İsrail işgal ordusu, Lübnan ile İsrail arasında patlak verebilecek olası bir savaşın simülasyonunun yapıldığı "Yıldırım Fırtınası" askeri tatbikatının üzerinden henüz bir hafta geçmeden aynı senaryo üzerinden ikinci bir tatbikat daha gerçekleştirdi. Ancak tatbikatta Hizbullah'ın 5 Şubat'ta Lübnan sınırını geçen ve bölgeyi gözetleyip istihbarat bilgileri toplamak gibi rutin görevlerini yapan İsrail'e ait bir insansız hava aracını (İHA) füze ile hedef alması sonrasında yükselen tansiyon ve benzeri durumlara odaklanıldı. İşgal ordusuna göre uçağın düşürülmesi bölgede gerilime yol açacaktı.
İsrail işgal ordusu söz konusu tahminler doğrultusunda onlarca savaş uçağı ile düzenli ve yedek güçlerin katılımıyla tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikatta, Lübnan ile olası bir savaşta ilk dört gün boyunca nasıl bir yol izleyeceğinin simülasyonu gerçekleştirildi.
3 Bin Hedef!
İsrail'in ana amacı güç göstergesi! İşgal ordusu bu yolla sahip olduğu askeri gücü göstermeye ve 'Celile Gülü' adını verdiği tatbikatların bitiminden sonra Lübnan'da bir günde 3 bin hedefi vurabilecek ve Hizbullah'a ait 300 unsuru öldürebilecek güçte olacağını duyurmaya devam ediyor.
İsrail'in savaş senaryosuna göre ordu ilk günlerde güney Lübnan, Bekaa bölgesi ve başkent Beyrut'taki Hizbullah hedeflerine saldırılacak. Buna misilleme olarak Hizbullah 'seyir' füzeleri de dahil olmak üzere başlayacak saldırılara karşı hazırlıklı olunacak. Aynı şekilde İsrail'deki sivil ve askeri iç cephelere gönderilecek İHA'lar etkisiz hale getirilecek.
Açık Açık Beyrut Hedefe Konuldu!
Üst düzey askeri bir yetkili Tel Aviv'in Lübnan semalarındaki faaliyetlerini durdurmayacağını ve hatta bunu oldukça mühim olarak gördüğünü belirtti. 'Uçakların düşürülmesine karşı yanıtımız oldukça yoğun bir bombardıman olacak' dedi. Güvenlik biriminden yetkililer, Hizbullah'a ile tansiyonun yükselmesi durumunda bu gerginliğin birkaç gün içerisinde bitmeyecek bir savaşa dönüşme olasılığının yüksek olduğu görüşündeler.
Askeri yetkili basına yaptığı açıklamada 'Bugün Lübnan'da saldırılabilecek pek çok hedef var. Hedef listesi büyüyor' ifadelerini kullandı. Yetkili aynı zamanda tatbikatın 'savaş uçaklarının düşmesini ve hava kuvvetleri üssü ile İsrail'in iç cephesine gelebilecek zararların senaryosunu' da içerdiğine işaret etti.
Bir güvenlik yetkilisi bu ay yapılan tatbikatların Nasrallah'a şu mesajı gönderdiğini aktardı:
'Tel Aviv istihbarat ve ateşleme gücünü büyük ölçüde geliştirdi. Bu yüzden bir sonraki savaş öncekine benzemeyecek ve Lübnan'daki yıkım oldukça büyük olacak.'
Silahlanma Planı Yıllar Sonra Uygulanacak
İsrail işgal ordu yetkilileri tarafından başlatılan askeri tatbikatlar ve savrulan tehditler ile paralel olarak ihtiyaç duyulan savaş araçlarının ve uçakların temin edilmesi için çalışmalar tüm hızıyla sürüyor.
İşgal ordusu, ilgili bakanlık komitesine silahlanma planını sundu. Planın merkezinde F-35 uçaklarının, savaş uçakları için hassas silahların ve 2035'ten sonra gelecek hava savunma sistemleri için engelleyici araçların temin edilmesi yer alıyordu.
Bakanlık komitesi, Lübnan ile İsrail arasında bir savaşın patlak verebileceğine dair uyarılar ışığında askeri güç oluşturularak -İsraillilerin deyimiyle- 'ordunun görünüşünü değiştirmek' için acilen harekete geçilmesine yeşil ışık yaktı. Bu adım, ABD'den ileri düzey F-15 uçaklarının satın alınmasını, ordunun elindeki bu tip uçakların geliştirilmesini ve aynı şekilde ordunun ağır helikopterler satın alma ihtiyaçlarını kapsamıyor.
Bakanlık komitesi hava kuvvetlerinin silahlanma hacminin iki katına çıkarılmasını da onayladı. Bu da üç yıldan önce gelmesi beklenmeyen, "Boeing" tarafından üretilen dört KC42 yakıt kargo uçağının satın alınmasını gerektiriyor. Bakanlık komitesi ayrıca anti balistik füze sistemleri Hetz-3 ve Hetz-4 ile yeni nesil Demir Kubbe sistemi satın alınmasını onayladı.
Tüm bu askeri ihtiyaçların üç ila 14 yıllık bir süre içerisinde temin edilmesi planlanıyor. Bu dönemde çıkabilecek olası bir savaşa karşı hazırlıklar ve tatbikatlar da tüm hızıyla devam ediyor.
Muslim Port, Şarkulavsat