Ukrayna ordusunun açıklamasına göre Cumartesi sabah erken saatlerde Odessa iki füzeyle vuruldu.

Ukrayna Hava Kuvvetleri, Rusya'yı saldırıdan sorumlu tutarak, limandaki ambarların kasıtlı olarak hedef alındığını söyledi. Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri ise "sadece askeri hedeflerin vurulduğunu" savundu.

Ukrayna ordu yetkililerinden Natalya Humenyuk, "Limanın altyapısında ciddi bir hasar yok. Oldukça pahalı füzeler kullanılmış, bunlar çok sık olarak kullanılmıyor. İsabet güçleri çok yüksek. Dolayısıyla bilerek limana ateşlenmişler" dedi.

Rusya, Petrol Sızıntısının Ardından Kırım'da Olağanüstü Hal İlan Etti Rusya, Petrol Sızıntısının Ardından Kırım'da Olağanüstü Hal İlan Etti

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Rusya'yı "barbarlık"la suçladı ve saldırının Rusya'nın anlaşmaya bağlı kalmayacağının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus güçlerinin Odessa limanındaki bir Ukrayna savaş gemisini ve ABD tarafından sağlanan Harpoon gemisavar füzelerinin bulunduğu bir depoyu imha ettiğini açıkladı.

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar Cumartesi günü, Rusların saldırıyı kabul etmediklerini açıklamıştı.

Kiev'den saldırıya rağmen tahıl ihracatı için hazırlıkların devam ettiği açıklaması geldi.

Cuma günü varılan anlaşmada, Rusya, tahıl ihracatında kullanılacak limanları hedef almamayı taahhüt etmişti.

Saldırı Birleşmiş Milletler, ABD, Avrupa Birliği, İngiltere, Almanya ve İtalya tarafından kınandı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, saldırının, Rusya'nın uluslararası hukuku "tamamen yok saydığını" gösterdiğini söyledi.

Borrell, "İstanbul anlaşmasından bir gün sonra tahıl ihracında kritik bir noktaya saldırmak kınanmalıdır" dedi ve AB'nin saldırıyı kınadığını kaydetti.

Odessa

Ukrayna ordusu, isabet eden iki füzenin yanı sıra, iki füzenin hava savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü aktardı.

Bölgede milletvekillerinden Oleksiy Honcharenko, Telegram üzerinden paylaştığı mesajda, limanda saldırıdan sonra yangın çıktığını kaydetti.

Honcharenko, Rusya tarafını "aşağılıklar" olarak niteledi ve "Bir elleriyle anlaşma imzalayıp diğer elleriyle füze fırlatıyorlar" dedi.

Füzelerin can kaybına neden olup olmadığı ya da ne kadar maddi zarara neden olduğu henüz netleşmiş değil.

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasly Bodnar ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Rusya'nın BM ve Türkiye'ye verdiği taahhütlerin sorgulanması için 24 saat bile geçmedi. Rusya devletten çok terör devletidir" ifadelerini kullandı.

Milli Savunma Bakanı Akar: Saldırı bizi endişelendirdi

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar, Cumartesi günü saldırıyla ilgili yaptığı açıklamada, Ukrayna ve Rusya taraflarıyla görüştüklerini aktardı:

"Ukrayna Savunma Bakanı Oleksiy Reznikov ve Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov ile telefonla görüştük. Oraya bir füze saldırısı olduğunu ifade ettiler. Füze saldırılarından birinin oradaki silolardan bir tanesine isabet ettiğini, diğerinin de siloya yakın bir bölgeye düştüğünü fakat orada önemli olan rıhtımların yükleme kapasitesinde ve kabiliyetinde herhangi bir olumsuzluk olmadığını, oradaki faaliyetlerin devam edebileceğini ifade ettiler."

Akar, Rusya tarafının saldırıyı kabul etmediğini söylemişti:

"Ruslar kesinlikle bu saldırıyla alakalarının olmadığını, konuyu çok yakından ve ayrıntılı bir şekilde incelediklerini bize belirttiler. Tahıl sevkiyatı ile ilgili dün yaptığımız anlaşmadan hemen sonra böyle bir hadisenin meydana gelmesi gerçekten bizi de endişelendirdi. Bundan biz de rahatsız olduk. Fakat biz orada dün yaptığımız anlaşma ile vardığımız mutabakattaki sorumluluklarımızı yerine getirmeye devam ediyoruz ve biz tarafların sükûnetle, sabırla burada sakin bir şeklide iş birliğine devam etmelerinden yana olduğumuzu da yine görüşmelerimizde dile getirdik."

Tahıl koridoru anlaşması

Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) arabuluculuğunda yapılan görüşmelerin ardından Ukrayna ve Rusya, tahıl ürünlerinin Karadeniz üzerinden dünya pazarlarına taşınmasına olanak sağlayan anlaşmaya imza attı.

Tahıl koridoru oluşturulmasına dönük çabaların ilk amacı, Odessa başta olmak üzere mayınlar nedeniyle Ukrayna limanlarında sıkışıp kalan tahıl ve diğer gıda ürünleriyle yüklü gemilerin dünya pazarlarına açılmasını sağlamaktı.

Bu kapsamda yaklaşık 80 adet geminin olduğu kaydediliyor. Bu gemilerin denize açılabilmelerini sağlayacak koridorun oluşması, silolarda alıcı bekleyen yaklaşık 25 milyon ton tahılın da dünya pazarlarına taşınması anlamına geleceği için önem kazanıyor.

Pazarlığın en önemli ayaklarından birisini, gemilerin sorunsuz şekilde mayınlı alanlardan çıkabilmesi ve Rusya'nın saldırılarına maruz kalmaması için Moskova'dan alınacak güvenlik garantileri oluşturdu.