Herzi Halevi: İsrail’in Suriye İşgaline Dair Çarpıcı Açıklama! Herzi Halevi: İsrail’in Suriye İşgaline Dair Çarpıcı Açıklama!

Mısırlı Bakan Molla'nın İsraillileri ziyareti Yahudiler tarafından coşkuyla karşıladnı.

Netanyahu: İbrahim Anlaşmaları Sayesinde Barış Hüküm Sürüyor!

İsrail işgal yönetiminin Başbakanı Binyamin Netanyahu konuya dair yaptığı açıklamada Amerika öncülüğünde yapılan ve bölgede Siyonizm etkisine büyük katkı sağlayacağına inanılan İbrahim Anlaşması'na gönderme yaptı ve şunları söyledi:

"Bu, başta enerji olmak üzere birçok alanda aramızda süren iş birliği açısından önemli bir gündür. İbrahim Anlaşmaları sayesinde şu an yeni bir barış ve refah döneminin hüküm sürdüğüne inanıyoruz. Elbette bu mesele Mısır ile İsrail arasında imzalanan tarihi barış anlaşması ile başladı. Şu an, bölge halklarının ekonomik koşullarını iyileştirebilecek duruma dönüşüyor. Bunun Mısır, İsrail ve diğer ülkeler arasında bölgesel iş birliğin sağlanması için büyük bir fırsat olduğunu düşünüyoruz. Bölgesel bir enerji merkezi oluşturuyoruz. Birlikte sadece kendi ihtiyaçlarımızı değil, diğer birçok ülkenin ihtiyaçlarını da karşılayabiliriz. Sizi İsrail'de dostluk, iş birliği, barış ve refah ruhuyla selamlıyoruz.'

Bakan Molla dünkü ziyaretiyle son 5 yılda İsrail'e giden ilk Mısırlı Bakan oldu. Netanyahu ile gerçekleştirdiği görüşmede İsrail Ulusal Güvenlik Danışmanı Meir Ben-Shabbat, Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Mısır Doğalgaz Holding Şirketi (EGAS) Başkanı Mecdi Celal, İsrail'in Mısır Büyükelçisi Amira Oron ve Mısır'ın İsrail Büyükelçisi Halid Azmi de yer aldı.

İsrailli Bakan'dan Mısırlı Bakan'a: Dostum Hoşgeldin!

Bakan Molla'yı karşılayan İsrail Enerji Bakanı Steinitz şunları söyledi:

'Dostum Mısır Enerji Bakanı Tarık el-Molla, İsrail'e hoş geldin. Bu, dışişlerinden olmayan Mısırlı bir bakanın on yıllardır İsrail'e yaptığı ilk ziyaret.'

Molla'nın ziyaretinde, İsrail'i Mısır'daki Sina Yarımadası'na bağlayacak doğalgaz boru hattını uzatma projesinin yanı sıra doğalgaz sahalarını geliştirme, doğal gaz sondaj çalışmalarında iş birliği ve bölgesel bir gaz forumu düzenlenmesini teşvik etme konularına odaklanıldı.

Mısır, İsrail, Yunanistan, Güney Kıbrıs, İtalya, Ürdün ve Filistin Yönetimi, Eylül 2020'de Kahire'nin ev sahipliğinde düzenlenen sanal bir törenle çok taraflı bir organizasyon olan Doğu Akdeniz Gaz Forumu'nu başlatmıştı. BAE de foruma geçen aralık ayında gözlemci olarak katılmıştı

Mısır, bölgesel bir gaz piyasası yaratmayı, altyapı maliyetlerini düzenlemeyi ve rekabetçi fiyatlar sunmayı amaçlayan forum aracılığıyla bölgesel bir enerji merkezine dönüşmek için çabalıyor.

Mısır, Ocak 2020'de İsrail'den doğalgaz ithal etmeye başladı. Mısırlı Bakan Molla, geçen ayın sonunda yaptığı açıklamada, ülkesinin İsrail'den doğalgaz ithaline başlanmasının amacının İsrail'deki gazın boşa gitmesinin önüne geçmek olduğunu belirtti. İsrail nüfusunun az olması nedeniyle bölgede büyük bir gaz fazlası olduğuna dikkati çeken Molla, bu doğalgazın Ürdün'e yeniden ihraç etmek amacıyla Mısır'daki sıvılaştırma tesislerine aktarılacağını kaydetti. Bakan Molla, Mısır Temsilciler Meclisi'nde yaptığı konuşmada, Mısır'ın yalnızca coğrafi konumu nedeniyle değil, aynı zamanda sınırları içinde sürekli enerji keşfi yapılması nedeniyle de petrol ve doğalgaz ticareti ve dolaşımı için bölgesel bir merkez haline gelmeyi hedeflediğini söyledi. Molla ayrıca 'Mısır'ın son dönemde ülkedeki güvenlik ve istikrar nedeniyle daha fazla uluslararası şirketin yatırımını çekmeyi başardığını' ifade etti.

Mısır, Filistin Tarafıyla da Mutabakata Vardı

Ramallah'ta da Gazze'deki gaz sahasını ve gerekli altyapıyı geliştirme çabalarında iş birliği yapmak üzere Filistinli ve Mısırlı ortaklar arasında bir mutabakat anlaşması imzalandı. Anlaşmaya Mısır Doğalgaz Holding Şirketi Başkanı Mecdi Celal ve Filistin Devlet Başkanı'nın Ekonomi Danışmanı ve Filistin Yatırım Fonu Başkanı Muhammed Mustafa imza attı.

Mısırlı Bakan Tarık el-Molla, Filistin halkının doğal kaynaklarını kullanma hakkı ve bu kaynaklar üzerindeki egemenliği de dahil olmak üzere Filistin ulusal haklarını desteklemede Mısır'ın tutumunun sabit olduğunu vurguladı. Bunların en önemlisinin Gazze gaz sahasının gelişimini hızlandırma ihtiyacı olduğunu belirten Molla, Gazze gaz sahasının geliştirilmesinin Filistin'deki enerji sektörü üzerinde önemli bir etkisi olacağını kaydetti.

İsrail'den Ramallah'a geçen Bakan Molla burada Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'la görüştü. Abbas, Filistin-Mısır anlaşmasının imzalanmasının ardından şu açıklamayı yaptı:

'Mısır ile aramızdaki köklü geçmişimizin devamı niteliğindeki bu adımdan çok memnunuz. Filistin-Mısır ilişkilerine öncülük eden Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'ye teşekkür ediyoruz. Kendisi başta Doğu Akdeniz Gaz Forumu olmak üzere bu konuyu her zaman destekledi.'

Ekonomi ve yatırım alanlarında iş birliğinin önemini vurgulayan Abbas, aynı zamanda Filistin'in sahip olduğu doğal kaynaklardan yararlanmanın ve doğalgaz sondaj alanında bilgi alışverişi ve Mısır'ın bu alandaki deneyiminden yararlanmanın önemine dikkat çekti.