Muslim Port Haber Merkezi | Yunus Emre Kaynak

Anıl Kumar Chowhan, 30 yıla yayılan kariyerinde Hindistan genelinde 200'den fazla caminin duvarlarına Kuran ayetleri yazarak hattatlık mesleğini sürdürüyor.

Kendi kendini yetiştiren hat sanatçısı Anıl Kumar Chowhan, 30 yılı aşkın süren mesleğinde Hindistan ve çevresindeki 200'den fazla cami ve ibadethanenin duvarlarına hat sanatı uygulayarak geçimini ve sanatını icra ediyor.

Haydarabad doğumlu 50 yaşındaki Chowhan'ın hat sanatı tutkusu, mütevazı bir yaşam sürmek için Urdu'nun güneyinde bulunan Hindistan şehirleri ve çevresindeki dükkanlar için tabelalar boyarken ateşlendi.

"Çok fakir bir Hindu aileye mensup oldum ve ailemi geçindirmek için 10. sınıftan sonra derslerimden vazgeçmek zorunda kaldım. Çizimde iyiydim, bu yüzden neden bir kariyer olarak tabela resmine katılmak için bu beceriden yararlanmayayım diye düşündüm." diyerek El Cezire'ye hayat hikayesinden bahsetti.

Chowhan ayrıca Hindu tanrıları ve tanrıçalarının yanı sıra sayısız dergah (anıt mezar) ve manastırın görüntüleriyle 30 tapınak çizdiğini söylüyor.

"100'den fazla cami için ücret karşılığı iş yaptım, diğer 100 cami için ise ücretsiz çalıştım. Ücret talep etmediğim yerlere ruhsal bir bağ hissettim" diyen Chowhan, ülke çapındaki serbest işleri ile ayda yaklaşık 350 dolar kazandığını belirtti.

Kendi Kendini Yetiştiren Sanatçı

Chowhan, Arapça yazmak veya Urduca dilini öğrenmek için herhangi bir resmi veya İslami okula gitmediğini söyledi.

Yayın Otoritesi: İsrail İşgal Ordusu Gazze'deki Operasyonların Sona Erdiğini Siyasi Liderliğe Bildirdi Yayın Otoritesi: İsrail İşgal Ordusu Gazze'deki Operasyonların Sona Erdiğini Siyasi Liderliğe Bildirdi

"Resim sanatım sırasında Urduca okumayı ve yazmayı öğrendim. Kısa süre sonra insanlar yeteneğimi kabul etmeye başladılar ve bana Kur'an'ın ayetleriyle şehrin dört bir yanındaki simgesel mimarileri güzelleştirme fırsatı verdiler" dedi.

30 yıl önce Haydarabad'da yaşayan hattat, şehir nüfusunun ve esnafının çoğunluğunun Müslüman olması nedeniyle Urduca tabela yazmanın önemli olduğunu söyledi. Bu yüzden dili tanımaktan başka seçeneği olmadığını belirtti. Ancak verdiği demeçte, yavaş yavaş, anlamadan Urduca yazarken, mesleğine aşık olduğunu belirtti.

"Zamanla kelimeleri ve harfleri tanımaya başladım ve yavaş ve organik bir şekilde ona ilgi geliştirdim. Boş zamanlarımda Urduca yazmaya başladım, ders kitaplarından kelimeleri kopyaladım, bu da zanaatıma daha da yardımcı oldu' dedi.

Hindistan'ın Büyük Camilerine Hat Sanatı Yapıyor

Chowhan, ilk büyük görevini 1990'larda Haydarabad'ın sembolik Noor Camii'ni Kur'an-ı Kerim'in ayetleriyle güzelleştirmesi istendiğinde yaptığını belirtti.

"Bu büyük görevi yerine getirmek sadece yeteneğimin tanınmadığının, aynı zamanda şehrin seçkinlerinden de benim için kapıları açacak onay damgasını aldığımın kanıtıydı. Ve oldu da."

Ancak o dönemde bazı yerliler Chowhan'ın çalışmalarına Hindu olduğu için karşı çıktılar.

Ancak kariyerini sürdürmeye kararlı olarak, Haydarabad'daki Camia Nizami Üniversitesi'nden bir sanatçı olarak devam etmek için bir "fetva" (kararname) aldı. Sanatçının çalışmalarından zaten etkilenen üniversite yönetimi, Kur'an'dan önemli bir bölüm olan Yasin Suresi'nin altı metreye dört ayak (183cmx122cm) tuvali olan parçasını ana galeriye asmıştı.

'Hindu olduğu için itirazlarını dile getiren aynı yerliler bu esere "manevi ruh" diyor ve ona saygı duyuyorlar' dedi.

"Bugün arkadaşlarımın çoğu Müslüman. Birlikte yemek yiyoruz, birlikte takılıyoruz, toplantılara katılıyoruz ve birbirimizin hayatlarını zenginleştiriyoruz," diyen Chowlan, Urduca şiirle de uğraştığını ve sık sık şiir okumak için şehirdeki toplantılara davet edildiğini belirtiyor.

Chowhan ayrıca Kur'an resimlerinden oluşan bir sergi düzenlemeyi planlıyor.

Her ikisi de 20'li yaşlarda olan iki çocuğunu - bir erkek ve bir kız - mesleğini üstlenmeye teşvik etti mi sorusu üzerine şu yanıtı veriyor:

"Ben aileme karşı alacakları kararlar için zorlayan tiplerden değilim. Kimse beni bu sanatla ilgilenmeye zorlamadı; İçsel bir çağrıydı. Benzer şekilde, çocuklarımın kariyer seçimlerini onlara bıraktım. Her ikisi de mezun ve özel şirketlerde iyi işlere sahip. Çok mutlular.'

Ancak Chowhan, küçük kardeşinin çalışmalarında ona yardımcı olduğu için mutlu olduğunu ve sık sık birlikte iş yaptıklarını belirtiyor. Ayrıca iş için komşu Karnataka, Andhra Pradeş ve Maharashtra eyaletlerine seyahat ediyorlar.

'Allah'ın Öğretilerine Uyarsak Hepimiz Uyumla Yaşayabiliriz'

Chowhan, "zengin" olmadığını, ancak kendisinin ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılayacak kadar kazandığını söyledi. Bazı işlerin son teslim tarihlerini yetiştirebilmek için aralıksız 16 saat çalıştığını belirtti.

"Mübarek Ramazan ayında, sanatım aracılığıyla Allah'ın barış mesajını yaymak için bir camiden diğerine hızla hareket eden en yoğun insanlardan biriyim. Ama iş gibi gelmiyor. Mesleğimi yapmayı seviyorum."

"Camiler, tapınaklar, manastırlar, hepsini süsledim. Bana göre bütün bu yerler aynı mesajı veriyor, sevgi, barış ve insanlığın tekliği. Din birleştirici bir güçtür, bölücü değil" diyen Chowhan, "Allah'ın öğretilerine uyarsak, hepimiz uyumla yaşayabiliriz ve dünya bu sayede daha zengin olacaktır' dedi.