrelediği belirsiz sınır hattı, ülkeler arasında egemenlik tartışmalarına neden oluyor.

Çin'le Hindistan arasındaki 3 bin 500 kilometrelik ihtilaflı sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.AP

Akarsular, göller, buzullar ve karlı zirvelerin bulunduğu 3 bin 500 kilometrelik sınır, tarafları sık sık karşı karşıya getiriyor.

Pekin, "Güney Tibet" olarak adlandırdığı Hindistan'ın Arunaçal Pradeş eyaletindeki 90 bin kilometrekarelik toprakta hak iddia ediyor.

Yeni Delhi ise Aksay-Çin platolarını kapsayan 38 bin kilometrekarelik alanın Çin tarafından işgal edildiğini savunuyor.

Taraflar, uzun yıllardır egemenlik ihtilaflarını çözemiyor.

Çin ve Hindistan, uzun ve tartışmalı sınırlarından dolayı 1962 yılında savaşa girmişti.