Muslim Port Haber Merkezi

Hollanda’nın, Bosna Hersek’teki Avrupa Birliği Barış Gücü Misyonu'na (EUFOR Althea) 160 asker göndereceği bildirildi.

Savunma Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığınca yapılan ortak yazılı açıklamada, Bosna Hersek'teki EUFOR Althea'ya ekimde 150 askerin gönderileceği, haziranda da 10 askerin bölgede istihbarat bilgisi toplamak için gideceği ifade edildi.

Rusya’nın ve Çin’in, Bosna Hersek üzerindeki etkisini artırmaya çalıştığı kaydedilen açıklamada, istikrarlı bir Batı Balkanlar bölgesinin Hollanda ve Avrupa Birliği (AB) için önem taşıdığı kaydedildi.

Açıklamada, Rusya’nın, Bosna Hersek'i AB ve NATO’ya girmesini engellemek için istikrarsızlaştırmaya çalıştığı, Çin’in ise Batı Balkanlar'ı "Avrupa'ya açılan bir kapı" olarak gördüğü ve ekonomik çıkarları olduğu vurgulandı.

Ukrayna'daki savaştan bu yana EUFOR Althea'nın öneminin daha da arttığına işaret edilen açıklamada, bölgeye gidecek 150 askerin 1 yıl, 10 askerin ise 2 yıl görev yapacağı bilgisi paylaşıldı.

Hollanda 1993'teki Katliama Ortak Olmuştu!

1993 yılında BM Srebrenitsa'yı Boşnaklar için "güvenli bölge" ilan etti.

Sırpların iki yıl süren kuşatması sonrası Temmuz 1995'de Srebrenitsa düştü.

Binlerce Boşnak erkek, kadın ve çocuk, Srebrenitsa'nın hemen dışındaki Potocari'de bulunan Hollandalı askerlerin denetimindeki BM Barış gücü karargahına sığındı.

Hollandalı askerler karargaha sığınanlara burada güvende olacaklarını söyledi.

Ancak askerler Sırp güçlerin kampı kuşatması üzerine binlerce Boşnağı Sırplara teslim etti.

Sırp güçler karargaha sığınanlar arasından ayırdıkları 300 erkeği kamyonlarla götürüp katletti. Kadın ve çocuklar da Bosna'nın diğer kesimlerine götürüldü.

Srebrenitsa'da 8 binden fazla Müslüman vaşice katledilmişti.

Srebrenitsa kurbanlarının büyük kısmı halen Bosna Hersek'in doğusundaki toplu mezarlarda yatıyor.

Uluslararası Savaş Suçları Mahkemesi, Bosnalı Sırpların eski lideri Radovan Karaciç'i Srebrenitsa'da yaşananlardan sorumlu tutmuş ve 40 yıl hapis cezasına çarptırmıştı.

Mahkemenin savcıları, Srebrenitsa'da Müslümanların katledilmesi emrini verdiğini belirttikleri eski Bosnalı Sırp General Ratko Mladiç'in de ömür boyu hapse mahkum edilmesini talep etmişlerdi.

Hollandalı Komutan Karremans, Sırp Kasap Ratko Mladic'in Önünde El Pençe

Srebrenitsalı Boşnak sivillerin sığındığı Hollandalı BM askerlerinin soykırımdaki rolü, aradan geçen yıllara rağmen tartışmalar dinmedi.

Şehrin işgal edilmesinin ardından çekilen ve kamuoyunun da aşina olduğu görüntülerde, Hollandalı komutan Thom Karremans, 11 Temmuz 1995'te bir araya geldiği Sırp birliklerinin başındaki Ratko Mladic karşısında el pençe duruyor.

Şehre giren Sırplara ateş açıldığı için Karremans'ın ifadesini alan Mladic'in, görüntülerin sonunda ise Karremans'a içki ısmarlaması ve ikilinin birlikte kadeh kaldırması görülüyor.

sipa.jpg

Hollandalı komutan Thom Karremans'ın şehri işgal eden Sırp birliklerinin başındaki Ratko Mladic'le kadeh kaldırması yıllardır suçlama konusu oluyor / Fotoğraf: Sipa Press

Hollandalı askerlerin Srebrenitsa'dan uğurlanması öncesinde ise Mladic'in, Karremans ve ailesine çeşitli hediyeler vermesi de bir başka ilgi çekici detay olarak göze çarpıyor.

Karremans hiçbir zaman yaşananlar yüzünden yargılanmazken, Hollanda devleti ise Srebrenitsa'daki soykırımdan "kısmen" suçlu bulundu.

Kurban yakınlarınca 2007'de açılan davada, Lahey Bölge Mahkemesi, Srebrenitsa'nın işgali sırasında BM bünyesinde görevli Hollandalı askerlere sığınan 300 Boşnak sivilin Sırplara teslim edilmesinden Hollanda'yı suçlu buldu.

Hollanda hükümeti geçen yıl soykırıma göz yuman o askerleri 26 yıl sonra ödüllendirme kararı almış, ödülün bu askerlere "jest ve takdir göstergesi" olarak verileceği açıklanmıştı.

Kapana Kısılan Uygurlar: Çin’in Genişleyen Çıkış Yasağı Kapana Kısılan Uygurlar: Çin’in Genişleyen Çıkış Yasağı

Buna göre, 850 Hollandalı askere, hizmetlerinden dolayı 5 biner euro ödeme yapılmıştı.

Editör: Salih Eser